Skip to main content

«Μαζί για πάντα», κόντρα στον χρόνο και τη φθορά

«Ο Χορός των εραστών» μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε μια στιγμή κρίσης, σαν μια κούρσα ενάντια στον χρόνο

«Ο Χορός των εραστών», έργο του Τιάγκο Ροντρίγκες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χωρά μας στα ελληνικά με Έλληνες ηθοποιούς, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση [λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα].

Ένα ζευγάρι μες στη νύχτα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» λέει εκείνη. «Δεν μπορεί να αναπνεύσει» επαναλαμβάνει εκείνος. Ορμούν στο αυτοκίνητο και τρέχουν για το νοσοκομείο.

Το έργο του 47χρονου Πορτογάλου σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, παραγωγού και διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία από το 2022, μάς γραπώνει ήδη από τις πρώτες φράσεις. «Ο Χορός των εραστών», που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, μας παρασύρει στην καρδιά της σχέσης δύο ανθρώπων, την ώρα που αναμετρώνται με μια οριακή εμπειρία ζωής και θανάτου. Κι από εκεί, στην πορεία της κοινής ζωής τους, ενός «μαζί για πάντα», κόντρα στον χρόνο και τη φθορά.

Ο Ροντρίγκες σκηνοθετεί, σε καλλιτεχνική συνεργασία με την Αργυρώ Χιώτη και μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα, τους Νίκο Καραθάνο και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Πρόκειται για το πρώτο του θεατρικό έργο, το πιο αυτοβιογραφικό, το οποίο ξεκίνησε να γράφει το 2006 και ολοκλήρωσε το 2020.  Την ίδια χρονιά, ο Ροντρίγκες έγραψε ένα νέο κεφάλαιο, για το οποίο ο ίδιος ανέφερε: «Επανεξετάζοντας τους χαρακτήρες μου και το τι έχουν ζήσει, είναι σαν να επανεξετάζω την πορεία του θεάτρου μου από τότε που ξεκίνησα να γράφω. Οι χαρακτήρες θα είναι ακόμα ερωτευμένοι; Ο νέος άντρας που ήμουν τότε, που τόλμησε να γράψει αυτό το έργο, θα έχει την ίδια ανάγκη να κάνει θέατρο; Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος να ακούσω την απάντηση, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την ερώτηση».

Παραθέτοντας ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές των ίδιων γεγονότων, «Ο Χορός των εραστών» μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε μια στιγμή κρίσης, σαν μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, όπου όλα απειλούνται και όπου επανεμφανίζεται η ζωτική δύναμη της αγάπης.

Το έργο μιλά για τη ζωτική δύναμη της αγάπης, τον χρόνο που περνά, τα ατυχήματα της ζωής, αυτά που είναι γραμμένα στο εσωτερικό μιας βέρας, αυτά που μας χωρίζουν ή μας ενώνουν. Χάρη στον λυρισμό του, τη μουσικότητα της γλώσσας και μια ερμηνεία δεξιοτεχνική και γεμάτη κομψότητα, η δημιουργία του Τιάγκο Ροντρίγκες έχει σίγουρα την ποιότητα των αριστουργημάτων.

Toν Νοέμβριο του 2023 το έργο παρουσιάστηκε στη σκηνή του Théâtre des Bouffes-Parisiens στο Παρίσι με την Άλμα Παλάθιος και τον Ντέιβιντ Γκέσελσον στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Tον Ιανουάριο του 2024, παρουσιάστηκε στο Centre Dramatique National de Normandie-Rouen.

Η παράσταση, διάρκειας 50 λεπτών, η οποία είναι στα ελληνικά, χωρίς αγγλικούς υπέρτιτλους, θα παρουσιάζεται έως τις 19 Ιανουαρίου 2025, από Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 το βράδυ και Κυριακή στις 5 το απόγευμα.