Skip to main content

Στην Πολωνία ο Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο το ουκρανικό

Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί χωριστά με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο Aντρέι Ντούντα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με την πολωνική ηγεσία αυτή την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου για να βρουν κοινούς στόχους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια εποχή που οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές και οι εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις εγείρουν νέες ανησυχίες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε στην Πολωνία μετά από νέο ταξίδι αλληλεγγύης στο Κίεβο μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. Οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν να εξετάσουν γρήγορα τα αιτήματα του Κιέβου για άδεια να πλήξουν σε βάθος ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους.

Στη Βαρσοβία, ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί χωριστά με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο Aντρέι Ντούντα, δύο σκληρούς πολιτικούς αντιπάλους. Αν και βαθιά διχασμένη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, η Πολωνία, με τις σκοτεινές ιστορικές μνήμες της από τη Μόσχα, ήταν πάντα ενωμένη στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της από τη Ρωσία το 2022.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσει τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών με την Πολωνία, την κύρια πύλη υλικοτεχνικής υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία: Ενδείξεις για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς