Skip to main content

Πάνος Σκουρολιάκος: «…να απολαμβάνω αυτόν τον κόσμο τον “μικρό τον μέγα”»

«Ήρωες» στην Κάτω Σκηνή του «Από Μηχανής»

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυβραβευμένη κωμωδία «Ήρωες» του διάσημου συγγραφέα Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση Μαριάννας Τόλη.

Η παράσταση παρουσιάζεται στην Κάτω Σκηνή  του «Από Μηχανής» Θεάτρου [Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο].

Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί, κλεισμένοι σε ένα γηροκομείο, θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία των νιάτων τους. Το πάθος τους, όμως, για τη ζωή που τρέχει, δεν σταματά κι όλοι μαζί σχεδιάζουν την απόδρασή τους, ώστε να οδηγηθούν στην ελευθερία του έξω κόσμου.

Ακόμα κι αν η σωματική τους κατάσταση δεν τούς επιτρέπει να τα καταφέρουν, ακόμα κι αν με δυσκολία μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα, οι ίδιοι επιμένουν να πιστεύουν στο όνειρο. Στόχος τους, σ’ αυτή τη μάχη απέναντι στη φυσική φθορά, να βγουν με τη φαντασία τους νικητές!

Μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του. Οι τρεις ηλικιωμένοι βετεράνοι γίνονται πραγματικοί ήρωες καθώς κατορθώνουν όχι μόνο να μην παραδοθούν στο προγεγραμμένο τέλος που όλο και πλησιάζει αλλά και να δείξουν ότι η αγάπη για τη ζωή και η επιθυμία για το όνειρο δεν έχει ηλικία!

Σε ένα ρεσιτάλ ερμηνειών -που συνθέτει μια σημαντική θεατρική στιγμή, συναντούμε τρεις σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης· τους Κώστα Αρζόγλου, Χρήστο Βαλαβανίδη και Πάνο Σκουρολιάκο.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην επαφή σας με το κείμενο τού Sibleyras;

«Καταρχάς,  διαβάζοντας το έργο αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να κάνεις με ένα εξαιρετικά “μαστόρικο” θεατρικό έργο. Μια κωμωδία που δεν κραυγάζει, με συγκίνηση που δεν επιδεικνύει την ευαισθησία της, με απλότητα που δυσκολεύει τον θεατρίνο, αλλά ευχαριστεί τον θεατή. Ο Sibleyras, έγραψε ένα έργο διαχρονικό και, παρ’ ότι είναι εντελώς σύγχρονος συγγραφέας, δείχνει να καταθέτει αρετές έμπειρου θεατράνθρωπου. Αναμφισβήτητα, βοήθησε και η μετάφραση στα αγγλικά από τα γαλλικά, του σπουδαίου Τoμ Στόπαρτ. Αυτό το κείμενο μετέφρασε στα ελληνικά η αξέχαστη Μαριάνα Τόλη· αυτήν ανεβάζουμε εμείς».

Υποδύεστε έναν βετεράνο στρατιωτικό, κλεισμένο στο γηροκομείο. Με ποιον τρόπο προσεγγίσατε τον ρόλο σας;

«Με την ανθρωπιά από  την οποία ξεχειλίζουν οι ήρωες και ιδιαιτέρως ο Γουσταύος, τον οποίο υποδύομαι. Έχουν δικά μας στοιχεία οι “Ήρωες”. Ποιος από εμάς δεν διεκδικεί το αύριο; Μάλιστα, ένα ευτυχισμένο αύριο. Αξίζει το να παραιτηθεί κανείς από τη ζωή, όσων χρόνων κι αν είναι; Η προσέγγιση εδώ είναι, λοιπόν, να αποκαλύψουμε την ευαισθησία, το χιούμορ, τις  εμμονές, την  ξεροκεφαλιά, το πείσμα, το κυνήγι του άπιαστου που φέρουμε όλοι στη ζωή μας».

Στην παράσταση, οι τρεις ήρωες βάζουν στόχο να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν. Πόσο εύκολο είναι να συμβεί αυτό στις μέρες μας; Εσείς, λόγω συνθηκών, έχετε αναγκαστεί να κάνετε «εκπτώσεις» στα «θέλω» σας;

«Σε αυτήν τη ζωή,  όλοι μας νομίζω αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε. Είναι εύκολο; Όχι. Το ζητούμενο είναι να ζήσουμε όπως το περιβάλλον, η κοινωνία, οι συγκυρίες και οι δυνατότητες μας επιτρέπουν. Αλλοίμονο  αν πιστέψεις πως όλα στη ζωή πρέπει να υποταχθούν στα δικά σου θέλω. Και, βέβαια, εγώ προσωπικά έχω αναγκασθεί να κάνω “εκπτώσεις” όπως λέτε. Προσοχή όμως. Όχι τέτοιες εκπτώσεις που να οδηγούν στον εξευτελισμό, ή εις βάρους κάποιου/ας συνανθρώπου μου. Το βάρος, το αναλαμβάνω εγώ».

Μπορεί η θέληση για ζωή ν’ αποτελεί ισχυρό κίνητρο, νικώντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τη φυσική φθορά;

«Ναι. Ακράδαντα το πιστεύω. Αλλά να είμαστε και ρεαλιστές. Η θέληση για ζωή δεν είναι παντοδύναμη. Οφείλουμε να βάλουμε και αυτό στην εξίσωση».

Σας τρομάζει ο χρόνος που περνάει;

«Δεν έχω καταλάβει αν δεν με τρομάζει ο χρόνος που περνάει, ή αν με επιτυχία υποδύομαι ότι: “ναι. Δεν με τρομάζει”.

Η κοινωνία σκύβει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας;

«Νομίζω, πως το ενδιαφέρον είναι τυπικό. Έχει ευθύνες η κοινωνία, έχουν ευθύνη οι συγγενείς, έχει ευθύνη το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Ζητείται ειλικρίνεια».

Πόσο δράμα χωρά μέσα σε μια κωμωδία όπως η παράστασή σας και πώς ακροβατείτε ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση;

«Κάθε καλή κωμωδία, έχει δυνατά στοιχεία και σημεία δράματος -όπως οι “Ήρωες” και κάθε καλό δράμα έχει νύξεις κωμωδίας -όπως οι “Ήρωες”.

Έχετε κάποιο μεγάλο, ανεκπλήρωτο ακόμη όνειρο;  Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

«Ευτύχησα η ζωή να μου δώσει περισσότερα από όσα της ζήτησα.  Αν θέλω κάτι, είναι να απολαμβάνω αυτόν τον κόσμο τον “μικρό τον μέγα”».

Ταυτότητα παράστασης

«Ήρωες» τού Gerald Sibleyras
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού, Κατερίνα Γκίκα
Φωτογραφίες & Trailer: Δάφνη Δρακούλη

Κάθε Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 20:30, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (65+, ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές), 10 € (Προσφορά για αγορές έως 30/9)
Προπώληση: More.com
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097

Σε περίπτωση sold out απευθυνθείτε στο ταμείο του θεάτρου στο 2105232097.