Με θέμα “Η προσφορά εργασίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Αυτοματισμού – Κοινωνία 5.0”, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με ιδιαίτερη επιτυχία, το 2ο Εργασιακό Συνέδριο της MANDYNAMIC, MD Forum, της κορυφαίας εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα,
Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ήταν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Η συζήτηση πλαισιώθηκε από τις τοποθετήσεις ενός εκλεκτού panel που συνέθεσαν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, κ. Γιώργος Καρανίκας, ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ, η κα. Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ και κ. Κωνταντίνος Αγραπιδάς, Γεν. Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος, δημοσιογράφος του ΜEGA Channel. Η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και σημαντικών θεσμικών φορέων σε μία κατάμεστη αίθουσα, επισφράγισε την επιτυχία του Εργασιακού Συνεδρίου, που έχει γίνει πλέον θεσμός.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Β. Σπανάκης, οι Βουλευτές, κα. Ν. Χατζηιωαννίδου (Επικρατείας), κ. Λ. Βασιλειάδης (Ν. Πέλλας), κ. Κ. Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), κ. Α. Μαρκογιαννάκης (Ν. Χανίων), κ. Α. Νικολακόπουλος (Ν. Ηλείας), η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, κα. Λ. Κεφαλογιάννη, ο Διοικητής του ΣΕΠΕ, κ. Γ. Τζιλιβάκης, η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Κρήτης του ΣΕΠΕ, κα. Χ. Τσακτσίρα, ο Γεν. Δ/ντής Εισφορών του ΕΦΚΑ, κ. Παπαχρήστου και ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: “Είναι πολύ ενδιαφέρον να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που έρχεται. Βεβαιότητα για το τι έρχεται δεν υπάρχει σε κανέναν. Και δεν υπάρχει γιατί κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει τα όρια της πραγματικής επανάστασης που θα φέρει το ΑΙ στην ανθρωπότητα. Όπως π.χ. η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της ανθρωπότητας, το ΑΙ φαντάζει μια μεγαλύτερη επανάσταση από τη βιομηχανική, που θα επηρεάσει οριζόντια και κάθετα όλη μας τη ζωή και πρωτίστως την αγορά εργασίας».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε: “Στην Ευρωζώνη οι συνθήκες απασχόλησης παραμένουν ευνοϊκές και στην Ελλάδα η αγορά εργασίας έχει επιδείξει ανθεκτικότητα. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να υλοποιούνται, η αγορά εργασίας έγινε περισσότερο ευέλικτη και μπόρεσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις δυσμενείς συνθήκες. Η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να βρουν προσωπικό οδήγησαν σε κινητικότητα στην αγορά εργασίας, σε αύξηση απασχόλησης και αύξηση των αμοιβών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ, η απασχόληση αναμένεται να συμβαδίσει με την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Το κόστος εργασίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλό μεσοποπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της στενότητας στην αγορά εργασίας.” Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι “η μετανάστευση λόγω της κλιματικής κρίσης ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας. Επίσης, απαραίτητες είναι οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών”.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε: “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πρώτα και κύρια ένα εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των επιχειρήσεων. Ειδικότερα στον εμπορικό κλάδο, ήδη πολλές τεχνολογικές εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει εφαρμογές, που βελτιώνουν την επιχειρηματική λειτουργία στο φυσικό και στο ηλεκτρονικό κατάστημα σε τομείς όπως οι πωλήσεις και το marketing, η εξυπηρέτηση και η αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών και τα Logistics. Από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο πως κανένα επάγγελμα σε όλους τους κλάδους, δε θα μείνει ανεπηρέαστο, θετικά ή αρνητικά. Καινούριες δεξιότητες θα απαιτηθούν τόσο για τους νέους όσο και για τους παλαιότερους εργαζόμενους. Το μεγάλο στοίχημα στην αγορά είναι να μην επιτρέψουμε, λόγω της επέλασης της τεχνητής νοημοσύνης, να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το ψηφιακό χάσμα που ήδη χωρίζει τους μικρούς από τους μεγάλους λιανέμπορους. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης καθώς και η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις. Καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία σε ένα μακροπρόθεσμο και εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων, τόσο των εμπόρων όσο και των εργαζομένων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις”.
