Η μείωση της υπερφορολόγησης, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις την Τρίτη (21 Μαρτίου), στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ernst &Young για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, όπου το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δισ. ευρώ ετησίως), ενώ συγχρόνως προτάθηκαν λύσεις και εφαρμόσιμες καλές πρακτικές άλλων χωρών.
Το ποσό θεωρείται μεγάλο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. για μισθούς στο Δημόσιο και 12 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, από το 1975, έχουν ψηφιστεί 250 φορολογικά νομοσχέδια και έχουν υπογραφεί 115.000 υπουργικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται πλέον αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πληγή που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία. Και μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας θα ήταν αρκετό να ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει ουσιαστικά την κοινωνική πρόνοια».
Όπως πρόσθεσε, «η πολυπόθητη “πάταξη” που όλα τα κόμματα υπόσχονται πρέπει να βασισθεί στη σύγχρονη τεχνολογία και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαναπροσδιορίσουμε με αντικειμενικά στοιχεία τις έννοιες της δίκαιης κατανομής βαρών και της αναδιανομής του πλούτου, που τόσα χρόνια λειτουργούν μόνο ως συνθήματα μέσα από τα οποία μοιράζονται απαλλαγές, εξαιρέσεις και ανοχές και να εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπου κι αν υπάρχει».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, επεσήμανε από την πλευρά του τα βήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα του ελληνικού κράτους στις διασταυρώσεις στοιχείων σε συνεργασία με τις Τράπεζες, δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταρρύθμιση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Σημείωσε ωστόσο ότι μένουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο θέσεων που ο ΣΕΒ υποστηρίζει με συνέπεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνοντας:
- Ηλεκτρονικές συναλλαγές και ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
- Παράλληλη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η εδραίωση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενθαρρύνει την παραοικονομία και μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
- Μείωση των εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βελτιωθεί και η ανταποδοτικότητά τους. Η μείωση αυτή από το πρώτο ευρώ θα ωφελήσει τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, ενθαρρύνοντας ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις να επαναφέρουν στην πλήρως δηλωμένη απασχόληση εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε ημιδηλωμένη ή αδήλωτη απασχόληση.
Στη δική του παρέμβαση, το μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι η υπερ-φορολόγηση των λίγων και η παραοικονομία είναι άρρηκτα δεμένες -«είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε, χαρακτηριστικά- και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. «Όσο η νόμιμη επιχειρηματικότητα και η δηλωμένη εργασία φορολογούνται εξοντωτικά, με εκδικητικούς συντελεστές που συγκαταλέγονται στους ψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητείται να ξεπεράσουν το 60%, η μετάπτωση στην παραοικονομία ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκης.
Ο διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης αφού ανέφερε σειρά καλών πρακτικών, προερχόμενων από διάφορες χώρες του κόσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και απλοποιημένου φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συνιστούν σημαντικές αιτίες για την άνθιση της φοροδιαφυγής» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναθεώρηση και απλοποίηση των φορολογικών νομοθετημάτων συνολικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης του αυτόνομου/ανεξάρτητου χαρακτήρα της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πράξη. «Για να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά μα πάνω από όλα θα απαιτηθεί βούληση», σημείωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο σύμβουλος διοίκησης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΕΒ, Κώστας Σφακάκης.