Skip to main content

Smartphones: Βουτιά των πωλήσεων της Apple στην Κίνα, κερδίζει έδαφος η Huawei

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα το περασμένο τρίμηνο κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι οι συνολικές πωλήσεις έξυπνων κινητών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έτσι η Apple έχασε ακόμη περισσότερο έδαφος έναντι της κινεζικής ανταγωνίστριας Huawei. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η IDC, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις της Apple στην κινεζική αγορά (τη  μεγαλύτερη στον κόσμο) έκαναν βουτιά 20% σε σχέση μέ ένα χρόνο νωρίτερα. Τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε αποδώσει τις απογοητευτικές επιδόσεις στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγεκκριμένα δεδομένα για τις εκεί πωλήσεις. 

Με τον «δράκο» να κατεβάζει ταχύτητα, πληγωμένος από τον εμπορικό πόλεμο, οι συνολικές πωλήσεις έξυπνων κινητών στην Κίνα μειώθηκαν 9,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο οι πωλήσεις της Huawei έκαναν άλμα 23%, παγειώνοντας την πρωτιά της εταιρείας στην κινεζική αγορά με μερίδιο 29%. Aντιθέτως το μερίδιο της Apple περιορίστηκε στο 11,5% από 12,9%. 

Η επίσης κινεζική Xiaomi από την άλλη είδε τις πωλήσεις της να κάνουν βουτιά 35% το ίδιο διάστημα.

Η επιτυχία των έξυπνων κινητών της δίνει μία ανάσα στην Huawei, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, ενώ έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών ανά την Ευρώπη για το εάν θα της επιτραπεί να αναπτύξει δίκτυα 5G.

naftemporiki.gr