Skip to main content

Θέμα: «Πρόεδρος ΡΑΕ στο ΕΕΑ: Ακόμη 2-3 δύσκολα χρόνια στην ενέργεια»

Την εκτίμηση ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη 2 – 3 δύσκολα χρόνια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναπληρωτής καθηγητής, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε τις σημαντικές- και σε πολλές περιπτώσεις δυσθεώρητες- αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, άρα και των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που καλούνται τον τελευταίο χρόνο να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, τη στιγμή μάλιστα που οι τζίροι έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ελλειμματική στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων ελάφρυνσης, ειδικά για ενεργοβόρους κλάδους, ενώ επανέλαβε την πρόταση του Ε.Ε.Α. για πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά και απαντώντας σε ερωτήματα των μελών της Διοικητικής Επιτροπής και του Δ.Σ.. του Ε.Ε.Α., ο Πρόεδρος της ΡΑΕ εξήγησε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας στη χώρα μας λειτουργεί από το 2005 και ότι αυτό που άλλαξε το 2020 ήταν η «μαθηματική εξίσωση».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το πρόβλημα στη χώρα μας όσον αφορά στο κόστος δεν είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά το ενεργειακό μίγμα, με περίπου το 50% να προέρχεται από φυσικό αέριο και εισαγωγές.

Όσον αφορά στην φορολόγηση των υπερκερδών με 90%, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται να περάσουν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ τα προσωρινά στοιχεία εκκαθάρισης των εταιριών, τα οποία θα σταλούν στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών για να φορολογηθούν, ενώ μετά από κάποιους μήνες θα γίνει η οριστική εκκαθάριση και θα υπάρξει μία διαφοροποίηση.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ αναγνώρισε ότι στους εμπορικούς καταναλωτές όντως η χρέωση είναι υψηλότερη σε σχέση με τους οικιακούς καταναλωτές, κάνοντας, ωστόσο, παράλληλα λόγο για γενναιόδωρες επιδοτήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, δε, τις επιδοτήσεις ως ένα «έμμεσο πλαφόν στη λιανική».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι η ΡΑΕ έχει δεχθεί πάνω από 10.000 καταγγελίες σχεδόν για όλους τους παρόχους ενέργειας που αφορούν σε θέματα προσυμβατικής ενημέρωσης, διαφάνεια στην τιμολόγηση κ.ά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια και ότι έχουν εκπονηθεί –όπως σε όλες τις χώρες- ένα σχέδιο προληπτικής δράσης και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Στο σχέδιο προληπτικής δράσης, το οποίο επικαιροποιήσαμε, έχουμε ένα πλωτό σταθμό αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα, έχουμε αυξήσει τις αποθήκες diesel για τις μονάδες φυσικού αερίου που καίνε και diesel. Επίσης έχει γίνει σημαντική προσπάθεια από τη ΔΕΗ για αύξηση του λιγνίτη, όμως το πρόβλημα δεν είναι στις λιγνιτικές μονάδες, είναι στη διαδικασία εξόρυξης, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί ο ρυθμός εξόρυξης…Εφόσον γίνει μία κρίση, κάθε χώρα έχει καταστάσεις συναγερμού: 1, 2 ή 3. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι στο συναγερμό νούμερο 2… Εμείς έχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια. Tο πιο δύσκολο είναι να κοπεί το αέριο από το Σιδηρόκαστρο. Αν κοπεί έχουμε στη Ρεβυθούσα υποδομές να καλύψουμε το αέριο μας, αλλά θα είμαστε οριακά… Είμαστε από τις χώρες που έχουμε λιγότερο κίνδυνο αλλά θα είμαστε στα κόκκινα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ε.Ε.Α., πέραν του Προέδρου, τοποθετήθηκαν και έθεσαν ερωτήματα το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Ζηκόπουλος, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Γκόντζος.