Skip to main content

Γερμανία: Ανησυχίες για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας

Τις «βαθιές ανησυχίες» της Γερμανίας για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή η Γερμανία διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης της χώρας, δεδομένης όπως τόνισε της μεγάλης εξάρτησης των γερμανικών εταιρειών από τη χρηματοδότηση στο Λονδίνο.

Η πόλη του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την αποκοπή από την Ε.Ε., όταν οι μεταβατικές ρυθμίσεις της Βρετανίας μετά το Brexit λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. έχουν εισέλθει σε εντατική φάση στις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αν και η πρόσβαση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στη Βρετανία αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τις Βρυξέλλες.

«Οι γερμανικές εταιρείες, για όλα όσα μπορώ να πω, βασίζονται μαζικά στη χονδρική χρηματοδότηση που προσφέρεται από την πόλη του Λονδίνου, οπότε υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να διατηρήσουμε τον πραγματισμό, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Κούκις, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Afore Consulting.

«Αλλά προς το παρόν ανησυχούμε βαθιά για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Ο Κούκις τόνισε ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει «υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου ωστόσο δεν θα μετατραπούν σε εχθρότητα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό».

Πηγή: Reuters