Skip to main content

Ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος και η ομάδα του ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της ελληνικής παγκρεατικής χειρουργικής

Από το 2010, ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος και Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ, πρωτοπορεί επί ελληνικού εδάφους στις επεμβάσεις του καρκίνου του παγκρέατος,  μετατρέποντας τους αποκαλούμενους «ανεγχείρητους» όγκους του παγκρέατος σε εγχειρήσιμους.  Την μακρόχρονη αφοσίωση και χειρουργική εμπειρία  του κ. Τσιώτου και της ομάδας του στις εξειδικευμένες και απαιτητικές αυτές επεμβάσεις έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Surgery».

Η δημοσίευση αφορά 40 ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τον Ιανουάριο  2014 έως τον Οκτώβριο 2021 και τα αποτελέσματα όχι απλά εντάσσονται εντός των διεθνώς απαραίτητων ποιοτικών ορίων, αλλά σε πάρα πολλές παραμέτρους αξιολόγησης ξεπερνούν τα διεθνή κριτήρια αναφοράς (benchmark outcomes).  Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι τα διεθνή κριτήρια αναφοράς (benchmark outcomes) θεσπίζονται από τους κορυφαίους παγκοσμίως χειρουργούς παγκρέατος, θέτοντας τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να επιτρέπεται η πραγματοποίηση τέτοιων απαιτητικών και δυνητικά επικίνδυνων επεμβάσεων.

H νέα αυτή δημοσίευση στο «Frontiers in Surgery» αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη διεθνή βιβλιογραφία, κατοχυρώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη θέση της χώρας μας στην πολύ μικρή και ιδιαιτέρως επιλεγμένη κοινότητα χειρουργικών ομάδων παγκοσμίως που ασκούν με ασφάλεια την πλέον προχωρημένη και απαιτητική παγκρεατική χειρουργική.  Παράλληλα, αποδεικνύει την αφοσίωση και την προσήλωση του κ. Τσιώτου και της ομάδας του στην αντιμετώπιση πολύπλοκων περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος, καθώς σταθερά εδώ και μια δεκαετία επιδίδονται στην εφαρμογή αυτών των απαιτητικών επεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019, τα αποτελέσματα των πρώτων 24 ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε η απαιτητική αυτή τεχνική μετατροπής των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση και των γειτονικών εμπλεκομένων φλεβών δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», αποτελώντας την πρώτη από την Ελλάδα δημοσίευση στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία  στο ειδικό αυτό θέμα, ενώ ακολούθησαν και άλλες δύο πρωτοποριακές για την Ελλάδα δημοσιεύσεις (2020, 2022) για μετατροπή ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση εμπλεκόμενων αρτηριών.

«Η αφαίρεση παγκρέατος (έστω και χωρίς να χρειάζεται αφαίρεση εμπλεκόμενων αγγείων) είναι κατά πολύ η δυσκολότερη και η πιο δυνητικά επικίνδυνη εγχείρηση στην κοιλιά. Ο βαθμός δυσκολίας υπερπολλαπλασιάζεται όταν χρειάζεται να αφαιρεθούν και μεγάλες αρτηρίες ή φλέβες μαζί με τον όγκο. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι συγκεκριμένες εγχειρήσεις γίνονται σε πάρα πολύ λίγα νοσοκομεία στον κόσμο. Πρέπει λοιπόν, μία χειρουργική ομάδα να έχει αποδείξει την άριστη εφαρμογή των εγχειρήσεων αυτών με πολύ χαμηλές επιπλοκές, πριν αποπειραθεί να επεκταθεί σε αφαίρεση φλεβών, δηλαδή στην μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους. Η παρούσα επιστημονική δημοσίευση σειράς περιστατικών σε μια έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση, έχοντας αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί προηγουμένως από παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές παγκρεατικής χειρουργικής και τις αντίστοιχες κριτικές επιτροπές (peer review), έρχεται ως επιστέγασμα της μακρόχρονης κλινικής μας εμπειρίας και αφοσίωσης σε αυτές τις απαιτητικές επεμβάσεις. Τώρα πλέον, διενεργούμε τέτοιες εγχειρήσεις πολύ συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν βασιζόμενοι στην συλλογικά πολύ αυξημένη εμπειρία της σταθερής μας ομάδας. Έτσι, οι ακραία απαιτητικές αυτές εγχειρήσεις, γίνονται πλέον με μία «κανονικότητα» και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι στην αρχή της εμπειρίας μας. Για εμάς, πρωταρχικός στόχος είναι να αυξάνουμε τον αριθμό των ασθενών με ανεγχείρητους όγκους τους οποίους μπορούμε να μετατρέψουμε σε εγχειρήσιμους, βελτιώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους», δήλωσε ο κ. Τσιώτος.

Info:

Ο κος Γρηγόρης Τσιώτος, από αρχή της ειδικότητάς του στην Mayo Clinic (1990-1995), ανέπτυξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χειρουργική του ήπατος, του παγκρέατος και του πεπτικού γενικότερα. Το 1995 ήταν 1 από τους 4 μόνο χειρουργούς σε όλη την Αμερική που έγιναν δεκτοί για να ασκήσουν αυτήν την υποειδικότητα. Στην Ελλάδα ως σήμερα κανένας άλλος χειρουργός δεν έχει τέτοια πιστοποίηση, όχι μόνο από ίδρυμα επιπέδου Mayo Clinic, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο από τις ΗΠΑ.

To 2021 o κ. Γρηγόρης Τσιώτος ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή και στην διάχυση της γνώσης για τις νόσους του παγκρέατος και τη σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.