Skip to main content

Πέθανε ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του, για το οποίο ο ίδιος δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης. Ο αξιόλογος ηθοποιός είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της υποκριτικής καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, για το οποίο ο ίδιος δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια.

Φίλοι και συγγενείς θα έχουν την ευκαιρία να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο α΄ αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και υπεύθυνος του τομέα Θεάτρου, Σπύρος Μπιμπίλας:

«Μέσα στην αλλαγή του μήνα έφυγε ο αγαπημένος μας πολυτάλαντος συνάδελφος, φίλος, γελαστό παιδί του θεάτρου, άνθρωπος πνευματικός που με κάθε του κίνηση παρήγαγε πολιτισμό! Αγαπημένε μας Δανή Κατρανίδη το θλιβερό αυτό νέο συγκλονίζει όλη την καλλιτεχνική μας οικογένεια….Το κενό είναι μεγάλο….» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Κατά το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.

Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση Cabaret που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Σημαντική ήταν και η πορεία του σε τηλεοπτικές σειρές που λατρεύτηκαν από το κοινό, όπως τα «Μυστικά της Εδέμ».

Λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος, είχε στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές και κατακτήσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Ο Δάνης Κατρανίδης στην προσωπική του ζωή έκανε τρεις γάμους, ωστόσο δεν απέκτησε παιδιά. Το 1971, παντρεύτηκε με την επίσης ηθοποιό (και συμμαθήτρια του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη) Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Το ζευγάρι χώρισε έξι χρόνια αργότερα, αλλά διατηρούσε άριστες σχέσεις.

«Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια. Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια, δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο δέκα. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στη δουλειά και στη ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια» είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του ο Δάνης Κατρανίδης.

Φιλμογραφία

1974 Η δίκη των δικαστών

1975 Ο θίασος

1980 Ο γυρολόγος

Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα

1981 Κατάσκοπος Νέλη

1982 Το φράγμα

1983 Προσοχή, κίνδυνος

1983 Τα βαποράκια

2019 Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ

2021 Ταξίδι στα αστέρια

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΗ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗ

Πληροφορούμενη την απώλεια του Δάνη Κατρανίδη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε ένας σπουδαίος ηθοποιός, που αφήνει πίσω του διακριτό στίγμα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ταλέντο του και τελειοποιώντας τα εκφραστικά του μέσα. Μας χάρισε, σε μια πορεία πενήντα ετών, σημαντικές θεατρικές ερμηνείες, σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο. Η ευχέρεια με την οποία υπηρέτησε απαιτητικότατους ρόλους, αλλά και η φυσικότητα με την οποία επέβαλλε την παρουσία του στη σκηνή, μαγνητίζοντας το κοινό, έκρυβαν ένα χάρισμα που είχε καλλιεργηθεί με αφοσίωση και συνεχή δουλειά. Τα επιλεκτικά περάσματα του Δάνη Κατρανίδη από τη μεγάλη οθόνη και την τηλεόραση επιβεβαίωσαν τη σφραγίδα του ως σημαντικού ερμηνευτή.

Ο Δάνης Κατρανίδης κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των ομοτέχνων του και του μεγάλου κοινού. Αξίζει να θυμόμαστε και άλλες πλευρές του, όπως τη συστράτευσή του, με πλείστους συναδέλφους του, υπέρ της Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα του 1974, που φανέρωσε την ευαισθησία του ως πολίτη.

Στην οικογένειά του, τους πολλούς φίλους του και τους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

Κ. Μάλαμα : Ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε ένας πολυτάλαντος ηθοποιός.

Ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε ένας ηθοποιός με μεγάλη πορεία και γνήσιο ταλέντο. Υπηρέτησε την υποκριτική τέχνη, έχοντας πρωταγωνιστήσει, επί πέντε δεκαετίες, με τους ρόλους του σε μεγάλες επιτυχίες. Ο Δάνης Κατρανίδης ήταν ένας πολυτάλαντος ηθοποιός με ερμηνείες σε όλα τα είδη του θεάτρου. Έπαιξε θέατρο, δίδαξε θέατρο και πρόσφερε πολλά με την παρουσία του στον Ελληνικό πολιτισμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής – Τομεάρχης Πολιτισμού
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ελένη Ράντου για Δάνη Κατρανίδη: «Πάλεψες σαν θηρίο, ξεκουράσου»

Η ηθοποιός Ελένη Ράντου εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου μέσα από μια ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Καλό σου ταξίδι, Δάνη Κατρανίδη. Πάλεψες σαν θηρίο. Ξεκουράσου τώρα… Άλλος ένας ωραίος άνθρωπος ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι». Η ανάρτησή της συγκέντρωσε πολλά μηνύματα συμπαράστασης και συγκίνησης από φίλους και θαυμαστές.

