© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μια απολαυστική παράσταση για όλη την οικογένεια με τραγούδια της εποχής και συμμετοχή ζωντανής μουσικής επί σκηνής καθώς και του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλου, γιού και άξιου συνεχιστή του «εθνικού καραγκιοζοπαίχτη» Θανάση Σπυρόπουλου.
Στην Κωνσταντινούπολη του 1870, ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται τον γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν, με τον κίνδυνο ότι η ταυτότητα του Φιάκα θα αποκαλυφθεί, εκείνος υποδύεται έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται «incognito» στην Πόλη!
Στην παράσταση συμμετέχει η Ιλιάδα Λαμπρίδου, η οποία το 1989 έλαβε μέρος με τον ρόλο της Ευανθίας στον «Φιάκα» που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη με συμπρωταγωνιστές τους Κίττυ Αρσένη, Κώστα Καρρά και Γιώργο Παρτσαλάκη και επιστρέφει τώρα στο «Από Μηχανής» Θέατρο με τον ρόλο της κοκόνας Φρόσως.
Τον ρόλο της Ευανθίας κρατά η Άννα Ελεφάντη· μίλησε μαζί μας.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του ρόλου σας;
«“Ο Φιάκας” είναι γραμμένος από τον Δημοσθένη Κ. Μισιτζή σε ένα γλωσσικό ιδίωμα, στο οποίο η λόγια γλώσσα της αριστοκρατίας, οι επιρροές από τα γαλλικά -που εκείνη την εποχή ήταν η ξένη γλώσσα που μάθαιναν οι μορφωμένοι, αλλά και η ντοπιολαλιά της Πόλης αναμειγνύονται με τρόπο αριστοτεχνικό. Για μένα, αυτή ακριβώς ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση· να προσεγγίσω, δηλαδή, αυτόν τον λόγο από τον οποίο ούτε “και” δεν μπορείς να αφαιρέσεις, με τρόπο που να φαίνεται δικός μου· να αναζητήσω, με άλλα λόγια, την απαραίτητη αμεσότητα που ζητά η σκηνή την ίδια ώρα, όμως, δίχως να χάνεται το μέγεθος και η μαεστρία του κειμένου».
Η Ευανθία έχει μόρφωση, έχει και προίκα. Είναι, όμως, εύπιστη. Γιατί θεωρείτε πως συμβαίνει αυτό;
«Η Ευανθία είναι μια κοπέλα της αριστοκρατίας μεγαλωμένη με γαλλικά, πιάνο, καλούς τρόπους και ρομαντικά μυθιστορήματα γεμάτα παθιασμένους έρωτες και ατρόμητους πρίγκιπες. Όνειρό της είναι κι εκείνη να αγαπήσει και να αγαπηθεί από έναν άντρα με αξιώματα καθώς, επηρεασμένη από τα βιβλία που διαβάζει και υπεραγαπά, είναι πεπεισμένη ότι το αξίωμα εγγυάται και την αρετή του άντρα με απλά λόγια, πιστεύει ότι όπως και στα μυθιστορήματα έτσι και στη ζωή ένας βαρόνος, ένας δούκας, ένας ευγενής είναι εξ’ ορισμού ηθικός άνθρωπος κι ιδανικός σύζυγος. Ο Φιάκας, λοιπόν, που μυρίζεται την ευπιστία της Ευανθίας, της “πουλάει” ακριβώς αυτό που εκείνη έχει ανάγκη να ακούσει, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να της πει ότι στην πραγματικότητα είναι βαρόνος και προσποιείται τον φτωχό και καταχρεωμένο ώστε να τη δοκιμάσει για να δει αν εκείνη τον αγαπά πραγματικά γι’ αυτό που είναι και όχι για τα “αξιώματά” του».
Πολιορκείται, λοιπόν, η Ευανθία από τον Φιάκα, ο οποίος παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας. Υπάρχουν Φιάκες στις μέρες μας; Και αν ναι, με ποιες πλαστές «ταυτότητες» παρουσιάζονται;
«Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζούμε, έχουμε γεμίσει από Φιάκες! Άλλοι κι άλλες πιο αθώοι κι αθώες που προσπαθούν διαρκώς να ρετουσάρουν την όψη τους για να δείχνουν κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά είναι, άλλοι κι άλλες πάλι πιο επικίνδυνοι κι επικίνδυνες που κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα και πλαστά προφίλ και επιδιώκουν να χειραγωγούν τον κόσμο προς όφελος δικό τους ή τρίτων. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και το κριτήριο απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις, γιατί τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψεύδους είναι ιδιαίτερα αχνά».
Στην παράσταση συμμετέχει και ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος. Έχουν κοινά στοιχεία σαν ήρωες ο Φιάκας με τον Καραγκιόζη;
«Η υπέροχη ιδέα του σκηνοθέτη Πάνου Σκουρολιάκου να συμμετέχει ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος με τις φιγούρες του, ξεκίνησε από το γεγονός ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Καραγκιόζης ήταν το μόνο θέαμα που παιζόταν στα ελληνικά έως τα τέλη βέβαια του 19ου αιώνα, όπου με έργα σαν τον “Φιάκα” γεννιέται ξανά το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Μέσα, λοιπόν, από τον σκηνικό διάλογο του “καταφερτζή” Καραγκιόζη και του “καταφερτζή” Φιάκα, ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα θέαμα όχι μόνο απολαυστικό αλλά και το οποίο αναδεικνύει τη πολυμήχανη συνέχεια της ελληνικής ψυχής!»
Πρόκειται για ένα γνήσιο λαϊκό θέαμα, το οποίο μάλιστα έχει και ζωντανή μουσική. Σε τι εύρους ηλικιακό κοινό απευθύνεται;
«Πράγματι, η παράσταση που έχουμε ετοιμάσει στο “Από Μηχανής” Θέατρο σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου, είναι ένα γνήσιο λαϊκό θέαμα, στο οποίο ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τη συνύπαρξη του υπέροχου κειμένου του Μισιτζή, με τον Καραγκιόζη, τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική. Πιστεύω ότι είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια, στην οποία σας εγγυώμαι ότι θα γελάσετε με την καρδιά σας!»
Τι έχει να πει στον σημερινό θεατή μια κωμωδία ηθών που γράφτηκε τον 19ο αιώνα;
«Ακόμα κι αν είναι γραμμένη σε ένα γλωσσικό ιδίωμα που μας φαίνεται μακρινό, η σπαρταριστή αυτή κωμωδία μάς υπενθυμίζει ότι σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν ούτε οι τίτλοι ούτε τα χρήματα αλλά το ήθος και ο χαρακτήρας του ατόμου. Σε μια εποχή όπως η δική μας, στην οποία η εικόνα κυριαρχεί, ένα τέτοιο έργο, πέρα από διασκεδαστικό, δεν είναι και ιδιαίτερα επίκαιρο;»
Ταυτότητα Παράστασης
«Ο Φιάκας» του Δημοσθένης Κ. Μισιτζή
Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού
Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Φωτογραφίες παράστασης/trailer: Δάφνη Δρακούλη
Γραφιστική επιμέλεια: xMx – Michelangelo Bevilacqua
Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We will
Παίζουν (αλφαβητικά): Άννα Ελεφάντη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Δημήτρης Μυλωνάς, Φώτης Τσορανίδης και η Ιλιάδα Λαμπρίδου.
Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος. Βοηθοί στο μπερντέ, οι μαθητές της Ακαδημίας Θεάτρου Σκιών «Θανάσης Σπυρόπουλος».
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα)
Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί)
Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί)
Προπώληση: MORE.COM