Το πράσινο φως στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το ΚΥΣΟΙΠ. Με αυτό καθορίζονται τα επόμενα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση στον τομέα ενέργειας. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.
ΔΕΠΑ: Με γρήγορους ρυθμούς επιδιώκει να τρέξει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα επόμενα βήματα είναι η τροποποίηση και ψήφιση του ν.4602/2019. Μετά την ψήφιση θα αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς εκτίμησε οι διαγωνισμοί για την πώληση των δραστηριοτήτων εμπορίας και δικτύων της ΔΕΠΑ θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2020. Στο πλαίσιο του εταιρικού σχηματισμού που θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση, θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες – ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου θα υπαχθεί η ΕΔΑ Αττικής, η ΔΕΔΑ και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην οποία θα «περάσει» η συμμετοχή της επιχείρησης σε διακρατικά projects (π.χ. αγωγός IGB) και θα μείνει εκτός ιδιωτικοποίησης. Στην υφιστάμενη εταιρεία, που θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα παραμείνει η Αέριο Αττικής, καθώς και τα συμβόλαια προμήθειας της ΔΕΠΑ.
Το Δημόσιο θα παραχωρήσει το σύνολο (65%) των μετοχών του Δημοσίου και στις δύο εταιρείες, ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ (35%) στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού παραγωγής και διανομής (unbundling) τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κληθούν να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν.
Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Ν. Καβάλα: Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη Χρηματοοικονομικών και Νομικών Συμβούλων για το έργο και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων για τη δομή της συναλλαγής και της διαγωνιστικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία (ν. 4001/11) αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου, όπως και η διαδικασία επιλογής Τεχνικού Συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση της ΚΥΑ αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου. Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ επέτυχε να λάβει επιχορήγηση μέγιστου ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχή διενέργεια της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας
ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με τον έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holding. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία 3/4/2019 κρίθηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξαν δεσμευτικές προσφορές. Τώρα είμαστε στη φάση της διερεύνησης εναλλακτικών σεναρίων διάθεσης των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και του σχεδιασμού της διαγωνιστικής διαδικασίας.
naftemporiki.gr