Στη Γαλλία, οι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους από την Παρασκευή, εκτός από την αγορά βασικών αγαθών, την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας ή την άσκηση. Η Γερμανία θα κλείσει μπαρ, εστιατόρια και θέατρα από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου. «Μέχρι χθες η αγορά ταξίδευε με την ελπίδα ότι η βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα απέτρεπε την εισαγωγή σοβαρών λουκέτων. Στην Ευρώπη τουλάχιστον, αυτή η δυναμική έχει πλέον αλλάξει… το ερώτημα τώρα είναι αν θα ακολουθήσουν οι Πολιτείες των ΗΠΑ». Ανέφερε σήμερα σε σημείωμα ο υπεύθυνος επί της στρατηγικής της National Australia Bank, Rodrigo Catril.
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 29/10, αλλά όχι τόσο έντονα όσο η Wall Street την νύχτα, ενώ το πετρέλαιο αναπήδησε από τα χαμηλά και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ανέβηκαν, καθώς οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές της Ασίας αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για νέα lockdown για την πανδημία COVID-19 στην Ευρώπη. «Η Ασία δεν συμμετέχει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία του δεύτερου ή του τρίτου κύματος επειδή έχει τον COVID σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», δήλωσε ο Rob Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ING.
Με μόλις έξι ημέρες έως τις εκλογές, ο δείκτης φόβου της Wall Street ο VIX έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου. Οι ανησυχίες ότι ο νικητής δεν πρόκειται να ανακηρυχθεί το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου προκάλεσαν επίσης ευρεία διάθεση για πώληση θέσεων. Οι απώλειες ήταν ευρείας βάσης με τις εταιρίες της τεχνολογίας να βλέπουν τον δείκτη SPLRCT, μειωμένο κατά -4,33%. Οι εταιρείες Apple, Alphabet και Facebook, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αποτελέσματα σήμερα, όλες μειώθηκαν -4,6% ή περισσότερο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 943,24 μονάδες, ή -3,43%, καταλήγοντας στις 26.519,95, ο S&P 500 έχασε 119,65 μονάδες, ή -3,53%, κλείνοντας στις 3,271,03 και ο Nasdaq Composite μειώθηκε 426,48 μονάδες, ή -3,73%, στις 11,004,87.
Η συνεδρίαση της Τρίτης
Και μετά… άνοιξε η Wall Street και ξύπνησαν συναλλακτικά οι διαχειριστές του δολαρίου. Θα μπορούσε να είναι η πικρή συνέχεια της αφήγησης, μετά από χρόνια, των ημερών που περνάνε τα χρηματιστήρια στις μέρες της αβεβαιότητας για τα πάντα. Η αγορά της Αθήνας ξεκίνησε την Τρίτη με τη άτυπη δήλωση των θεσμικών, μέσα από το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν τη Δευτέρα ήταν υπερβολικές. Ήταν επίσης εμφανής η προσπάθεια να οδηγήσουν γρήγορα τον μέσο όρο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, προσδοκώντας πως η αγορά θα άρπαζε το ανοδικό momentum και θα στο συνέχιζε. Αλλά μόλις ο ΔΤΡ πλησίασε, δυο φορές στο πρώτο ημίωρο, τις 258 μονάδες, κύματα πιέσεων τον σταματούσαν από τις 257,8. Ο αντίχτυπος στην πορεία του ΓΔ ήταν,πως “ταπώθηκε” από τις 599,2, στη κορύφωση του Τραπεζικού, πριν προσεγγίσει τις 600 μονάδες.
Συνεπώς ξεκαθάρισε νωρίς, πως η ανακατάληψη του οχυρού των 600 μονάδων δεν ήταν στις δυνατότητες των θεσμικών. Ωστόσο, αν και φαινόταν πως οι επαγγελματίες διαχειριστές στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σαν μαθητές που αντιγράφουν όλοι από έναν, τη λύση της εξίσωσης “ποια θα είναι η πορεία των βασικών δεικτών”, στην Αθήνα η αγορά διατηρούσε μικρά κέρδη έναντι μικρών απωλειών στα ευρωπαϊκά. Οι μεταβολές στην κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς εμφάνιζαν ένα σχεδόν απόλυτο συντονισμό, αλλά στην Αθήνα το διάγραμμα του μέσου όρου ήταν μετατοπισμένο ελαφρώς ψηλότερα, έναντι του κλεισίματος της Δευτέρας.
