Skip to main content

Γαλλία: «Γενναίο» πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Λε Μερ

10.000 ευρώ το μήνα θα είναι διαθέσιμα για οποιαδήποτε επιχείρηση με λιγότερους από 50 υπαλλήλους που κλείνει στη Γαλλία λόγω του lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Για τον τουρισμό, τις εκδηλώσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, ακόμη και αν οι εταιρείες δεν κλείνουν, θα επωφεληθούν από αυτήν την αποζημίωση εάν ο κύκλος εργασιών τους υποστεί απώλεια άνω του 50%. «Τέλος, όλες οι άλλες εταιρείες, όλοι οι τομείς σε συνδυασμό, επηρεάζονται από τον περιορισμό, εφόσον απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους και έχουν απώλεια άνω του 50% του κύκλου εργασιών τους, θα δικαιούνται αποζημίωση από 1500 ευρώ το μήνα. Αυτό θα υποστηρίξει όλους τους ανεξάρτητους που δεν έχουν οικονομικούς πόρους», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομίας.

«Η ενίσχυση αυτού του ταμείου μπορεί να διαβαστεί στα στοιχεία: 6 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα περιορισμού», ανακοίνωσε ο Λε Μερ. «Αυτό είναι το ισοδύναμο με αυτό που έχει δαπανηθεί από τον Μάρτιο», πιστοποιεί.

«Όλα αυτά τα μέτρα συνολικά αντιπροσωπεύουν ένα κόστος 15 δισ. ευρώ ανά μήνα lockdown. Στο διορθωτικό έργο θα ανακοινώσουμε ένα ποσό μεγαλύτερο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε

Όσον αφορά τις εξαιρέσεις και τις αναβολές των κοινωνικών εισφορών: όλες οι εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους που είναι κλειστές θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τις κοινωνικές τους εισφορές. Σε εκδηλώσεις, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, οι εταιρείες, ακόμη και χωρίς κλείσιμο, θα δικαιούνται πλήρη απαλλαγή. Για τους αυτοαπασχολούμενους, οι διαδικασίες θα ανασταλούν. Όσοι έχουν ζητήσει διάδοση από το Urssaf θα μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση κατά περίπτωση, εάν αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. «Πρόκειται για ανησυχία πολλών αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων», λέει η Le Maire.

Όσον αφορά τα δάνεια που εγγυάται το κράτος, οι εταιρείες θα μπορούν να συνάπτουν δάνειο έως τις 31 Ιουνίου 2021, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν έξι επιπλέον μήνες για να συνάψουν δάνειο. «Η απόσβεση αυτού του δανείου μπορεί να κατανέμεται μεταξύ ενός και πέντε ετών», προσθέτει ο Le Maire, ο οποίος διευκρινίζει ότι τα επιτόκια θα κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2,5% το μέγιστο.

«Το lockdown αποτελεί πλήγμα για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς 200.000 επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν», παραδέχθηκε ο υπουργός. «Η οικονομική στήριξη θα είναι ακόμη ισχυρότερη από ό,τι κατά το πρώτο lockdown . Οι εταιρείες αποδυναμώθηκαν από το πρώτο κύμα και χρειάζονται την πλήρη υποστήριξή μας, οικονομική και ηθική. Αυτή η υποστήριξη είναι για εκείνους τους. Θα τους ακούμε κάθε μέρα. Από σήμερα, αποφάσισα να αποκαταστήσω τη μονάδα οικονομικής συνέχειας. Επανέλαβα τις εβδομαδιαίες συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, για να προσαρμόσω τα συστήματα. Μίλησα με τους ομολόγους μου», τόνισε ο Λε Μερ.

Η επιβολή εκ νέουτης  καραντίνας στη Γαλλία θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%, εκτίμησε ωστόσο ο Μπρουνό Λε Μερ.

Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη καραντίνα η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της «κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα», η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε μια επιβράδυνση της τάξης του 15%.

Η Γαλλία εισέρχεται σε ένα δεύτερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Παρά το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ το οποίο επιβλήθηκε πριν 10 περίπου μέρες, τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονταν καθημερινά, με αποτέλεσμα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν να αποφασίσει ένα (σχεδόν) καθολικό lockdown για τη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro.