Skip to main content

Market Beat: Άσχετα από τα διεθνή μια αντίδραση από τα νέα χαμηλά θα ανακουφίσει

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι πιέσεις στην Αθήνα να μην ήταν μόνο αποτέλεσμα της παγκόσμιας τάσης φυγής από το ρίσκο. Ψηλά στις ειδήσεις διεθνώς αναφέρεται η προτροπή Ερντογάν προς τους ομοθρήσκους του, να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. Έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο που διαμόρφωσε φραστικά στο οποίο ο ίδιος ηγείται του αγώνα κατά των δυνάμεων στη Δύση που απειλούν τις μουσουλμανικές κοινότητες. Η πρώτη χώρα της Δύσης που συνορεύει με την Τουρκία είναι η Ελλάδα. Αυτό πιθανά μέτρησε επίσης χθες, ενώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού το κλίμα ήταν καλύτερο από της Φρανκφούρτης. Οι πιέσεις στην ΠΕΙΡ έδειξαν τι σημαίνει… υποψία για ΑΜΚ εν μέσω πανδημικής αβεβαιότητας. Ωστόσο σήμερα η ανάκληση των NAVTEX από την Τουρκία και την Ελλάδα μείωσαν το ποσοστό αρνητισμού απέναντι στο ρίσκο της συγκεκριμένης αγοράς που δεν παρακολούθησε την άνοδο του καλοκαιριού στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η έναρξη της τελευταίας βδομάδας του Οκτωβρίου είχε τα χαρακτηριστικά της αυτοτροφοδοτούμενης καθόδου καθώς το πέρασμα κάτω από τις 600 μονάδες ανάγκασε πολλούς επενδυτές σε κινήσεις stop loss και σε ρευστοποιήσεις θέσεων για κάλυψη ανοιγμάτων. Το σημαντικότερο το οποίο αποτέλεσε και τη διαφορά στην Αθήνα από την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ότι οι φήμες και οι ειδήσεις που αφορούσαν στις Τραπεζικές ανάγκες περιλάμβαναν το ενδεχόμενο μιας νέας ΑΜΚ για την ΠΕΙΡ. Οι νοητικές προεκτάσεις από την πλευρά των θεσμικών για την πιθανότητα και οι υπόλοιπες να “σκεφτούν” για κάτι ανάλογο οδήγησαν σε πιέσεις για τις μετοχές όλων των τραπεζικών blue chip. Έτσι σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της ΑΛΦΑ -7,17% (-7,17%), σε χαμηλά 20 μηνών βρέθηκε η Πειραιώς (-24,26%) και σε χαμηλά 5μηνου οι ΕΤΕ (-4,66%) και ΕΥΡΩΒ (-6,38%).

Οι δείκτες των ΗΠΑ αποφασίστηκε από τους θεσμικούς να ανοίξουν τις συναλλαγές της εβδομάδας, με απότομη πτώση καθώς το άγχος για νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία επηρέασε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Αλλά οι απώλειες στα futures επί των δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν επηρεάσει επίσης τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη. Αυτό έκανε το κλίμα στο ΧΑ διπλά βαρύ.

Ο Michael McCarthy, επικεφαλής στη χάραξη στρατηγικής της CMC Markets στο Σίδνεϊ, δήλωσε σήμερα στο Reuters. «Η πρόκληση για τις αγορές είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ήδη αποτιμούν μια πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Τα νέα κρούσματα και η πιθανότητα ύφεσης διπλής εμβάθυνσης, έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υπόθεση». Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε πως ισχύει κάτι ανάλογο για την τιμολόγηση των εισηγμένων στην Αθηναϊκή αγορά. Όμως το χαμηλό βάθος οι ιδιομορφίες της οικονομικής δραστηριότητας οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα πολλά μνημόνια που σακάτεψαν τους ισολογισμούς των τραπεζών αφού σακατευτήκαν τα έσοδα των νοικοκυριών απειλούν για γρήγορη επιστροφή στα χαμηλά έτους αν δεν αλλάξει κάτι αισθητά.

Στην Αθήνα στο πρώτο ημίωρο με τζίρο 9 εκατ. ευρώ ο ΓΔ έχανε -2% και ήταν οριακά κάτω από τις 600 μονάδες, αν και 9 λεπτά πριν είχε χτυπήσει στις 596,45. Ο DAX έπεφτε -2,2% και όλοι οι δείκτες στην Ευρώπη άνοιξαν με τεράστια πτωτικά χάσματα και… διόρθωναν ανοδικά. Πανικός από την εξάπλωση της πανδημίας θα ήταν για πολλούς η κατάλληλη έκφραση.

Επιμένουμε στην θέση από το χθεσινό σχόλιο: “Οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, ζουν και αυτοί ένα πρωτόγνωρο ταξίδι στο άγνωστο. Με άλλα λόγια δεν ξέρουν τι τους γίνεται”. Χθες άσκησαν πιέσεις στη μετοχή της SAP (πανίσχυρη εταιρεία λογισμικού) καθώς εγκατέλειψε τους μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας και προειδοποίησε, ότι ο κλάδος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να ανακάμψει από την πανδημία. Αυτά της προκάλεσαν απώλειες ως -20% με τον DAX να χτυπάει ένα -2,7% στο άνοιγμα. Στις 13:30 ο τζίρος είχε πιάσει τα 28 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ βρισκόταν πάνω από τις 602 μονάδες με μεταβολή της τάξης του -1,7% και το κεντρικό ζητούμενο από τους εγχώριους παράγοντες που συνομιλήσαμε ήταν να αναγνωρίσει η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τη στήριξη στις 593 μονάδες.

Οι ξένοι θεσμικοί πιθανά… υποκλέπτουν τις συνομιλίες, καθώς μετά τις πρώτες τρεις ώρες το κύμα ρευστοποίησης θέσεων επανέφερε τον ΓΔ στις 596 μονάδες, μετά από μια ώρα. Στις 15:30 με τζίρο πλέον πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 11,6 εκατ., ο ΓΔ είχε περάσει σε απώλειες πάνω από -3,3% με τιμή κάτω από τις 592 μονάδες. Ο ΔΤΡ είχε περάσει σε απώλειες της τάξης του -10% με τιμή χαμηλότερη από 247 μονάδες όταν μέχρι χθες το κατώτερο τελευταίων 12 μηνών ήταν στις 263,25. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν μικρότερο του 10 και των καθοδικών πάνω από 75. Γενικευμένη φυγή από το ρίσκο με διαστάσεις που πλησίαζαν τη δυναμική σε μέρες παγκόσμιου πανικού. Την εντύπωση επιβεβαίωσε το άνοιγμα στην Wall Street, που έδωσε με το καλημέρα απώλειες -1,1% στον Dow και -0,9% στον βαρύτερο μετοχικό δείκτη στον κόσμο.

Οι τελευταίες επίσημες ειδήσεις από το χώρο των τραπεζών προέκυψαν αφού πρώτα στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν πληροφορίες πως η πρόταση των Paulson – Μυστακίδη – Bienville Capital Management προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους του ΤΧΣ, καθώς προβλέπει τη διενέργεια Α.Μ.Κ., πριν τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Κατόπιν ερωτήσεων από τους επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε την Επενδυτική Κοινότητα τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές. Παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους Μετόχους της Τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός Μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πιέσεις στη Wall Street μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Ενώ σβήνουν μάλλον οι ελπίδες για μια συμφωνία δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μετά την δήλωση του Οικονομικού Συμβούλου Λάρι Κάντλοου ότι οι συνομιλίες προχωρούν με αργό ρυθμό. Άλλωστε οι δύο πλευρές, Λευκός Οίκος και Πελόζι σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου αλληλοκατηγορήθηκαν για «τις καθυστερήσεις» στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο Μαρκ Μίντοους ότι «δεν πρόκειται να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως θα ελέγξουμε το να έχουμε εμβόλια και θεραπείες» για να μετριάσουμε την ασθένεια.

Παράλληλα οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη πτώση τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 2,8% στο 1,025 εκατ. μονάδες.

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -2,29% ή 650,19 μονάδες (οι μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου), στις 27.685,38, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,86% στις 3.400,97 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,64% στις 11.358,94 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (-4,5%) Boeing (-4,1%) και Travelers (-3,8%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κρατήσει θετικό πρόσημο. Το δολάριο ενισχύθηκε +0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1815 δολάρια από 1,1862 την προηγούμενη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,79%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές έφερε η εκτόξευση στα κρούσματα του COVID-19 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε στη Γαλλία, αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε και στην Ολλανδία, και συνεχώς αυξημένα ημερήσια κρούσματα ανακοινώνουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας SAP βούλιαξε 22% καθώς η διοίκηση φαίνεται να εγκαταλείπει τον μεσοπρόθεσμο στόχο κερδοφορίας, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο η εταιρεία προκειμένου να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη γαλλική PSA (Peugeot), η οποία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,81% στις 355,95 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,16% στις 5.792,01 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -3,71% στις 12.177,18 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,9% στις 4.816,12 μονάδες.

