Skip to main content

Πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης

(EUROKINISSI/PANORAMA PRESS)

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο κοιμητήριο Ζωγράφου

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης, πατέρας της ηθοποιού Σμαράγδας Καρύδη.

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο γνωστός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ενώ το 2018 είχε υποστεί έμφραγμα και χρειάστηκε να τού τοποθετηθεί βηματοδότης.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Σχετική ανάρτηση έκανε και Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος γράφει: «Αγαπημένε μου φίλε Καληνύχτα για πάντα! Ήσουν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που γνώρισα και με έλεγες πάντα ανηψάκι σου από τότε που στα στούντιο της ΕΡΤ το 80 γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε κ μας ένωσε βαθιά οικογενειακή φιλία.. Το ταλέντο και το χιούμορ σου αστείρευτα! Η αγάπη για όλους εμάς μα κυρίως για την Τζούλια σου κ την Σμαράγδα σου υπέρμετρη.. Κι η Σμαράγδα αξία κόρη τέτοιων γονιών. Θα σε αγαπάμε πάντα και θα’ σε αποχαιρετήσουμε την Τρίτη 1.30 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.. Καλό ταξίδι λατρευτε μας ’Ντινάκο και θερμά συλλυπητήρια στα 2 σου αγαπημένα πλάσματα..»

Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1938 στην Αθήνα. Ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της Δωδεκάτης Αυλαίας στο έργο του Γ. Ανδρίτσου «Το σαλιγκάρι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννίση. Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στην εμβληματική παράσταση Χατζιδάκι – Αργυράκη – Χορν, «Οδός ονείρων», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες και συμμετείχε σε μια ποικιλία έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών, από κωμωδίες μέχρι δράματα. Ήταν πατέρας της γνωστής ηθοποιού Σμαράγδας Καρύδη και σύζυγος της επίσης ηθοποιού Τζούλιας Αργυροπούλου.

Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Υπολοχαγός Νατάσα» ενώ είχε παίξει και στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στις ταινίες «Ερωτική Συμφωνία» και «Μαντώ Μαυρογένους».

Στην τηλεόραση οι πιο γνωστές δουλειές του ήταν οι «Άγνωστος Πόλεμος», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Η Κραυγή των Λύκων», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Λόγω Τιμής» κ.ά.

Εκτός από ηθοποιός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν και ένας εκ των μεγάλων της μεταγλώττισης. Μερικά από τα προγράμματα στα οποία ακούστηκε η φωνή του ήταν «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», «Σεβάχ ο θαλασσινός», «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» και «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες».

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Ντίνου Καρύδη

Πληροφορούμενη την απώλεια του Ντίνου Καρύδη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη, μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία. Δοκιμάστηκε, από πολύ νέος, στο θέατρο, με επιτυχία σε μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, προερχόμενων από το κλασικό έως και το σύγχρονο ρεπερτόριο, υπηρετώντας τους πιστά και αφοσιωμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εκφραστικά του μέσα και χαρίζοντας, με το πλούσιο ταλέντο του, ερμηνείες που δίκαια τον καθιέρωσαν.

Δημιούργησε, το 1983, το Θέατρο «Ελεύθερη Αυλαία», με την ηθοποιό και σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και συναδέλφους του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί με απαιτητικά κείμενα και δυσκολοερμήνευτους ρόλους. Η ωριμότητά του στη σκηνή και την οθόνη έμοιαζε πάντοτε φυσική. Ωστόσο, έκρυβε, όχι μόνον ένα πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και πολλή δουλειά, αφοσίωση και μεγάλη εμπειρία. Με την ίδια φυσικότητα που ερμήνευε τους θεατρικούς ρόλους, εμφανίστηκε επανειλημμένα, αλλά επιλεκτικά, και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού.

Στη σύζυγό του Τζούλια και την κόρη του Σμαράγδα, αγαπημένες συμπαραστάτριές του, στη ζωή και την Τέχνη, στους φίλους και τους συναδέλφους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.