Skip to main content

Χρυσή βίζα και με μετοχές, ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις

Από την έντυπη έκδοση

Tου Σταμάτη Ζησίμου
[email protected] 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις διαδικασίες καθώς και τα λοιπά θέματα που σχετίζονται με τη χορήγηση χρυσής βίζας σε όσους αποφασίσουν να επιλέξουν άλλες μορφές επενδύσεων, πλην της αγοράς ακινήτου, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ΚΥΑ εξειδικεύει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα «τοποθετηθούν» στην ελληνική αγορά με την απόκτηση τίτλων ή καταθέσεων.

Η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ αρ. φύλλου 4155) που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη εφαρμογής του τροποποιημένου με τον νόμο 4605/2019 άρθρο 16 του ν. 4251/2014 με το οποίο εισήχθη η πρόβλεψη ότι η χορήγηση χρυσής βίζας μπορεί να γίνει, πέραν της αγοράς ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα και με την απόκτηση τίτλων όπως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αγορά μετοχών ή καταθέσεων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ΚΥΑ θα έπρεπε να είχε υπογραφεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2019, καθώς ο νόμος 4605/2019 προέβλεπε την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης από την 1η/7/2019. 

Ο καθορισμός των δικαιολογητικών και των διαδικασιών εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον και συνεπώς τον αριθμό των αδειών διαμονής στη χώρα μας, οι οποίες από την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4251/2014 έως τις 30/9/2019 αριθμούσαν τις 5.302, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα οι 3.464 έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Από απόσταση ακολουθούν οι Τούρκοι με 438 άδειες, οι Ρώσοι με 384 και οι Αιγύπτιοι με 139. Συνολικά, περιλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών των επενδυτών, άδεια διαμονής στη χώρα μας έχουν αποκτήσει 15.369 άτομα. 

Οι επενδύσεις εκτός ακινήτων

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την αγορά ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, η χρυσή βίζα χορηγείται και με τις ακόλουθες επενδύσεις:

α. Εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Η πραγματοποίηση της επένδυσης πιστοποιείται βάσει βεβαίωσης η οποία εκδίδεται από τον ανωτέρω διαμεσολαβητή και η διακράτησή της πιστοποιείται βάσει βεβαίωσης που εκδίδεται από Επιχείρηση Επενδύσεων του ν. 4514/2018, η οποία παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της περ. 4 του Παραρτήματος I του Τμήματος Α’ του ίδιου νόμου ή Πιστωτικό Ίδρυμα, με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, που τηρεί τον σχετικό λογαριασμό χειριστή.

β. Εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ, σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) του ν. 2778/1999 (Α’ 295), που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Κατά το αρχικό στάδιο και μέχρι την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ σε ρυθμιζόμενη αγορά, η πραγματοποίηση της επένδυσης και η διακράτησή της πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από την εταιρεία.

γ. Εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) του ν. 2367/1995 (Α’ 261) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) του ν. 2992/2002 (Α’ 54) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της συμμετοχής, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων, ο επενδυτής υποχρεούται να τοποθετήσει το υπολειπόμενο ποσό της συμμετοχής του σε δεσμευμένο λογαριασμό (escrow account) στο Πιστωτικό Ίδρυμα που αποτελεί τον θεματοφύλακα του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων. Για την επένδυση με εισφορά κεφαλαίου σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ), κατά το αρχικό στάδιο και μέχρι την εισαγωγή της ΕΚΕΣ σε ρυθμιζόμενη αγορά, η πραγματοποίηση της επένδυσης και η διακράτησή της πιστοποιούνται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από την εταιρεία.

δ. Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη, μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.

Η πραγματοποίηση και διακράτηση της επένδυσης πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από το Πιστωτικό Ίδρυμα.

ε. Προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό Πιστωτικό Ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.

Η πραγματοποίηση και διακράτηση της επένδυσης πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από το Πιστωτικό Ίδρυμα.

στ. Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.

Η πραγματοποίηση της επένδυσης γίνεται με διαμεσολαβητή Επιχείρηση Επενδύσεων του ν. 4514/2018 η οποία παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της περ. 4 του Παραρτήματος I του Τμήματος Α του ίδιου νόμου ή Πιστωτικό Ίδρυμα, με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, με τη δημιουργία προσωπικής μερίδας του επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣAT) της «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.».

ζ. Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα και εφόσον (i) το ύψος του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και (ii) το αμοιβαίο κεφάλαιο και ο διαχειριστής του είναι αδειοδοτημένοι από την αρχή που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά της χώρας στην οποία εδρεύει, η οποία για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και να έχει συνάψει διμερή συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

η. Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον (i) το ύψος του ενεργητικού του ΟΕΕ ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και (ii) ο ΟΕΕ και ο διαχειριστής του είναι αδειοδοτημένοι από την αρχή που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά της χώρας στην οποία εδρεύει.