Skip to main content

Ξεκίνησαν οι Εργασίες του 28ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Η Ελλάδα και η Ευρώπη Ενώπιον Κατακλυσμιαίων Αλλαγών στον Ενεργειακό Τομέα

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο, «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργανώνει για 28ο έτος το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου 2024 στο OTE Academy, με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή. Ακολούθησαν η εισαγωγική τοποθέτηση από τον κ. Νίκο Τσάφο, Ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, καθώς και οι ομιλίες των επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ, κ. Αθανάσιου Δαγούμα, του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννη Γιαρέντη, του Διευθυντή Διαχείρισης Αγοράς, του ΑΔΜΗΕ, Δρ. Βασίλειου Γκουντή καθώς και του Γενικού Διεθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαου Βέττα.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συνέδρους αναφέρθηκε στη σημασία της ενέργειας, ως μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού συνόλου, ενώ τόνισε τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις σε όρους προμήθειας, αγορών και τεχνολογίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του φετινού, 28ου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα απόνερα από την ενεργειακή κρίση της περιόδου 2021-2022 και το μεγάλο ρήγμα που δημιουργήθηκε στις αγορές, λόγω της απότομης και μεγάλης ανατίμησης στα καύσιμα – κυρίως στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό – παραμένουν αισθητά. Όπως επισήμανε ο κ. Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, αρκεί μια μικρή ανωμαλία στην λειτουργία της αγοράς – όπως οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία – για να βιώσουμε πάλι ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων με την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να επιστρέφει. Μάλιστα, η αβεβαιότητα εντείνεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και στην Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ παρατήρησε ότι το αρνητικό αυτό αποτύπωμα δεν έχει επηρεάσει ακόμη τις διεθνείς και περιφερειακές ενεργειακές αγορές, κυρίως χάρη στην υπερεπάρκεια αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και τη διαφοροποίηση της τροφοδοσίας στον ηλεκτρισμό, με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Ο κ. Σταμπολής ανέφερε ακόμη πως παρ’ όλα αυτά, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της εξασφάλισης αδιάκοπης, άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής και επεσήμανε ότι η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αφού η ενεργειακή εξάρτησή τους έχει εκτιναχθεί στο 63% και 80% αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε βαρυσήμαντη τοποθέτηση του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, κ. Νίκου Τσάφου. Ο κ. Τσάφος επεσήμανε ότι η χώρα μας παρουσιάζει εικόνα υψηλών τιμών στη χονδρική πριν από τις αλλαγές που σημειώθηκαν από το 2015 και εντεύθεν και οι οποίες αναφέρονται, συχνά ως αιτίες για την ακρίβεια, όπως μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της πολιτική για την απολιγνιτοποίηση, τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας, το Target Model και την εξυγίανση της ∆ΕΗ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος είναι η αναθεώρηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του Target Model, σε συνδυασμό με τη μαζικότερη διείσδυση ΑΠΕ, την προσθήκη ευελιξίας στο σύστημα και τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Τον κ. Τσάφο διαδέχτηκε στο βήμα ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγορά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων καθώς και την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών στους καταναλωτές ενέργειας. Ο κ. Δαγούμας παρουσίασε τα νέα ψηφιακά εργαλεία που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τα οποία σχετίζονται με το «Ενεργειακό Ισοζύγιο», την λεγόμενη, καμπύλη της πάπιας «The Duck Curve» (όπως είναι ο διεθνής όρος) και το «Το εκτιμώμενο Πλεόνασμα Ενέργειας».  Όπως είπε, τα εργαλεία απευθύνονται σε όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς, σε ερευνητές και αναλυτές που επιθυμούν να έχουν πιο ενδελεχή ανάλυση και γνώση της λειτουργίας της.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του διαχειριστή στην επέκταση της αγοράς ΑΠΕ με επεκτάσεις νέας ισχύος. Όπως είπε, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει διαφοροποιηθεί σε μια πολύ υγιή βάση, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια ανελήφθησαν κομβικής σημασίας πρωτοβουλίες, ενώ η συνολική διαχείριση του Διαχειριστή μετέβαλε ριζικά την προσέγγιση όλων στις ΑΠΕ.  Ο κ. Γιαρέντης  επανέλαβε ότι το πόσο σημαντική ήταν η ολική επαναφορά της οικονομικής διαχείρισης, καθώς, η αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις στην πληρωμές που είχε γίνει καθεστώς και προβλημάτιζε τους δεκάδες χιλιάδες παραγωγών.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η λύση προήλθε μετά τον εξορθολογισμό των οικονομικών του ΔΑΠΕΕΠ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασίων, που είχαν ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν μηδενιστεί, και επομένως, οι παραγωγοί να μπορούν να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους με βάση προβλέψιμες ροές εσόδων. Τέλος, έκανε ειδική μνεία στην ευρωστία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που χαρακτήρισε θεμελιώδη για τη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης. Κατά τον κ. Γιαρέντη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, εκτός και εάν διατηρηθεί η χρηματοοικονομική ευρωστία στον τομέα της ενέργειας.

