Skip to main content

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Bennett Smith, νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG) εξέλεξε τον Πρέσβη Daniel Bennett Smith ως Πρόεδρο, ο οποίος και διαδέχθηκε τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτριο (Jim) Γ. Λογοθέτη. Ο Πρέσβης Smith, αποσύρθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από μία σταδιοδρομία γεμάτη διακρίσεις, η οποία περιελάμβανε τον διορισμό του στο αξίωμα του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα (2010 έως 2013) και πολλές άλλες ηγετικές θέσεις, όπως π.χ. Υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών κατά τη μετάβαση στην Προεδρία Biden, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υπηρεσιών, του κορυφαίου παρόχου εκπαίδευσης για τις εξωτερικές υποθέσεις της κυβέρνησης. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Πρέσβης Smith, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, διηύθυνε μια διαδικασία 90 ημερών στο πλαίσιο της οποίας επανεξετάστηκε ο ρόλος του State Department στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της στρατιωτικής απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Μετά την εκλογή του, ο Πρέσβης Smith σχολίασε: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένα μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που φέρνει στην Ελλάδα τα καλύτερα στοιχεία του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και βοηθά άμεσα στην ενίσχυση των διαρκών δεσμών μεταξύ των δύο λαών – των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ως πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα, είμαι στην ευχάριστη θέση να υπηρετήσω σε αυτό τον ρόλο και να συμβάλω στη διασφάλιση του μέλλοντος του ιστορικού αυτού ιδρύματος ως πυλώνα της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και ως σημαντικού παράγοντα στην προοπτική ευημερίας της Ελλάδας».

Το διοικητικό συμβούλιο του ACG αποτελείται από έως και 25 μέλη, τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν έως και τρεις τριετείς θητείες. Κατά τη διάρκεια εννέα ετών παρουσίας του στο Συμβούλιο των Επιτρόπων, ο Jim Λογοθέτης υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος (2017-2019) και Πρόεδρος (2019-2022), σε μία περίοδο αξιοσημείωτης ανάπτυξης του Ιδρύματος – ενδεικτικά, οι συνολικές εγγραφές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 7.140 φοιτητές από αυτό το φθινόπωρο. Όντας σημερινός Πρόεδρος του Leadership 100 –μεταξύ πολλών άλλων ρόλων που έχει αναλάβει εθελοντικά στον τομέα των μη κερδοσκοπικών και εκπαιδευτικών οργανισμών­– ο Jim Λογοθέτης σημείωσε: «Μπήκα στο διοικητικό συμβούλιο του ACG πριν από εννέα χρόνια γιατί πίστευα και πιστεύω –σήμερα ακόμη περισσότερο– στη δύναμη που έχει η εκπαίδευση στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος να παράγει υψηλού επιπέδου, καλά προετοιμασμένους αποφοίτους, έτοιμους να ηγηθούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους μετουσιώνοντάς τες σε θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Χαίρομαι που ο Πρέσβης Smith πρόκειται να με διαδεχθεί ως Πρόεδρος και να αναλάβει αυτό τον στρατηγικό ρόλο στο ίδρυμά μας».

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), ένα ανεξάρτητο, μη θρησκευτικό, εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη με βάση και πιστοποίηση στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό ίδρυμα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε περιφερειακή αμερικανική διαπίστευση, ενώ, ταυτόχρονα, πιστοποιείται διαρκώς από το 1981 από το New England Commission of Higher Education (NECHE). Στο ACG φοιτούν σχεδόν 5.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 78 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.000 φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ) και στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο (με «Παράλληλες Σπουδές»). Το Κολλέγιο διαθέτει μία, παγκόσμιας κλάσης, κύρια πανεπιστημιούπολη 64 στρεμμάτων στον Υμηττό –η οποία και φιλοξένησε την Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004– και δύο εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τα δύο τμήματα ανώτερης εκπαίδευσης –Deree και Alba Graduate Business School– το ACG περιλαμβάνει και το Pierce, ένα κορυφαίο σχολείο 12ετούς φοίτησης με 2.400 μαθητές, το οποίο αυτό το φθινόπωρο εγκαινίασε μια εγκαταστάσεις έκτασης 27 στρεμμάτων στα Σπάτα. Τον Νοέμβριο του 2022, το Pierce πιστοποιήθηκε από την Middle States Association (MSA), αποτελώντας το πρώτο σχολείο με βάση το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών που έλαβε διαπίστευση στις ΗΠΑ.