Skip to main content

Αγγελική Λεμονή: «…να βλέπουμε και να ομολογούμε την αλήθεια…»

«Οιδίπους Τύραννος» στη σκηνή τού Από Μηχανής Θεάτρου

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία και ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου από τον  Θανάση Σαράντο, αγκαλιάστηκε από κοινό και κριτικούς, τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών κι επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο [Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο].
Κατόπιν θα παρουσιαστεί, τον Φεβρουάριο του 2025, στη σκηνή του  Coronet στο Λονδίνο. Η Αγγελική Λεμονή και η Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύουν,  σε διπλή διανομή, την Ιοκάστη και τον  Τειρεσία.

Η Αγγελική Λεμονή μίλησε μαζί μας.

Σας συναντάμε, φέτος,  στην παράσταση, να ερμηνεύετε και τον Τειρεσία και την Ιοκάστη. Πώς προσεγγίσατε αυτούς τους δύο ρόλους;
«Τειρεσίας και Ιοκάστη. Ρόλοι αντίθετοι. Η πρόκληση μεγάλη. Από τη μια ο Τειρεσίας, ένας ρόλος γεμάτος σοφία και γνώση του αναπόφευκτου. Από την άλλη η Ιοκάστη, μια γυναίκα που πίσω από κάθε θέλω και επιθυμία της κρύβεται η τραγική της μοίρα. Στη σκηνή προσπαθεί να υποστηρίξει τη συνέχεια της ζωής της αποφεύγοντας κάθε κακή σκέψη, έρχεται σε ρήξη με χρησμούς και με μαντείες που ήδη της στέρησαν το πρώτο της παιδί. Η άμυνά της, ο έρωτας, η δημιουργία καινούργιας οικογένειας, η προσπάθειά της να την προστατέψει …και όχι μόνο».

Ο Τειρεσίας δεν βλέπει, αλλά ξέρει. Είναι η γνώση δύναμη, ακόμη κι αν μας ξεβολεύει;
«Η γνώση είναι δύναμη, αλλά έχει και τη δύναμη να σε σπρώξει στην απομόνωση. Η αλήθεια δεν είναι πάντα αρεστή και “πρέπει” να μάθεις να την αντέχεις. Όσο δύσκολο είναι να τη δεχτείς, τόσο σου δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσεις και ν’ αντιμετωπίσεις τον δικό σου προσωπικό δρόμο».

Η Ιοκάστη, πάλι, υποψιάζεται αλλά προτιμά να ξεχνά. Έχουμε την τάση σαν κοινωνία να απωθούμε ό,τι μας τραυματίζει;
«Ναι, είναι αλήθεια. H Ιοκάστη υποψιάζεται, αλλά αρνείται να το δεχτεί. Δεν ξέρω αν προτιμά να ξεχνά. Νομίζω πως ψάχνει το γιατρικό της κι αυτό θαρρεί πως είναι μονάχα ο έρωτας, πως μόνο αυτός μπορεί να γίνει η άμυνά της… Αλλά το τραύμα υπάρχει και νιώθει πως σιγά σιγά γίνεται ή θα γίνει μεγαλύτερο. Απωθούμε ό,τι μας τραυματίζει, αλλά καλύτερα να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της ζωής για να έχεις όσο μπορείς καλύτερα ή πιο άξια αποτελέσματα».

Ποιες αναλογίες με το σήμερα διακρίνετε στη σοφόκλεια τραγωδία;
«Ο “Οιδίπους Τύραννος” μάς θυμίζει τη δύναμη του πεπρωμένου. Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και με τη βοήθεια των επιλογών μας, πολλές φορές, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Δυστυχώς, προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας αλλά οι πράξεις μας δε βοηθούν. Είμαστε στο 2024 κι ακόμα δεν μιλάμε μόνο, αλλά κάνουμε πολέμους, ακόμα υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στον κόσμο και πόσα άλλα! Κάποιες ανθρώπινες επιλογές δεν είναι όλα αυτά; Είναι».

Τι μαθήματα ζωής μπορεί να πάρει ο σύγχρονος άνθρωπος από τον «Οιδίποδα Τύραννο»;
«Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε και να ομολογούμε την αλήθεια. Γνωρίζοντάς την, όσο και δύσκολη και  να είναι, βρίσκουμε τις σωστές λύσεις κι έτσι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ή τα εμπόδια στη ζωή μας. Η άρνησή της φέρνει καταστροφή και δυστυχία. Η αυτογνωσία, λοιπόν, και η αποδοχή της αλήθειας μας γίνονται σύμμαχοι στην πορεία της ζωής και δικαιώνουν τον αγώνα μας προσφέροντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Πρώτα σ’ εμάς τους ίδιους κι έπειτα σε όλους τους άλλους!»

Ξεκινήσατε από το  Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και, τελικά, τα βήματά σας σας οδήγησαν στην Ανώτερη Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ· μιλήστε μας για αυτή την πορεία.

«Το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων είχε τεράστιο ενδιαφέρον αλλά εγώ έβρισκα τη χαρά μέσα στα ποιήματα, τις ζωγραφιές και τα τραγούδια. Η ίδια η ζωή με οδήγησε στο θέατρο, η ανάγκη της έκφρασης, η μαγεία του λόγου. Στην αρχή ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Τα πρωινά, χαμένη μες τα εργαστήρια της σχολής κι από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Δύο χρόνια ακολουθούσα αυτό το πρόγραμμα· το θέατρο κέρδισε την καρδιά μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ».

Τι θυμάστε πιο έντονα από τα χρόνια στο ΚΘΒΕ, αρχικά ως σπουδάστρια και έπειτα ως επαγγελματίας;
«Ως σπουδάστρια, ακόμα θυμάμαι τα λόγια των δασκάλων μου, τη σημασία τού να έχεις γερό στομάχι για ν’ αντέξεις όλα όσα πρόκειται ν’ αντιμετωπίσεις· και, πιστέψτε με, είναι πολλά.

Ως επαγγελματίας, πάλι, δεν μπορώ να ξεχάσω το άγχος και την αγωνία που με ακολουθεί από την πρώτη παράσταση μέχρι τώρα. Είμαι εκεί, στην κουΐντα κι ακούω τους χτύπους της καρδιάς μου στο αυτί μου,  μέχρι να βγω στη σκηνή. Ύστερα, με την είσοδο στη σκηνή, όλα αλλάζουν κι είναι σαν να συμμετέχεις στο ωραιότερο παιχνίδι του κόσμου».

Κάποιος ρόλος, στην μέχρι τώρα πορεία σας, που σας δυσκόλεψε, αλλά, ίσως ταυτόχρονα,  και  σας δικαίωσε ως ηθοποιό;
«Η Σόνια από τον “Θείο Βάνια” του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. “Το αίμα που μαράθηκε” του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη. Η Ζωίτσα από τη “Ζωή Χαρισάμενη” του Κώστα Τσιάνου σε σκηνοθεσία δική του, η Νέλλυ από “Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη” της Έμιλι Μπροντέ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη  Καλαβριανού. Είχαν τη δυσκολία τους, αλλά λένε πως τα καταφέραμε!

Υπάρχουν μεγάλοι ρόλοι και μικροί· δεν νομίζω, όμως, πως υπάρχουν εύκολοι ρόλοι, έστω κι αν κάποιος θεατής μπορεί να τους χαρακτηρίσει έτσι. Εμείς, οι ηθοποιοί, ξέρουμε πως αν καταφέρεις να διασχίσεις τη σκηνή από τη μια πλευρά ως την άλλη όπως ζητείται από τον σκηνοθέτη σου, είναι μεγάλο πράγμα και καθόλου εύκολο. Όταν ο σκηνοθέτης σ’ εμπιστεύεται και σ’ οδηγεί, τότε μόνο χάνεται η δυσκολία, αποκτάς στρατηγική και υπηρετείς το ζητούμενο του ρόλου σου. Χαίρομαι όταν ακούω καλά λόγια ή πως τα κατάφερα. Όλα είναι δουλειά, δουλειά…δουλειά σ’ όλα τα επίπεδα».

Ταυτότητα παράστασης

Οιδίποδας, ο Θανάσης Σαράντος

Την Ιοκάστη και τον Τειρεσία ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου και η Αγγελική Λεμονή (σε διπλή διανομή)

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Δραματουργός παράστασης: Kωνσταντίνος Μπούρας
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός φωτιστή: Κωνσταντίνα Ποντίκη
Μακιγιάζ: Ειρήνη Γάτου
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
​Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν οι: Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), ​Μάνια Παπαδημητρίου και ​Αγγελική Λεμονή σε διπλή διανομή  (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Χριστόδουλος Στυλιανού και Κωνσταντίνος Λάγκος σε διπλή διανομή (Κρέων), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Χάρης Μαυρουδής (Κορυφαίος Χορού-Άγγελος), (Θεράπων-Χορός, Κρέων), Βαγγέλης Μάγειρος  (Χορός-Θεράπων), Γιώργος Παπαδάκος (Χορός).

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ.
Προπώληση
: https://t.ly/_xfmV