Ακολούθησε ομιλία του Δρ. Βασίλειου Γκουντή, Διευθυντή Διαχείρισης Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής έχει δείξει ότι είναι διαρκής αρωγός στην πράσινη μετάβαση της χώρας και την προώθηση συνθηκών μιας νέας ενεργειακής πραγματικότητας που θα εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ενεργειακή ασφάλειά της. Εστίασε, ακόμη στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων δικτύων τα οποία χαρακτήρισε απολύτως σημαντικά για τη μετάβαση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο επόμενος ομιλητής, ο Δρ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ανέλυσε την πρόσφατη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το 2024. Είναι χειρότερα αυτά τα μεγέθη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων προσδοκιών για το εισόδημα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί, το επόμενο έτος, στα ίδια επίπεδα με το 2024, εν τούτοις, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα επιδεινώσουν αυτές τις προοπτικές κάτι που θα αποτυπωθεί από τις υψηλότερες εισαγωγές και την κατακρήμνιση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ συνέδεσε τις οικονομικές εξελίξεις με το κόστος της ενέργειας και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που θα επηρεάσουν την κατανάλωση.

Στο 28ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη) απηύθυναν χαιρετισμό ο Καθ. Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Καθ. Νίκος Φαραντούρης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, όπως ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος,  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής, Ε.Σ.Π.Ε.Ν., ο κ. Γιώργος Στάμτσης, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος ΔΣ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και CEO της ΓΕΩΕΛΛΑΣ.

Την εναρκτήρια συνεδρία συντόνισαν ο Δρ. Γιάννης Δεσύπρης (τ. Πρόεδρος ΙΕΝΕ, Special Adviser, Regulatory Affairs, Metlen Energy & Metals) και ο κ. Κωστής Γερόπουλος (Co-founder, Director of Energy & Climate Policy and Security, NE Global Media).

Τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρουσίαση της τελευταίας Ετήσιας Έκθεσης «World Energy Outlook» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)  από τον  κ. Oskaras Alsauskas, Energy Modeller and Analyst, ενώ ακολούθησε συζήτηση επί των βασικών συμπερασμάτων μεταξύ ενεργειακών ειδημόνων. Στη νέα της έκδοση, η έκθεση αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κάνει ειδική μνεία στον κεντρικό ρόλο της ενεργειακής αποδοτικότητας τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και στην – τόσο κρίσιμη σήμερα – ενεργειακή ασφάλεια.

Με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Φλουδόπουλο (Capital.gr και εφημερίδα «Κεφάλαιο»), το «World Energy Outlook 2024» του ΙΕΑ σχολίασαν οι κκ. Κώστας Θεοφύλακτος (Γενικός Γραμματέας & Πρόεδρος Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, ΙΕΝΕ), Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου (Γενικός Διευθυντής, ΕΛΕΤΑΕΝ), Charles Ellinas (Senior Fellow, Atlantic Council, UK), και Leo Drollas (Independent Energy Consultant, UK).

Το Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Το ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ υποστηρίζεται χορηγικά από μία ομάδα δυναμικών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και ευρύτερα. Ειδικότερα, η HELLENiQ ENERGY είναι ο Μέγας Χορηγός (Lead Sponsor) του  «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2024» ενώ οι εταιρείες Motoroil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και KG Law Firm συμμετέχουν ως Χορηγοί (Sponsors) του Συνεδρίου. Στους Υποστηρικτές (Supporters) συγκαταλέγονται οι εταιρείες EnSCo, ΔΕΣΦΑ, enaon, ΕΔΕΥΕΠ, Energean, ΔΑΠΕΕΠ, Elpedison και Copelouzos Group.

Επίσης, στους Χορηγούς Επικοινωνίας του Συνεδρίου περιλαμβάνονται το ενεργειακό portal Energia.gr, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το NEGlobal.eu, το PolicyJournal.gr, το Flash.gr και το Euro2day.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το microsite του Συνεδρίου εδώ.