Skip to main content

Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες τρέχουν, ποιες «αγκομαχούν» και γιατί

Η κυβέρνηση έστειλε από την πρώτη στιγμή σήμα ότι θα επιδιώξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο να εισρεύσουν πολύτιμα έσοδα στα ταμεία. Ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι διαδικασίες δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της. Πολλά εξαρτώνται από το ενδιαφέρον (ή μη) επενδυτών, αλλά και από δικαστικές προσφυγές κατά των σχεδίων. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι καλύτερες για τον τομέα ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικά βήματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ προχωρά και η αξιοποίηση ακινήτων και λιμανιών. Ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στο Ελληνικό, αφού τρεις εκκρεμότητες επιμένουν, ενώ νέα αναβολή παίρνει και η Εγνατία. 

Η επένδυση στο Ελληνικό

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα αποκτήσει (μετά τη διανομή) την κυριότητα επί του 30% του ακινήτου και θα έχει το δικαίωμα ανάπτυξης (δικαίωμα επιφανείας) και διαχείρισης του 100% του ακινήτου για 99 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικά βήματα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, με την έκδοση σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, αλλά και την έγκριση από το ΣτΕ του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ, το ΤΑΙΠΕΔ στο αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και τούτο γιατί υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. 

α) Καταρχήν ενώ έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των δημοσίων φορέων δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ιδιώτες. Η διαδικασία αυτή έχει μεν προχωρήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

β) Ένα επόμενο βήμα θα είναι η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής)  και 

γ) Το τελευταίο βήμα θα είναι η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.) και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. 

Νέα προθεσμία για την Εγνατία 

Το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προθεσμία έως τις 21 Φεβρουαρίου 2020 για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τo Ταμείο είχε προκρίνει επτά επενδυτικά σχήματα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών είχε μετατεθεί επανειλημμένα, λόγω πληθώρας εκκρεμών ζητήματων, από την κατασκευή πλευρικών διοδίων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική μέχρι την αδειοδότηση τούνελ.   

Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές συγκατελέγεται η γαλλική Vinci, η κινεζική Sichuan Communications και η ΓΕΚ Τέρνα. Η προηγούμενη προθεσμία είχε εκπνεύσει τον περασμένο μήνα.

Ταχύτεροι ρυθμοί στην ενέργεια 

Με γρήγορους ρυθμούς επιδιώκει να τρέξει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα επόμενα βήματα είναι η τροποποίηση και ψήφιση του ν.4602/2019. Μετά την ψήφιση θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. 

Όσον αφορά στα ΕΛΠΕ  το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με τον έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holding. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία 3/4/2019 κρίθηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξαν δεσμευτικές προσφορές. Τώρα είμαστε στη φάση σχεδιασμού της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Τι περιμένουμε για τα 10 λιμάνια 

Την αλλαγή του νόμου για τις παραχωρήσεις περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να «τρέξει» τις διαδικασίες για την αξιοποίηση δέκα περιφερειακών λιμανιών. Ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις των λιμενικών δραστηριοτήτων, με τον νέο νόμο θα επιτρέπονται και οι ολικές παραχωρήσεις. 

Οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών. 

Και το Ελ. Βενιζέλος

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ Η Ελληνική εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) έχει το 25%. Έτσι η συνολική συμμετοχή του δημοσίου ανέρχεται στο 55%. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 30% ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 10 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ των μνηστήρων είναι και η Avialliance, θυγατρική του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP, που ελέγχει ήδη το 45% της εταιρείας.

Οι προτάσειςαυτές θα αξιολογηθούν και θα κριθεί ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή δηλαδή των δεσμευτικών προσφορών. Θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των υφισταμένων μετόχων, σχετικά με σειρά ζητημάτων που τροποποιούν τη ΣΑΑ καθώς και για τυχόν δικαιώματα που θα συνοδεύουν το προς πώληση 30% των μετοχών. 

naftemporiki.gr