ΧΑ

Χάθηκαν οι 600 μονάδες με βουτιά 2,65%

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας είχαμε λιγοστές εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, πάντα με αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Είχαμε πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν δυνατές εντολές πώλησης που έφεραν, στο πρώτο 20λεπτο, τιμές πάνω από τις 600 μονάδες, αλλά μετά από αντίδραση εμφανίστηκε στις 11:24 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις 604,6 και ξεκίνησε η περιπέτεια για να οριστεί το ελάχιστο που ήταν 20 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Στο μεγαλύτερο διάστημα, ήτοι από τις 14:00 και μετά, η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών κάτω των 600 μονάδων και έτσι διαπραγματεύθηκε με μεγάλες απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο

Μετά από άνοιγμα στις 608,69 με καθοδικό χάσμα (3,63 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (612,32), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο, χωρίς αλλαγές στο πρόσημο. Η πορεία για τον ορισμό του τελικού κατώτερου είχε διάρκεια περίπου 5 ώρες, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 591,62 από 608,32 μονάδες την Παρασκευή στις 15:26.

Αλλά και η αναζήτηση του ανώτερου μέρας στιγμιαία, αφού στις 10:30 ο μέσος όρος βρέθηκε στις 609,37 που ήταν το μέγιστο από τις 614,66 την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 596,10 και με τις δημοπρασίες έχασε λιγότερο από 0,3 μονάδες. Σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε πλάγια από τις 12:50 ως τις 13:45 ανάμεσα στις 601 και 604 μονάδες. Η αγορά γονάτισε από τις πιέσεις των θεσμικών που όρισαν νέα χαμηλά μήνα, τελευταίων τριών μηνών, τελευταίων πέντε μηνών, και β εξαμήνου.

Υψηλοί όγκοι

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ άλλαξε δραστικά την πτωτική κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος . Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 592 μονάδες από τις 15:34, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα.

Ήταν πτωτικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από ανοδική κίνηση από τις 602 ως τις 596 μονάδες επί περίπου 1 ώρα (από 13:30 ως τις 14:31. Διακρίναμε κλιμάκωση στις διαθέσεις φυγής από τις Τραπεζικές μετοχές από τις 10:32 ως τις 15:27. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη από τις 272 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα από τις 251,5 από 274,6 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Πτωτική τάση στην Ευρώπη

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, αν και όλοι ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο ή από το κλείσιμο της Πέμπτης, η ζήτηση που απουσίασε μετά τα πρώτα λεπτά, οδήγησε τους περισσότερους σε σημαντικές αρνητικές μεταβολές. Τελικά σε αρκετά μειώθηκαν οι απώλειες μετά το γεμάτο δυναμισμό πτωτικό άνοιγμα που κατέληξε σε πτωτική κίνηση στην Νέα Υόρκη. Συνεπώς, είχαμε σαφή πτωτική τάση στην ΕΕ και ενιαία στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικάνικα χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα είχαμε μερική και δυσάρεστη αυτή τη φορά ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με πτώση της τάξης του -2% ως -3%, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος, και έφερε στο φινάλε το -2,67%. Στις δημοπρασίες, είχαμε ελαφρά υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 4,25 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 3 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 42,444 από 43,185 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζών, από τα blue chip, οι ΕΔΥΑΠ +0,93%, ΟΤΕ ΟΤΕ+0,59% +0,59%, ΑΡΑΙΓ +0,53%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση από -3% και πάνω, ώθησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-6,14% -6,14%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-3,70% -3,70%, ΒΙΟ -3,50%, ΜΟΗ -3,26%, και ΔΕΗ ΔΕΗ-3,10% -3,10%.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 11,597 από 1,330 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΑΛΦΑ και ΜΟΗ.

Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,916% από 0,885% την προηγούμενη.

Βαριές απώλειες στις τράπεζες

Επηρέασαν εξαιρετικά αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,32%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,17% από +0,40%, την ΕΤΕ στο -4,66% από +0,41%, ΕΥΡΩΒ στο -6,38% από +0,31% και την ΠΕΙΡ στο -24,26% από +0,85%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -2,00% από +0,10%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 16) έναντι των καθοδικών (22 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2,67% οδηγήθηκε στις 595,97 από 612,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1402,76 από 1443,47 με άνοδο -2,82%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,128 από 33,704 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,597 από 1,330 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 14 από 55, των καθοδικών 75 από 33 και οι αμετάβλητες ήταν 16 από 19.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Εμφάνιση όγκων σε calls για τιμές εξάσκησης κάτω από τις 1400 μονάδες

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 9,04 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 40,71 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 1436,57 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1393,83 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:26. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1403,80. Το κλείσιμο στις 1402,76 από 1443,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,082 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1038 συμβόλαια με ανώτερο τις 1422,00 μονάδες, κατώτερο τις 1385,00 και τελευταίες πράξεις στις 1399,50 από 1433,00 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 132 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 1418,50 μονάδες, κατώτερο τις 1392,00 και τελευταίες πράξεις στις 1394,00 από 1432,00 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 6 για τιμή εξάσκησης στις 1450 και 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1375 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 17 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1400 ως τις 1475 μονάδες. Επίσης στα puts λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1375 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά εκτοξεύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 15.048 από 4203 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΥΡΩΒ με 7.273 από 1.135, της ΕΤΕ με 9.299 από 1.223, της ΠΕΙΡ με 18.391 από 3.114 λήξης Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 50.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 5.100 για ΠΕΙΡ, στα 880 για ΕΕΕ και στα 300 για ΕΥΔΑΠ.

Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊού ανέβηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προσθέτοντας ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές, αφού το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν συμφώνησαν σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία δημοσιονομικής τόνωσης. Οι κυριότεροι δείκτες άνοιξαν χαμηλότερα και οι μειώσεις επιταχύνθηκαν το απόγευμα. Και οι 30 συνιστώσες του Dow Jones Industrial Average ήταν χαμηλότερα, όπως και οι 11 τομείς του S&P 500. Ο βιομηχανικός Dow υποχωρούσε στις 8:00 δική μας ώρα 880 μονάδες, ή -3,1%, στη χειρότερη μέρα των blue chip από τις 11 Ιουνίου. O 500 έπεφτε -2,6% και o Nasdaq Composite υποχωρούσε -2,4%.

Δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη της πτώσης των ευρωπαϊκών δεικτών η βουτιά του ΓΔ στην Αθήνα. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των επιπλέον απωλειών (ο Stoxx Europe 600 έπεσε -1,8%) αποδίδεται στην αρνητικότητα που φάνηκε πως προκαλεί το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ στον τραπεζικό χώρο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε αναλυτικά:

“Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, και όσο δεν βρίσκεται λύση, θα παραμείνει στο “έλεος” των εν δυνάμει πωλητών, ενώ οι τζίροι δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση την Αγορά. Την ίδια ώρα, ο Κατασκευαστικός είναι ο κλάδος φαίνεται να θέλει να αυτονομηθεί στην παρούσα.

Τα δύο βασικά θέματα της Αγοράς αυτά του COVID και της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι σε άνοδο στην παραγωγή αρνητισμού, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία, ενώ παράλληλα προέκυψε και το θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς.

Από την άλλη, είμαστε μία ανάσα από τις Αμερικάνικες εκλογές, με τις Ξένες Αγορές να τηρούν μία στάση αμυντική για την επόμενη μέρα, ενώ “το QE κάνει σταθερά την δουλειά του” με την Ελλάδα να καταφέρνει να βγει στις Αγορές με 15ετες ομόλογο. Η Εγχώρια Αγορά προσπαθεί να αμυνθεί, περιμένοντας κάποια θετικά νέα για να μπορέσει να αντιδράσει. Οι Κυβερνήσεις και μαζί και η δικιά μας, κάνουν προσπάθεια να μειώσουν την ύφεση με μέτρα που παίρνουν, ενώ ακολουθούν πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά πακέτα το 2021.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει με πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και χωρίς βοήθειες, οπότε το σήμερα μας φαίνεται ένα ακόμα εμπόδιο που θα ξεπεράσουμε. Το μόνο σοβαρό πρόβλημα το έχει ο Τουρισμός, που ήταν και ο μόνος που είχε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη Οικονομία και κτυπήθηκε πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους κλάδους. Η πτώση φαίνεται να είναι της τάξεως του 80% για το έτος και πλέον περιμένουν να δουν αν μέχρι την επόμενη σεζόν έχει λυθεί το θέμα Covid”.

Σήμερα

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 27/10, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό COVID-19 παγκόσμια και η αργή πρόοδος για μια συμφωνία δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ έπληξε το επενδυτικό φρόνημα και συνέβαλε στη πτώση της Wall Street.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,43%, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,31%. Με τον ASX 200 της Αυστραλίας να χάνει αρχικά -1,1% υποχωρώντας σε χαμηλά τριών εβδομάδων η μεταβολή του στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεγαλώσει στο -1,70%.

Ο δείκτης CSI300 των blue chip της Κίνας αρχικά σημείωσε άνοδο +0,1%, καθώς οι επενδυτές έψαχναν για νέα από την συνάντηση των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για να καθορίσουν το επόμενο πενταετές σχέδιο. Στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,15%. Τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα έδειξαν επίσης ότι τα κέρδη του βιομηχανικού τομέα της Κίνας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 υποχώρησε -0,28% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,04%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αρχικά υποχώρησε -1,02% και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,56%.

Οι δείκτες των ΗΠΑ αποφασίστηκε από τους θεσμικούς να ανοίξουν τις συναλλαγές της εβδομάδας, με απότομη πτώση καθώς το άγχος για νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία επηρέασε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Επιπρόσθετα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες για ένα πακέτο ανακούφισης από κοροναϊούς έχουν επιβραδυνθεί, αν και η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi παρέμεινε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν αντισταθεί στη νομοθεσία ενός προγράμματος που έχουν συζητήσει οι Pelosi και Mnuchin, συνολικού ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο οριακός στις Πολιτείες που θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα.