Skip to main content

Η «Κριστέλλα» της Μαρίας Τσιμά επιστρέφει στο Θέατρο 104

Για 8 μόνο παραστάσεις, σε διασκευή-σκηνοθεσία της Ομάδας ΠΡΟΖΑc

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων, το διήγημα της Μαρίας Τσιμά σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ομάδας ΠΡΟΖΑc, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου 104, κάθε Δευτέρα και Τρίτη για 8 μόνο παραστάσεις (από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024).

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα από την αφήγηση της Κριστέλλα ξεδιπλώνεται μια ιστορία ενηλικίωσης σε έναν τόπο πιο ξένο απ’ όσο ξένο σε βλέπουν οι άλλοι. Η Κριστέλλα μεγαλώνει στην Αθήνα. Στο Παγκράτι. Η μητέρα της, τις περισσότερες ώρες λείπει. Φροντίζει έναν ηλικιωμένο. Φροντίζει για την κόρη της. Δε θέλει να της λείψει τίποτα. Μόνες τους. Όπως όταν έφυγαν από την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κριστέλλα μεγαλώνει, σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, ζει. Δεν είναι πια μόνη. Μόνος γίνεσαι κανένας.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Πώς κοιμάται ο χρόνος;

Ίσως με ένα νανούρισμα.

Ίσως με τον ήχο της θάλασσας.

Ίσως επιπλέει σαν μιασακούλα στο νερό.

Ίσως ξεβράζεται σε μια στεριά γεμάτη μπουκάλια με λέξεις όπως ρίζα, μετανάστευση, μνήμη, απώλεια, περιθώριο, έρωτας, στερεότυπα, μόχθος, μοναξιά, ασφυξία, έμφυλη βία, γυναικοκτονία.

Ή ίσως δεν κοιμάται ποτέ.

Η Κριστέλλα μπαίνει στο δωμάτιο. Ακουμπάει την πλάτη της στον τοίχο, λύνει την αλογοουρά. Αν υπήρχε δε θα άνοιγε ποτέ αυτή την κάμαρα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….

Ομάδα ΠΡΟΖΑc

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία*: Ομάδα ΠΡΟΖΑc

Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου

Σκηνογραφία: Αγγελική Βασιλοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης

Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου

Φωνητική διδασκαλία: Γιούλη Καρναχωρίτη

Σχεδιασμός αφίσας / Artwork / Trailer: Κωνσταντίνος Σελλάς

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Κάλμπαρης

Φωτογραφίες / Βίντεο: Πέτρος Πουλόπουλος

Παραγωγή: Ison Theatre Productions

Eπικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά, Αλίκη Χολέβα

*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το έργο «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ornela Vorpsi καθώς και πρωτότυπα κείμενα των ηθοποιών.

Το βραβευμένο διήγημα «Κριστέλλα» της Μαρίας Τσιμά περιλαμβάνεται στη συλλογή θεατρικών μονολόγων «Ίσια δικαιώματα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Λίγα λόγια για την ομάδα ΠΡΟΖΑc

Οι ΠΡΟΖΑc Theater Group δημιουργήθηκαν το 2023 στην Αθήνα. Αποτελούνται από τους: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτη Κοντάρη, Νίκο Παλιούρα, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά και Αλίκη Χολέβα. Σκοπός της ομάδας είναι να επικοινωνήσει θεατρικά και μη θεατρικά κείμενα ως νέες καλλιτεχνικές προτάσεις μετουσιώνοντας τη σκηνική πράξη σε έναν σύγχρονο διάλογο με το κοινό. Βασικός πυλώνας της ομάδας είναι η  συνδιαμόρφωση ενός αισθητικού αποτελέσματος που επιτρέπει στα μέλη της να φέρουν κοινή καλλιτεχνική σφραγίδα.

Σημείωμα της Μαρίας Τσιμά

Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που συναντάς στη διαδικασία της διδασκαλίας. Υπάρχουν και κάποια που το ταλέντο, η ενέργεια, το ήθος και η φαντασία τους σε καθηλώνουν γιατί αφοσιώνονται στην τέχνη με τρόπο ειλικρινή, βαθύ και ανθρώπινο. Πνεύματα ανήσυχα και ποιητικά. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα που επέλεξαν την Κριστέλλα γιατί οι νέοι ψάχνουν την αλήθεια με λύσσα. Μαρία, Παναγιώτη, Νίκο, Παύλο, Νεφέλη, Νατάσα και Αλίκη δίνετε στην Κριστέλλα τη δυνατότητα να μιλήσει για τη βία, τον ρατσισμό και την κακοποίηση και να μας κοιτάξει στα μάτια. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι καλή αρχή στην ομάδα ΠΡΟΖΑc.

Πληροφορίες παράστασης

Xώρος: Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Αθήνα | Σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)

Ιστoσελίδα Θεάτρου: https://www.104.gr/

Τηλ. για κρατήσεις θέσεων:  210 34 55 020

Ημέρες & ώρα παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη | 20:30

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση: https://www.more.com/theater/kristella-1/