Skip to main content

«Κεραυνοί» εναντίον της ΔΕΗ από βιομηχανικούς καταναλωτές

Πυρά εναντίον της ΔΕΗ, για την απαίτησή της περί νέων αυξήσεων στα βιομηχανικά τιμολόγια, εξαπολύει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Στην αιχμηρή τοποθέτησή της, η ΕΒΙΚΕΝ μιλά για σχέδιο υπονόμευσης της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επενδύσεις. 

«Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο εν όψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως προσθέτει η ΕΒΙΚΕΝ, οι ίδιοι ιθύνοντες είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την «Αλουμίνιο» και τη «Λάρκο», με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020. 

«Διακριτική μεταχείριση»

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις, πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση. «Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ, με πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα», συμπληρώνει.

Η Ένωση καθιστά σαφές ότι δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Όπως προσθέτει, η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι, όταν η πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στον ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μεγάλες επιβαρύνσεις

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέλευση του περασμένου Ιουλίου, η ΔΕΗ είχε εγκρίνει την παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 των βιομηχανικών τιμολογίων και των εκπτώσεων όγκου που τα συνοδεύουν, ωστόσο οι βιομηχανίες αρνούνται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις, αν πρώτα δεν επέλθει συμφωνία για τα νέα τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ έχουν ήδη φτάσει οι νέες προτάσεις της ΔΕΗ, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο αυξήσεις στα τιμολόγια όσο και δραστικές μειώσεις των υφιστάμενων εκπτώσεων. Έτσι, στην πράξη οδηγούν σε επιπλέον επιβαρύνσεις της τάξης του 20%-30%. 

Την ίδια στιγμή, ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί το πακέτο προτάσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, το οποίο όπως είχε δηλώσει περί τα μέσα Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, θα κατέθετε σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προς συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΔΕΗ, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιτσιόρλας επανήλθε στο ζήτημα το Σάββατο από τον Βόλο, σε εκδήλωση τοπικής εταιρείας, τονίζοντας ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα ψηφισθεί νομοσχέδιο με στόχο μεταξύ άλλων να μειωθεί και το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, μέσα από συνεννοήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε τα μέτρα να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.