Ο ορισμός της τιμής εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στις 207,50 μονάδες, δηλαδή πάνω στο κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη, μετά από την υπέρβαση των 207 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος από τον 25άρη δείχνει πως έχουν δυσοίωνες προβλέψεις οι traders, ακριβώς τη μέρα που σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή του από τις 11 Αυγούστου. Ήταν η δεύτερη καλύτερη της περιόδου με capital control με πρώτη αυτή στις 11 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 210,91 μονάδες και έγραψε υψηλό ημέρας στις 212,13 μονάδες.
Με την αναστολή της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων που αφορούν στα τραπεζικά blue chip τα στοιχήματα για τον τραπεζικό κλάδο περνούν μέσα από τα ΣΜΕ του τραπεζικοκεντρικού 25άρη. Ο Δ. Τζάνας της TecGroup αναφέρθηκε στη σεναριολογία για τις εξελίξεις που οδηγεί σε διαφοροποιημένη χρηματιστηριακή συμπεριφορά κάποιων μετοχών, ειδικότερα δε της Εθνικής. Εξέλιξη που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως: από τεχνικούς λόγους εξαιτίας της δυνατότητας εξαίρεσής της από ένα “δύσκολο reverse split” μέχρι την πιθανότητα σχεδίου ενδυνάμωσής της στην εγχώρια Αγορά από τους πλέον ευφάνταστους. Παράλληλα, τόνιζε ότι ουδείς γνωρίζει τί θα πράξουν οι παλαιοί μέτοχοι και ειδικότερα εκείνοι με χαρακτηριστικά μεγαλομετόχου (funds εξωτερικού δηλαδή) στις άλλες Τράπεζες (Πειραιώς και Eurobank).
Από την άλλη πλευρά, τα πραγματικά δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σκληρά: το τελευταίο τρίμηνο (με την παράταση του 1ου διμήνου του νέου έτους) απαιτείται να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα 19 δισ ευρώ. Την ψήφιση του ενός τρίτου των 49 προαπαιτουμένων την περασμένη Παρασκευή, θα πρέπει να ακολουθήσει η ψήφιση και των επόμενων συντομότατα.
Συνεπώς θα λέγαμε πως οι επενδυτές θεωρούν πως ακόμα και αν χτυπήσει ο 25άρης τις 211 μονάδες, που ήταν η κορυφή στην πρώτη αντίδραση μετά τη ραγδαία πτώση με την επανέναρξη των συναλλαγών, μετά θα έρθει κάθοδος. Θα προκληθεί από την εμφάνιση μιας υπολογίσιμης ανόδου του country risk. Τα διεθνή χρηματιστήρια πάντως σταμάτησαν να λειτουργούν παράγοντας αισιοδοξία για τις αναδυόμενες αγορές αλλά και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και ευρωζώνης.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτιμώντας αρνητικά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι προσδοκίες για πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κάμφθηκαν από τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,12% στις 6.345 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,16% στις 10.148 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,64% στις 4.674 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,43% στις 362,67 μονάδες.
Τα απογοητευτικά στοιχεία από την IBM και το sell off του κλάδου της βιοτεχνολογίας επηρέασαν την Τρίτη τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,08% στις 17.217,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,50% στις 4.880,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,14% στις 2.030,77 μονάδες.
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Τετάρτη, γιατί τα αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές έκαναν τους επενδυτές επιφυλακτικούς εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αν και η αγορά της Ιαπωνίας πάει για καθορισμό νέας κορυφής για το μήνα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε αμφιταλάντευση σε θετικό και αρνητικό πεδίο χωρίς σαφή εμφανή τάση σε όλη την περιοχή. Εμφανίστηκαν περισσότερα στοιχεία για τα προβλήματα που μαστίζουν τις ασιατικές εμπορικές ροές με τις ιαπωνικές εξαγωγές να αυξάνονται με τον πιο αργό ρυθμό από τα μέσα του 2014, κυρίως λόγω της αδυναμίας στην Κίνα.