Οι ξένες αγορές οδηγούν
Τα παραπάνω παραθέσαμε για να υποστηρίξουμε την άποψη πως δεν μέτρησε η πιθανή μείωση του country risk, με την ακύρωση των προκλητικών NAVTEX από τους γείτονες. Οι ξένοι θεσμικοί αντλούν “έμπνευση” από τη δυναμική των χρηματιστηρίων που αντιπροσωπεύουν τις δυνατότερες οικονομίες του κόσμου. Γιατί είναι η παγκόσμια ανάπτυξη που χρειάζεται να συνεχιστεί και, τώρα που η πανδημία επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα απροσδόκητα πολύ και απότομα, την καθορίζουν οι γίγαντες.
Η αργία της 28ης Οκτωβρίου ανέβαλλε την συμμετοχή της Αθήνας στις χθεσινές απώλειες που διογκώθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου λόγω φόβων για νέο lockdown στη Γαλλία και αυστηρότερα μέτρα περιορισμού αλλού για την καταπολέμηση της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού. Η διαρκώς αυξανόμενη ισχύς της πανδημίας και η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για έναν νέο γύρο δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έβαλαν τους Dow και S&P 500 σε πορεία διαγραφής των κερδών τους για τον Οκτώβριο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τετάρτη, με τον Dow να κλείνει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στα τέλη Ιουλίου, καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊού αυξήθηκαν παγκοσμίως και οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Η αυξανόμενη πανδημία και η αποτυχία της Ουάσινγκτον να καταλήξει σε συμφωνία για νέα δημοσιονομικά κίνητρα πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οδήγησαν και τους τρεις δείκτες μετοχών να κλείσουν περισσότερο από 3% χαμηλότερα με διαπραγμάτευση που έγινε με ενισχυμένους όγκους.
Οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της συνεδρίας, με τους Dow και S&P 500 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 11 Ιουνίου.
Δώδεκα πολιτείες των Η.Π.Α. κατέγραψαν ρεκόρ σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν σχέδια για το κλείσιμο αρκετών δραστηριοτήτων για ένα μήνα καθώς η πανδημία αυξήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μετοχές ξενοδοχείων, αεροπορικών εταιρειών και άλλων εταιρειών που σχετίζονται με την ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο να είναι ευαίσθητα στην αναταραχή που σχετίζεται με το COVID-19, με τον δείκτη των αεροπορικών εταιρειών του S&P500 SPCOMAIR να πέφτει -4,3%. Ο δείκτης SPNY των εταιριών ενέργειας υποχώρησε -4,2%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω φόβων για βαθύτερη πτώση της ζήτησης καυσίμων.
Με μόλις έξι ημέρες έως τις εκλογές, ο δείκτης φόβου της Wall Street ο VIX έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου. Οι ανησυχίες ότι ο νικητής δεν πρόκειται να ανακηρυχθεί το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου προκάλεσαν επίσης ευρεία διάθεση για πώληση θέσεων.
Οι απώλειες ήταν ευρείας βάσης με τις εταιρίες της τεχνολογίας να βλέπουν τον δείκτη SPLRCT, μειωμένο κατά -4,33%. Οι εταιρείες Apple, Alphabet και Facebook, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αποτελέσματα σήμερα, όλες μειώθηκαν -4,6% ή περισσότερο.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 943,24 μονάδες, ή -3,43%, κλείνοντας στις 26.519,95, ο S&P 500 έχασε 119,65 μονάδες, ή -3,53%, κλείνοντας στις 3,271,03 και ο Nasdaq Composite μειώθηκε 426,48 μονάδες, ή -3,73%, καταλήγοντας στις 11,004,87.
Ο όγκος των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ήταν 11,00 δισεκατομμύρια μετοχές.
Από τις 206 εταιρείες S&P 500 που έχουν αναφέρει κέρδη το τρίτο τρίμηνο μέχρι στιγμής, περίπου το 83% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Ωστόσο, τα κέρδη κατά μέσο όρο αναμένεται να μειωθούν κατά -14,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
ΕΥΡΩΠΗ
Με πολλά κράτη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εξετάζουν μέτρα ακόμα πιο αυστηρά για να περιοριστεί η πανδημία οι επενδυτές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών.
Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση -2,95% κλείνοντας στις 342,17 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού έχασε -3,37% κλείνοντας στις 4.571,12 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης βούλιαξε -4,17% στις 11.560,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -2,55% στις 5.582,80 μονάδες.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εθνικού lockdown στη Γαλλία, ενώ στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ συνεδριάζει με τους ηγέτες των κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την Τρίτη πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές.
