Το συνέδριο αποτέλεσε, για ακόμη μία χρονιά, ουσιαστική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας και του ακαδημαϊκού κόσμου, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες στο πεδίο της φορολογίας.
Το Forum συγκέντρωσε πλήθος διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων από τον φορολογικό και νομικό κλάδο, καθώς και εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, φωτίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις της φορολογικής πολιτικής.
Χαιρετισμοί και Επίσημες Παρεμβάσεις
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Laurence Auer, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της φορολογίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Βασαρδάνης και ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Εμπορικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Γαλλίας, κ. François de Ricolfis, ο οποίος επιβεβαίωσε τον στρατηγικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως γέφυρα επιχειρηματικής και οικονομικής σύγκλισης των δύο χωρών.
Κεντρικές Παρεμβάσεις
Μεταξύ των βασικών ομιλητών ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Μιχάλης Αργυρού.
Ο Υφυπουργός κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στις στοχευμένες φορολογικές μειώσεις που υλοποιήθηκαν από το 2019, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός πιο σταθερού, ψηφιακού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις φορολογικού πλαισίου, προς όφελος των πολιτών.
Σε έναν παραγωγικό διάλογο, μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεωργίου Πιτσιλή και του Προέδρου της Φορολογικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη, ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε τον μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ και τις καινοτομίες στο ψηφιακό οικοσύστημα της Αρχής, με έμφαση στη βελτίωση της εξυπηρέτησης, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη διεθνή συνεργασία και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για μία πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.
Θεματικές Ενότητες
Καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα όπως η Ενέργεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναλύθηκαν σε επιμέρους θεματικές συζητήσεις με συντονιστή τον Επίτιμο Καθηγητή κ. Θεόδωρο Φορτσάκη.
Εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανισμών συζήτησαν για τις δράσεις της ΑΑΔΕ που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, τις επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη φορολογία, το νομικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους με τεχνητή νοημοσύνη, τα δικαιώματα των φορολογουμένων, καθώς και τον αντίκτυπο στις Οικονομικές Διευθύνσεις και στους συμβούλους επιχειρήσεων.
Στον τομέα της ενέργειας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική πολιτική και τα κίνητρα για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Συζητήθηκαν η σχετική φορολογική πολιτική, τα ισχύοντα κίνητρα και η αξιοποίησή τους από τις επιχειρήσεις, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών, η περιβαλλοντική διάσταση των φωτοβολταϊκών και οι διεθνείς πρακτικές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η συζήτηση για τη νέα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας Ελλάδας–Γαλλίας, με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ και κάτοχο της Έδρας Jean Monnet, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, και συνομιλητές την Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Κατερίνα Πέρρου και τον Tax Expert του Υπουργείου Οικονομικών κ. Quentin Feuga.
Ειδικά Θέματα
Το συνέδριο ανέδειξε ακόμη:
- την ανάγκη ενιαίας εφαρμογής της νομοθεσίας για τους πραγματικούς δικαιούχους,
- τη φοροδιαφυγή υπό το πρίσμα της Διοικητικής Δικαιοσύνης και των πρόσφατων νομολογιακών εξελίξεων,
- την εφαρμογή των κανόνων κατάχρησης, με έμφαση στο άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,
- το θεσμικό πλαίσιο του ψηφιακού τέλους συναλλαγών, ένα ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα για τις επιχειρήσεις, καθώς και
- τα σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία όπως τα ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ και ΑΕΕΧ.
Το 11ο Tax Forum επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τον ρόλο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ως πυλώνα τεκμηριωμένου διαλόγου και συμβολής στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και βιώσιμου φορολογικού πλαισίου.