Βάσια Παναγοπούλου για Δάνη Κατρανίδη: «Το θέατρο είναι πιο φτωχό χωρίς εσένα»

Η είδηση του θανάτου του Δάνη Κατρανίδη, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και πολλοί συνάδελφοί του, έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν συλλυπητήρια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βάσια Παναγοπούλου που συνεργάστηκε με τον αξιόλογο ηθοποιό στην αρχή της καριέρας της, ανέβασε μια κοινή τους φωτογραφία, γράφοντας στη λεζάντα: «Όταν στα πρώτα πρώτα σου βήματα στο σινεμά έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι με έναν ηθοποιό με ήθος και ταλέντο όπως ο Δάνης Κατρανιδης, είσαι ευλογημένος. Τον συνάντησα στην πρώτη μου κινηματογραφική ταινία “τα βαποράκια” σε σκηνοθεσία Παύλου Τάσιου. Δεν ξεχνώ την ουσιαστική του ευγένεια. Καλό ταξίδι στο φως, Δάνη μας. Το θέατρο είναι πιο φτωχό χωρίς εσένα».

Το σπαρακτικό μήνυμα του Γιάννη Βούρου: “Ο Γολγοθάς τελείωσε, αυτό ήταν”

Σαν κεραυνός έπεσε η δυσάρεστη είδηση ότι ο Δάνης Κατρανίδης άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από μεγάλη μάχη που έδινε με την υγεία του. Ο ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους συναδέλφους του και σε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας του δεν ήθελαν να υπεισέρθουν σε πολλές λεπτομέρειες. Ο Γιάννης Βούρος έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook για τον δύσκολο αγώνα που έδινε ο Δάνης Κατρανίδης και που έλαβε τέλος.

“Ο Γολγοθάς τελείωσε Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου” έγραψε ο Γιάννης Βούρος για τον καλό του φίλο και συνάδελφο.

Τάνια Τσανακλίδου: «Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου, κομμάτι απ’ τη ζωή μου»

Η Τάνια Τσανακλιδου αποχαιρέτησε τον Δάνη Κατρανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Με μια παλιά τους φωτογραφία, η τραγουδίστρια και ηθοποιός έκανε μια αναδρομή στα παλιά και την περίοδο που ο αείμνηστος ηθοποιός με την τότε σύζυγό του, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, της στάθηκαν σαν οικογένεια.

Περιέγραψε ακόμη το ξεκίνημα που έκανε στην καριέρα της, με τα χρήματα που είχε κερδίσει από ένα λαχείο το οποίο αγόρασαν τότε, μαζί με τον Δάνη Κατρανίδη.

Όπως έγραψε: «Αγαπημένε μου φίλε. Το καλοκαίρι του 73 αγοράσαμε μαζί ένα λαχείο στην παραλία της Καβάλας. Κερδίσαμε 8000 δραχμές, από 4000 ο καθένας. Με αυτά τα λεφτά για ξεκίνημα, κατέβηκα στην Αθήνα με το λευκό σκαραβαίο που είχατε τότε με την αγαπημένη μας Μίρκα. Βρήκα σπίτι στην Αλκέτου, απέναντι από το δικό σας. Με φροντίσατε σαν παιδί σας, πανέμορφα παιδιά κι εσείς τότε. Εκείνο τον καιρό ήσασταν η οικογένεια μου. Τα χρόνια κύλησαν, χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό, μα ποτέ δεν σας “έχασα”.

Τώρα πρέπει να σου πω Αντίο. Θα είσαι όμως πάντα στην καρδιά μου, κομμάτι απ’ τη ζωή μου, εκείνων των συναρπαστικών χρόνων, με το γέλιο σου, τα άγρια σου πειράγματα και το χιούμορ σου.

Για το ταλέντο σου θα μιλήσουν άλλοι. Εγώ θέλω να σ’ αποχαιρετήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ που υπήρξες με τόση καλοσύνη σαν αδερφός μου. Καληνύχτα καλέ μου φίλε. Μακραίνει πολύ ο κατάλογος των απωλειών».