Skip to main content

Paul Antoine Briat: Η Αθήνα είναι η τέλεια πόλη για το YellowKorner

Τον Σεπτέμβριο συνόδευσε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Τρεις μήνες μετά εγκαινιάζει ελληνική γκαλερί YellowKorner. Ο Γάλλος επιχειρηματίας Paul Antoine Briat περιγράφει στη «Ν» την ιδέα της εύκολης και φτηνής πρόσβασης σε έργα φωτογραφικής τέχνης, εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι η ώρα της επανεπένδυσης στην Ελλάδα και μοιράζεται τις προσδοκίες του από την οικονομική πολιτική της νέας γαλλικής κυβέρνησης. Ο ίδιος στέλνει μήνυμα στο κράτος: «Σταμάτα να είσαι ο παίκτης. Γίνε προπονητής και διαιτητής».

Tι είναι το Yellow Korner και πού στηρίζεται η ιδέα; 

Το Yellow Korner δημιουργήθηκε το 2006 από δύο φίλους, τον Alexandre de Metz κι εμένα. Ήμασταν και οι δύο από τα παιδικά μας χρόνια παθιασμένοι για τη φωτογραφία. Μέσα από αυτήν τη συνάντηση προέκυψε μια ιδέα και μια φιλοδοξία: να καταστήσουμε την τέχνη της φωτογραφίας προσβάσιμη για όλους και το YellowKorner κορυφαίο εκδότη καλλιτεχνικής φωτογραφίας. 

To concept λοιπόν προκύπτει από μια πολύ απλή εξίσωση: αντί να προσφέρει 10 αντίτυπα για 5.000 ευρώ, το YellowKorner επιλέγει να εκδώσει 1.000 αντίτυπα για 50 ευρώ, διατηρώντας συγχρόνως αδιάβλητες προδιαγραφές ποιότητας για όλες τις εκτυπώσεις, τα τελειώματα και την επιλογή των φωτογράφων.

Ξεκινήσατε το 2006 και σήμερα δραστηριοποιείστε διεθνώς, με περίπου 90 γκαλερί. Ποια στοιχεία ξεχωρίζετε ως κομβικά για την ανάπτυξη της επιχείρησης μέχρι σήμερα, ιδίως στο εξωτερικό;

Το σημείο – κλειδί είναι να δουλεύεις με ισχυρούς τοπικούς εταίρους που έχουν την ευαισθησία στο brand μας και μπορούν να κατανοήσουν τόσο το λιανικό εμπόριο όσο και την τέχνη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Yellow Korner στην Αθήνα και γιατί επιλέξατε την Ελλάδα ως έναν από τους προορισμούς του; 

Το YellowKorner έχει επιλεγεί ανάμεσα στις γαλλικές επιχειρήσεις που συνόδευσαν τον Πρόεδρο Μακρόν στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πνύκα, εξέφρασε την επιθυμία να ανοικοδομήσει την ΕΕ, αναδεικνύοντας το στοιχείο του πολιτισμού. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας: να ωθήσουμε τους ανθρώπους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον με τον πολιτισμό και την τέχνη. Η Αθήνα είναι η τέλεια πόλη για αυτό.

Σε ποιον βαθμό θα λέγατε ότι τα προϊόντα σας συνδέονται με τις τουριστικές υπηρεσίες και πώς αξιολογείτε την προοπτική της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα; 

Τα προϊόντα μας έχουν την ευκαιρία να στοχεύουν ταυτόχρονα σε ντόπιους και τουρίστες – αγορές BtoB και BtoC. Όταν έχεις ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, είναι ιδανικό να αγοράσεις τέχνη και να τη φέρεις πίσω στο σπίτι. Είναι τέλειο και για τους Αθηναίους, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αυτός ο τύπος της προσφοράς στην αγορά. Στοχεύουμε επίσης σε ξενοδοχεία και όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελεύθερου χρόνου.

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση της επιχείρησης με την καινοτομία; 

Πρέπει να πηγαίνουν χέρι – χέρι.

Είστε λοιπόν από τους επιχειρηματίες που τον Σεπτέμβριο συνόδευσαν τον πρόεδρο Μακρόν στην ελληνική πρωτεύουσα. Ποια εντύπωση αποκομίσατε από αυτήν την επίσκεψη και πώς αξιολογείτε ευρύτερα τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες της, να προσελκύει επενδύσεις; 

Ήμουν πολύ περήφανος που ήρθα μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν στην Αθήνα. Νομίζω ότι είναι ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που είναι σε θέση να ανοικοδομήσουν την Ευρώπη πάνω στα αρχικά της θεμέλια: με ισχυρές φιλοδοξίες στην οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Συμφωνώ με τη θέση που διατύπωσε ότι αν αφήσουμε την ΕΕ να πορευτεί όπως πορεύτηκε για 20 χρόνια τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα εξαφανιστεί. Είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε την τύχη της και αυτός είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και νομίζω ότι είναι η σωστή στιγμή για επανεπένδυση στην Ελλάδα. Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, υπάρχουν πλέον καλά σημάδια.

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του γαλλικού κράτους στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας;

Η ομάδα του Μακρόν επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και έχει καταλάβει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προσδώσεις δυναμική στην οικονομία, να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας. Έχει αντιληφθεί απολύτως ότι το εργασιακό δίκαιο θα πρέπει να εξελιχθεί. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εμπιστεύονται πλέον το γαλλικό κράτος σε αυτό. Και η εμπιστοσύνη είναι το στοιχείο – κλειδί στην οικονομία.

Ποιος θα λέγατε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος του πολιτικού συστήματος και του κράτους στον τομέα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας; Στην Ελλάδα, στη Γαλλία και αλλού.

Για πολύ καιρό στη Γαλλία, από την εποχή του Κολμπέρ (υπουργός του Λουδοβίκου ΙΔ’), έχουμε δει το κράτος ως παίκτη στο πεδίο της οικονομίας. Έχει παρέμβει κατέχοντας επιχειρήσεις. Τώρα οι κοινωνίες μας έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι το κράτος θα πρέπει να προωθεί τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα των οικονομικών παικτών, αντί να τις αναλαμβάνει το ίδιο. Στη γλώσσα των σπορ, θα μπορούσαμε να το θέσουμε ως εξής: «Σταμάτα να είσαι ο παίκτης. Γίνε προπονητής και διαιτητής».

naftemporiki.gr