Skip to main content

Στίγκλιτς: «Δεν πρέπει να αφήσουμε μια καλή κρίση να πάει χαμένη»

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ανασυνταχθεί η αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη».

Ο πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε την Πέμπτη ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε πώς το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, επισημαίνοντας την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της οικονομίας της αγοράς.

Ο κ. Στίγκλιτς δήλωσε στο CNBC αισιόδοξος ότι πολλά υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει, για παράδειγμα, να επενδύσουν στην οικοδόμηση «πράσινων» υποδομών που δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας. «Αν το σκεφτείτε, συνειδητοποιείτε ότι μπορούμε να λύσουμε δύο ή τρία από αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα», δήλωσε ο 78χρονος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο.

Ο Στίγκλιτς είπε ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους «λίγο» φόρους για να χρηματοδοτήσει «μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό».

Τον Ιούλιο, 130 χώρες υποστήριξαν τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15%, και ο Στίγκλιτς είπε ότι αυτή η κίνηση έχει τερματίσει τον αγώνα για τους φόρους, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα ποσοστό 25%.

Η επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, είπε ο Στίγκλιτς.

Είπε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν παρωχημένους νόμους που ίσχυαν εδώ και 125 χρόνια και να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ισχύ στην αγορά σε ολόκληρη την Αμερική. «Η συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 35 χρόνια», είπε.

Η υπερρύθμιση και η υπερφορολόγηση δεν θα δει τη Δύση να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα από τις αναδυόμενες δυνάμεις και την Κίνα, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς. «Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι αυτή η νέα ατζέντα θα μας ενισχύσει», είπε.

Ο ανταγωνισμός κάνει τις οικονομίες της αγοράς πιο καινοτόμες, ενώ τα μονοπώλια μειώνουν την καινοτομία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC