Συνεχίζεται το ράλι στην αγορά ομολόγων. Η μείωση του κόστους δανεισμού ευνοεί τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εστιάσει τη συζήτηση με τους θεσμούς στα χαμηλότερα πλεονάσματα ενώ προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξία, ακόμη και μετά το ράλι, ανέφερε σε έκθεσή της η HSBC, που βλέπει καλύτερες προοπτικές στις διάρκειες 7-10 ετών συνιστώντας ειδικότερα αγορά 7ετούς ομολόγου έκδοσης τον Ιούλιο του 2019. Οι συστάσεις της τράπεζας υποστηρίζονται από το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί και διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να βγαίνει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, όπως φάνηκε με την πρόσφατη έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα για την οικονομία, σε συνέχεια της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch και κυρίως την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) από την Alpha Bank έδωσαν ώθηση στα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει αρχίσει ήδη τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο για να προωθήσει τη δική της ομολογισκή έκδοση. Με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ προετοιμάζεται για το άνοιγμα βιβλίου προσφορών με τις Goldman Sachs και UBS να ενεργούν ως συντονιστές και bookrunners της έκδοσης μαζί με τις Βarclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura. Η νέα έκδοση Tier II θα είναι 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία.
Νεκρός χρόνος για την προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie είναι το διάστημα μέχρι την άλλη Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν το διάστημα (14 έως 21 Φεβρουαρίου) κατά το οποίο θα έτρεχε η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων. Τώρα προέχει η αναδιάρθρωση του Δ.Σ., με ενέργειες που έχει προαναγγείλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία προσφεύγει πιθανότατα αύριο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές με σχετικό αίτημα. Ακολούθως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα συνοδευτικά έγγραφα του Term Sheet με τις αλλαγές στο Δ.Σ. και να τεθούν υπόψη των ομολογιούχων δανειστών της Folli Follie. Κάπως έτσι τελειώνει και ο Φεβρουάριος αφού θα χρειαστεί αγώνας δρόμου για να “καθαρίσει” το σκηνικό πριν την …Καθαρή Δευτέρα.
Καθυστερήσεις έχουμε και στο καζίνο του Ελληνικού, αφού η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), που εξετάζει την προσφυγή της Hard Rock International (HRI) για τον αποκλεισμό της από τον σχετικό διαγωνισμό θα αποφανθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Αν δε η HRI δεν ικανοποιηθεί από την απόφαση έχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοπραξία Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα, αν και τυπικά έχει περάσει στην επόμενη φάση, θα περιμένει – άγνωστο πόσο – το “ξεπάγωμα” της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η τροπολογία μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο και οι πιστωτές της Λάρκο ζητούν να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Τίθενται στενές προθεσμίες με σκοπό σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του ενεργητικού και στην περίπτωση που αποβεί άκαρπος να ενεργοποιηθούν πτωχευτικές διαδικασίες. Η Λάρκο, που έκλεισε το 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, έχει χρέη άνω των 600 εκατ. ευρώ. Μόνο στη ΔΕΗ χρωστάει 350 εκατ. ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το ΟΚ στην Mediamax του ομίλου Motor Oil για την απόκτηση των εταιρειών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος.
Στην μεγάλη εικόνα, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία από την αναδυόμενη απειλή, τον κορονοϊό, δεν μπορεί να υπολογιστεί όσο τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, τόσο στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε το κακό όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αποτέλεσμα, νευρικότητα θα χαρακτηρίζει την κίνηση των αγορών βραχυπρόθεσμα. Παρόλαυτά, φαίνεται να προεξοφλείται σταδιακά το σενάριο της ύφεσης του φαινομένου, γεγονός που ερμηνεύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την άνοδο των τιμών τόσο στις κινεζικές αγορές όσο και στη Wall Street. Πιο επιφυλακτικοί πάντως είναι οι επενδυτές στην Ευρώπη, που εν πολλοίς δίνει κατεύθυνση στο ελληνικό χρηματιστήριο, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι χαμηλός όγκος συναλλαγών και αδύναμος τραπεζικός δείκτης.