Από την έντυπη έκδοση
Νέα αύξηση κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που μεταβιβάστηκαν προς είσπραξη στο ΚΕΑΟ, το ύψος των οποίων ανέρχεται πλέον σε 6,9 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης Ιουλίου – Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι οι οφειλές είναι αυξημένες κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2ο δίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου οι οφειλές ήταν στα 16.613.714.104,63 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο) και το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο, καθώς στο 1ο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος) οι οφειλές είχαν ανέλθει στα 15,7 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά οι οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από την κρίση και έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο ανέρχονται σε 13,52 δισ. ευρώ, έναντι 13,29 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ ανέρχεται πλέον σε 316.855.
Στο κυνήγι της εισφοροδιαφυγής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΚΕΑΟ και από την ανάλυση των δεδομένων αυτών προκύπτει ότι οι συνηθέστεροι τρόποι εισφοροδιαφυγής είναι οι εξής:
1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία. Συνήθως τα περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους.
3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους, πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως: υπερήλικοι γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, οικονομικοί μετανάστες ή αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, υπάλληλοι της επιχείρησης των οποίων η προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.