Στα πλαίσια της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, η Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 182 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων, καλύτερες του αναμενόμενου ήταν και οι επιδόσεις της Heineken, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Carrefour. Από την πλευρά της, η Peugeot ανακοίνωσε μειωμένα έσοδα το γ’ τρίμηνο και προέβλεψε πως η αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη θα καταγράψει πτώση 25% φέτος.
ΧΑ
Συνέχεια με αμυντικές κινήσεις χωρίς άνοδο, αλλά και χωρίς νέα χαμηλά
Στη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας είχαμε πολλές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αρκετές εναλλαγές (9) στο πρόσημο μεταβολής. Είχαμε ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν δυνατές εντολές αγοράς που έφεραν, στο πρώτο 20λεπτο, τιμές οριακά κάτω από τις 600 μονάδες. Αλλά μετά, με δυνατές εντολές πώλησης εμφανίστηκαν στις 11:22 και στις 12:03 τιμές κάτω των 594 μονάδων. Ακολούθησε μια αντίδραση μέσω της εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες που έφερε τον ΓΔ στις 597,5 στις 13:29 και στις 14:42 και ξεκίνησε η περιπέτεια για να οριστεί το ελάχιστο που ήταν 4 περίπου μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Στο μεγαλύτερο διάστημα, ως τις 14:00, η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών άνω των 596 μονάδων και έτσι διαπραγματεύθηκε με μικρά κέρδη αλλά στο δεύτερο μέρος και μετά τις 15:00 είχαν μικρές απώλειες.
Μετά από άνοιγμα στις 597,05 με ανοδικό χάσμα (1,08 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (595,97), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο, με πρώτη αλλαγή στο πρόσημο μετά τις 11:09. Η πορεία για τον ορισμό του τελικού κατώτερου είχε διάρκεια περίπου 6 ώρες, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 592,09 από 591,62 μονάδες τη Δευτέρα στις 16:32. Αλλά και η αναζήτηση του ανώτερου μέρας σύντομη, αφού στις 10:49 ο μέσος όρος βρέθηκε στις 599,16 από 609,37 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 593,64 και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε περισσότερο από 1,5 μονάδες. Σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε πλάγια από τις 11:12 ως τις 12:45 ανάμεσα στις 594 και 595,5 μονάδες. Η αγορά γονάτισε από τις πιέσεις των θεσμικών μετά τις 15:00 που όμως δεν όρισαν νέα χαμηλά μήνα, τελευταίων τριών μηνών, τελευταίων πέντε μηνών, και β εξαμήνου.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ πρόσθεσε μεταβλητότητα στην πτωτική κίνηση των τιμών ως το ημίωρο πριν το τέλος για το δεύτερο μέρος . Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά χαμηλότερα από τις 595 μονάδες από τις 15:00, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα. Ήταν ανοδικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από ανοδική κίνηση από τις 595,5 ως τις 597,5 μονάδες επί περίπου 1 ώρα (από 13:30 ως τις 14:31). Διακρίναμε κλιμάκωση στις διαθέσεις φυγής από τις Τραπεζικές μετοχές από τις 13:35 ως τις 15:36. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη από τις 257,7 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα από τις 250,5 από 251,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, αν και περισσότεροι από τους μισούς ξεκίνησαν από θετικό πεδίο, η ζήτηση που απουσίασε μετά τα πρώτα λεπτά, οδήγησε τους περισσότερους σε μέτριες αρνητικές μεταβολές. Τελικά σε αρκετά μειώθηκαν οι απώλειες μετά το πρώτο τρίωρο αλλά το γεμάτο νευρικότητα πλάγιο άνοιγμα που κατέληξε σε διαρκώς μεταβαλόμενη κίνηση στην Νέα Υόρκη οδήγησε σε διεύρυνση των απωλειών. Συνεπώς, είχαμε πτωτική τάση στην ΕΕ και ενιαία ως προς τη μεταβλητότητα στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικάνικα χρηματιστήρια.
Στην Αθήνα είχαμε μερική και ευχάριστη αυτή τη φορά ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με πτώση της τάξης του -0,3% ως -0,45%, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος, και έφερε στο φινάλε το -0,14%. Στις δημοπρασίες, είχαμε σαφή υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,07 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 12 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 42,240 από 42,444 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, από τα blue chip, οι ΒΙΟ +3,26%, ΕΔΥΑΠ +3,23%, ΜΥΤΙΛ +2,46%, ΟΤΕ +2,43%, ΤΕΝΕΡΓ +2,05%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση από -2% και πάνω, ώθησαν ΑΡΑΙΓ -5,63%, ΟΠΑΠ -4,10%, ΕΕΕ -3,92%, ΜΟΗ -2,64%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,51%, και ΦΡΛΚ -2,47%.
Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 1,608 από 11,597 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ.
Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,926% από 0,916% την προηγούμενη.
Επηρέασαν ελαφρά αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,48%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,21% από -7,17%, την ΕΤΕ στο -1,27% από -4,66%, ΕΥΡΩΒ στο -0,33% από -6,38% και την ΠΕΙΡ στο +0,14% από -24,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,05% από -2,00%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 3) έναντι των καθοδικών (12 από 22) και ένα των ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,14% οδηγήθηκε στις 595,16 από 595,97 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1397,27 από 1402,76 με πτώση -0,39%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,548 από 69,128 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,608 από 11,597 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 45 από 14, των καθοδικών 44 από 75 και οι αμετάβλητες ήταν 14 από 16.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η συμμετοχή ανάλογη του μεγέθους των μεταβολών
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ ως τις 15:00, που τον πέρασαν σε αρνητικό ως το τέλος της συνεδρίας. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,48 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 5,49 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:49 και ήταν οι 1410,77 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1390,27 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:32. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1393,69. Το κλείσιμο στις 1397,27 από 1402,76 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,043 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 459 συμβόλαια με ανώτερο τις 1402,50 μονάδες, κατώτερο τις 1383,50 και τελευταίες πράξεις στις 1396,75 από 1399,50 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 71 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1400,00 μονάδες, κατώτερο τις 1382,00 και τελευταίες πράξεις πάλι στις 1394,00 από 1394,00 μονάδες τη Δευτέρα.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ψηλότερο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1375 ως τις 1450 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά πέσανε από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 25.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 11.000 για ΟΠΑΠ, στα 6.500 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 1.000 για ΤΕΝΕΡΓ.
Επιστρέφουν οι διαθέσεις και οι φοβίες του Μαρτίου
Η πτώση της Τρίτης αποδόθηκε από τους εγχώριους παράγοντες στα σύννεφα των διεθνών αγορών κυρίως. Αλλά μετά τη χθεσινή καταιγίδα, οι εκτιμήσεις για τη δυναμική των τιμών μετά την αργία είναι μάλλον χωρίς γνώση της αποτύπωσης των ανανεωμένων φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Τους έφερε η αλυσίδα των οικονομιών του πλανήτη που επιστρέφουν στα lockdown για να φρενάρουν την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19. Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία και της οικονομικής κρίσης: Περισσότερες μολύνσεις οδηγούν σε ασθενέστερη οικονομία. Καθώς οι αυξανόμενες λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερη ανεργία ένα μήνα αργότερα. Ανέφεραν πρόσφατα οι αναλυτές των διεθνών αγορών και προφανώς την Τετάρτη, η συνάρτηση κρουσμάτων και απασχόλησης – κατανάλωσης λειτούργησε ως βάση για φυγή από το ρίσκο. Μαζί με την πανδημία, οι ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερημένες προσπάθειες στην Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ την Τρίτη βοήθησαν στην ενίσχυση του VIX. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο άνω των 12 μονάδων αυτήν την εβδομάδα και βρίσκεται σε πορεία για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των ρευστοποιήσεων που όρισε το πιο σύντομο dear market.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνιστά ήδη μια πραγματικότητα, διακόπτοντας τη διαδικασία της πολύμηνης συσσώρευσης πάνω από τις 600 μονάδες, σε συνέχεια της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας στην Ελληνική Οικονομία. Οι 584 μονάδες αποτελούν το εγγύτερο σημείο στήριξης του ΓΔ και οι 605 μονάδες το εγγύτερο σημείο αντίστασης”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τελευταίο σχόλιό του για τον Οκτώβριο ,με τίτλο ΑΤΑΚΤΗ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ… σχολίασε αναλυτικά και για συγκεκριμένα ζητήματα:
Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο. Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει, με το ΙΟΒE να αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο για ύφεση και για το 2021 από -2,5% μέχρι -4%, στο βαθμό που δεν υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές προσπέρασαν τις εκθέσεις της S&P και DBRS για τη διατήρηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και τις σταθερές προοπτικές. Προσπέρασαν την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ που συγκέντρωσε υπερτριπλάσια κεφάλαια από τα ζητούμενα. Προσπερνούν και την κινητικότητα στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με το καταγραφόμενο ενδιαφέρον να είναι αξιοσημείωτο.
Αντιθέτως, επεσήμαναν την επιθετική ρητορική Ερντογάν απέναντι στον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Τη μη αναστολή της διενέργειας των NAVTEX στα νερά του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης με την Τουρκία, θορυβήθηκαν και έσπευσαν να διενεργήσουν άλλο ένα κύκλο ρευστοποιήσεων των θέσεών τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή καθώς η αντιπαράθεση των μεγαλομετόχων της Πειραιώς Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital με το ΤΧΣ λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013-15.
Σαν αποτέλεσμα, διακόπηκε η εξάμηνη περίοδος συσσώρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο στη ζώνη 600-680 μονάδων. Και καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του Γ.Δ. ελέω της συναλλακτικής καθίζησης και της επιβάρυνσης του οικονομικού περιβάλλοντος, συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων που είχε προαναγγελθεί από την τεχνική ανάλυση. Με την περιοχή των 585 μονάδων να συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης ενόσω το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του Γ.Δ. ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα.
Στο διεθνές περιβάλλον, απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αμερικανικών εκλογών, με το Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει να έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον Πρόεδρο Τραμπ. Με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν καθώς οι συνθήκες της πανδημίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία μεταθέτοντας την ανάκαμψη για αργότερα. Με την εξαίρεση της Κίνας που πατάει ήδη γκάζι με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 1,9% για φέτος. Την ίδια ώρα, η Ant Group, βραχίονας στο χώρο του fintech κινεζικού κολοσσού Alibaba άντλησε €35,4 δις. και εισάγεται ταυτόχρονα στο Χονγκ-Κονγκ και τη Σαγκάη με κεφαλαιοποίηση $ 313 δις, όταν η Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα διαμορφώνεται μόλις στα €313 εκ., περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη δηλαδή !
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 29/10, αλλά όχι τόσο έντονα όσο η Wall Street την νύχτα, ενώ το πετρέλαιο αναπήδησε από τα χαμηλά και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ανέβηκαν, καθώς οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές της Ασίας αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για νέα lockdown για την πανδημία COVID-19 στην Ευρώπη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε αρχικά κατά -1%, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,27%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε -0,8% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,44% και στο Χονγκ Κονγκ αρχικά μειώθηκε το ίδιο ο HSI αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,20%.
Στο Σύδνεϋ ο δείκτης του χρηματιστηρίου έχανε -1,5% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,61%. Στην Σαγκάη ο σύνθετος δείκτης SSEC έχασε αρχικά αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,58%. Ενώ στη Σεούλ ο KOSΡΙ έχανε αρχικά λιγότερο από -1,5% και στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -0,66%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των S&P 500 και Dow ανέκαμψαν +1%, οι αναλυτές το απέδωσαν στην αυξημένη μεταβλητότητα και στη λιγότερο αρνητική διάθεση σχετικά με την ανάπτυξη στην Ασία καθώς η οικονομία της Κίνας ενισχύει τον ρυθμό της.
Οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και τα οικονομικά δεδομένα θα βρεθούν στο επίκεντρο αργότερα σήμερα, με την συγκέντρωση της αβεβαιότητας σχετικά με τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, διατηρώντας έτσι τους επενδυτές σε επιφυλακή.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι έτοιμη να διατηρήσει το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης και δεσμεύεται να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν η οικονομική κατάρρευση από την πανδημία γίνει η απειλή για να επιστρέψει στον αποπληθωρισμό.
Οι επενδυτές αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσει την απόφαση για να λάβει νέα μέτρα και αντίθετα να υποδείξει δράση τον Δεκέμβριο, η οποία είναι πιθανό να διατηρήσει την τρέχουσα ισχύ του ευρώ.
Το κοινό νόμισμα έφτασε στο χαμηλό 10 ημερών απέναντι στο δολάριο και στο χαμηλό εκατό ημερών απέναντι στο γιεν, πριν ανακάμψει ελαφρώς. Τα γερμανικά στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό, οι ευρωπαϊκές έρευνες εμπιστοσύνης και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα παρακολουθούνται επίσης προσεκτικά – με τα δεδομένα των ΗΠΑ να δείξουν ότι παρουσιάζει ρεκόρ ανάπτυξης, αλλά εξακολουθεί να αφήνει την οικονομία χαμηλότερα από όπου που ξεκίνησε το 2020
«Οποιαδήποτε απογοήτευση των επενδυτών σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, δεδομένης της τρέχουσας αδυναμίας», δήλωσε Μάικλ Μακάρτι ο υπεύθυνος επί της στρατηγικής της CMC Markets στο Σίδνεϊ. Οι επενδυτές γίνονται επίσης όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα στις εκλογές των ΗΠΑ που θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα κύμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.