Skip to main content

Τέλος στο ιστορικό πρόγραμμα QE βάζει η Fed

Το τυπικό τέλος σε ένα ιστορικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, το γνωστο QE (ποσοτική χαλάρωση) έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), συνεχίζοντας με πιο συμβατά μέσα τη χαλαρή νομισματική πολιτική ώστε να δωθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, η πολιτική των διευκολυντικών επιτοκίων θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, καθώς συντρέχουν λόγοι για την ανάγκη στήριξης της οικονομίας. Η απόφαση, για τη λήξη του προγράμματος QΕ τον Οκτώβριο, ελήφθη με εννέα ψήφους υπέρ και μόνο εκείνη του Ν. Κοτσερλακότα κατά.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Fed, η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική τροχιά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, που μπορεί να μην επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επανέλθει στο στόχο του 2%. Γι’ αυτό και τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για «ικανό χρονικό διάστημα».

Ειδικά για την αγορά εργασίας, η Fed διαπιστώνει ότι οι σχετικοί δείκτες της αύξησης της απασχόλησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και του ποσοστού ανεργίας βελτιώνονται, ενώ παρατηρεί ότι η σχετικη αδυναμία εξαλείφεται σταδιακά.