Skip to main content

Η Ιταλία το μεγαλύτερο τεστ για τη «νέα Ευρωζώνη»

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αντισταθεί στις πιέσεις της Κομισιόν και να επιμείνει στο στόχο για αύξηση του ελλείμματος, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αναδεικνύεται στο πρώτο κρίσιμο τεστ για τις μεταρρυθμίσεις, που άρχισαν πριν από εννέα χρόνια, στο απόγειο της παγκόσμιας κρίσης, με στόχο να αποτρέψουν τη διάλυση της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα θα δώσει δε ένα σαφές μήνυμα, για το πού οδεύει η νομισματική ένωση, που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν συμφωνούν στο πώς. 

Τον Μάιο του 2010, οι 16 τότε χώρες, που μοιράζονταν το ευρώ,  αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διάσωσης, με πρώτη αποστολή την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Ακολούθησαν και άλλα προγράμματα διάσωσης χωρών, αλλά και πολλά βήματα με στόχο την αποτροπή της μετάδοσης κρίσεων, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, αλλά και τη διασφάλιση ότι μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις δεν θα βαρύνουν τους φορολογούμενους, αλλά τους επενδυτές. 

Με την Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα, που εξήλθε από την εποχή των μνημονίων, τώρα τα 19 πλέον κράτη μέλη, είναι κοντά στο να δώσουν νέες αρμοδιότητες και περισσότερες δυνατότητες στον μηχανισμό σταθερότητας, με στόχο την εξέλιξή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (που πιθανότατα δεν θα λέγεται έτσι). Θέλουν επίσης να ενισχύσουν και το μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών, ενώ η Κομισιόν και αρκετά κράτη- μέλη πιέζουν- κόντρα στις γερμανικές ενστάσεις- για έναν ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης των καταθέσεων.

Το Βερολίνο επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να μειωθούν δραστικά οι κίνδυνοι στα τραπεζικά συστήματα όλων των χωρών. Τι ακριβώς εννοεί; Θέλει το ποσοστό των κόκκινων δανείων κοντά στο 6% του συνόλου. Αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης η στάση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού δυσχεραίνει την προσπάθεια για πραγματική τραπεζική και οικονομική ένωση. «Θα είναι πιο δύσκολο τώρα. Όταν μιλάμε για ασφάλιση καταθέσεων, η όρεξη είναι σαφώς περιορισμένη» δηλώνει στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Η Ιταλία είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα για να μην σκεφτούμε σε αυτήν την κατεύθυνση» συμπληρώνει. 

Η Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο πακέτο προτάσεων προς βαθύτερη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει μάλλον να κρατάμε μικρό καλάθι. «Οδεύουμε προς ένα μινιμαλιστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Θα έχουμε κάποια ενίσχυση του ESM και του ταμείου για τις τράεπεζες» ανάφερει δεύτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όσο για την ιδέα της δημοσιονομικής ικανότητας, «αυτή δεν φαίνεται να έχει μεγάλη βιωσιμότητα. Είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει πραγματικότητα» παραδέχεται. 

Οι αξιωματούχοι τονίζουν επίσης ότι η σύγκρουση της Ιταλίας είναι διαφορετική σε σχέση με τις περιπτώσεις χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που παραβίαζαν τους κανόνες στο παρελθόν. «Είχαμε τότε να αντιμετωπίσουμε χώρες, που είχαν σπάσει τους κανόνες, αλλά ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν. Στην Ιταλία έχουμε μία κυβέρνηση, που δεν θέλει να το κάνει» καταλήγουν. 

naftemporiki.gr