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ και της ΠΟΕΣΕ, δήλωσε: “Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ωστόσο, η «Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτοματισμοί» καταγράφει τον χαμηλότερο βαθμό διείσδυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με το ψηφιακό μάρκετινγκ, την ψηφιακή διαχείριση παραγγελιών, τη συμμετοχή σε ψηφιακές πλατφόρμες, την ανάλυση δεδομένων, τα συστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop) και το υπολογιστικό νέφος. Διαπιστώνεται λοιπόν επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο”.
Η κ.. Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ σχολίασε: “Οι προκλήσεις σήμερα πολλές για τις επιχειρήσεις, και ειδικότερα για τη μεταποίηση/ βιομηχανία, από τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ρομποτική , την αυτοματοποίηση και ιδιαίτερα την τεχνητή νοημοσύνη. Μεταβάλλεται ο τρόπος που εκτελούνται οι παραγωγικές διεργασίες, μετασχηματίζονται οι θέσεις εργασίας, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για νέες δεξιότητες και σύγχρονα επαγγέλματα. Από την άλλη, η υφιστάμενη προσφορά του εργατικού δυναμικού δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η βιομηχανία, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία (για 1€ άμεσης συνεισφορά στο ΑΕΠ, προστίθενται συνολικά 2,8€ στο ΑΕΠ, ενώ για κάθε νέα θέση εργασίας, η απασχόληση συνολικά αυξάνεται κατά 3,5 θέσεις εργασίας), καινοτομεί, διπλασιάζοντας τα τελευταία χρόνια τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, με περίπου 38 δις συνολικές επενδύσεις”.
Ο κ. Κωνταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας & Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε: Για την κάλυψη μιας θέσης υψηλής εξειδίκευσης σπουδαιότερο ρόλο παίζουν οι δεξιότητες σε σχέση με τον τίτλο σπουδών καθότι οι αλλαγές του περιεχομένου εργασίας είναι διαρκείς λόγω της αέναης εξέλιξης της τεχνολογίας (τεχνητή νοημοσύνη αυτοματισμός). Μια βασική δεξιότητα είναι η συναισθηματική ανθεκτικότητα για διαρκή προσαρμογή στις αλλαγές στο περιεχόμενο της εργασίας. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η θετική στάση στο περιβάλλον της εργασίας η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων. Η επαγγελματική εμπειρία στην καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας έχει χαμηλότερη στάθμιση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. ταυτόχρονα η εκπαίδευση με ευέλικτα online courses παγκοσμίως αναγνωρισμένα μέσω πλατφορμών διακεκριμένων πανεπιστημίων, όπως είναι η EDX, αποτελεί διαβατήριο για την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, καθότι καλύπτονται σε γρήγορο χρόνο οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Oι αμοιβές και οι παροχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Για τη διατήρηση και την προσέλκυση των ταλέντων. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας έχει νομοθετήσει τον ψηφιακό μηχανισμό Rebrain Greece talent center».
Στην παρουσίαση της MANDYNAMIC, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Ιωάννης Μπουζούρης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και του αυτοματισμού για την αγορά εργασίας και παρουσίασε τις ειδικότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν και να συρρικνωθούν την επόμενη πενταετία. Η MANDYNAMIC παρουσίασε επίσης ως κυρίαρχες τάσεις για την αγορά εργασίας το 2024 την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Αυτοματισμό, την ευελιξία και την υβριδική εργασία, την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, τις ίσες ευκαιρίες και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη ηγετικών στελεχών, καθώς και το Reskilling και Upskilling.