Skip to main content

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

Ο δημιουργός του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Φάσμα» - Απλό Θέατρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας, σύζυγος της Ελένης Καραΐνδρου.

Τον θάνατο του σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα γνωστοποίησε η Ελένη Καραΐνδρου, με ανάρτησή της στο Facebook:

«Ο αγαπημένος μου Αντώνης Αντύπας, ο άνθρωπος που 40 χρόνια μου χάρισε την αγάπη του και την απόλυτη αφοσίωση δεν υπάρχει πια. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και θα μείνει για πάντα ο πολύτιμος οδηγός μου. Αντώνη μου σ αγαπώ και θα σε βλέπω πάντα με το γέλιο στο όμορφο σου πρόσωπο», γράφει η Ελένη Καραΐνδρου.

Η ζωή του 

Γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα της Αθήνας. Ο πατέρας του, Διονύσιος Αντύπας, ήταν από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς και η μητέρα του, Ευτυχία Ψυλλάκη, ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη.

Ο Αντώνης Αντύπας αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 1966. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις “Πόθοι κάτω από τις λεύκες” (2017) και “Μήδεια” (2011).

Σημαντικές στιγμές της καριέρας του

1974: Ο Αντώνης Αντύπας και ο Χρήστος Πολίτης ιδρύουν το Απλό Θέατρο.

1982: Το Απλό Θέατρο βρίσκει μόνιμη στέγη σε ένα γκαράζ που μετατρέπεται σε θέατρο και ανεβαίνει το έργο “Τα γούστα του κυρίου Σλόαν” του Τζο Όρτον.

1990: Δημιουργεί τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Φάσμα» – Απλό Θέατρο, με πάνω από 40 παραγωγές, εκ των οποίων περίπου 25 σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Συνεργασίες

Πρωταγωνιστές στις παραστάσεις του περιλαμβάνουν τους Δημήτρη Καταλειφό, Γιάννη Φέρτη, Ράνια Οικονομίδου, Μάνια Παπαδημητρίου και Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Έχουν σκηνοθετήσει στο θέατρο του οι Ρούλα Πατεράκη, Νικαίτη Κοντούρη, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Έφη Θεοδώρου και Πάνος Παπαδόπουλος.

Συστήνει στο ελληνικό κοινό συγγραφείς όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ.

Εκπαίδευση – Αρχή Καριέρας

Ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά το 1960, τις οποίες διέκοψε το 1963 για να μπει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Από το 1965 ως το 1971 συμμετείχε σε παραστάσεις ξένων έργων σε σκηνοθεσία του Κουν και του Γιώργου Λαζάνη.

Σκηνοθεσία

Από τη δεκαετία του 1970 άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σκηνοθεσία. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Λονδίνο και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Αλέξη Μινωτή.

Το 1974 σκηνοθέτησε το έργο “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” του Άρθουρ Μίλλερ.
Το 1980 σκηνοθέτησε τον “Γυάλινο κόσμο” του Τέννεσσι Ουίλιαμς.

Από το 1990 μέχρι το 2012, στο πλαίσιο της δράσης του στο Απλό Θέατρο, παραχώρησε σκηνές σε άλλους σκηνοθέτες και συνεργάστηκε με νέους και έμπειρους σκηνοθέτες.

Συνεισφορά στο Θέατρο

Είχε φιλικές σχέσεις με συγγραφείς όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ, που παρακολούθησαν παραστάσεις του.

Το 2001 παρουσίασε τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη στην Επίδαυρο.

Συνεργάστηκε με παλαίμαχους και νέους ηθοποιούς όπως οι Αλέκα Παΐζη, Γιάννης Φέρτης, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Αρμένης, Ράνια Οικονομίδου και άλλοι.

Σημαντικές Παραστάσεις

“Πόθοι κάτω από τις λεύκες” του Ο’Νηλ (2017).

Η Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου ιδρύθηκε το 1994 και φιλοξένησε νέους σκηνοθέτες όπως η Ρούλα Πατεράκη, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και άλλοι.

Ο Αντώνης Αντύπας έχει συμβάλει σημαντικά στο ελληνικό θέατρο με τις πολυάριθμες σκηνοθεσίες και τις συνεργασίες του με διακεκριμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού 

Πληροφορούμενη την απώλεια του Αντώνη Αντύπα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Αντώνης Αντύπας, που μας άφησε σήμερα, υπήρξε σπουδαίος, ολοκληρωμένος θεατράνθρωπος. Σε όλες του τις διαστάσεις. Πρωτίστως, ασφαλώς, ως σκηνοθέτης, που αξιοποίησε τη γερή σκευή που απέκτησε ως μαθητής του Καρόλου Κουν για να ανανεώσει ριζικά, στη γόνιμη πεντηκονταετή διαδρομή του, την σκηνοθετική οπτική, ανεβάζοντας κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και συστήνοντας νέους δημιουργούς στο ελληνικό κοινό. Στον Αντώνη Αντύπα οφείλουμε εμβληματικές παραστάσεις έργων του Γιουτζήν Ο΄ Νιλ, του Άρθουρ Μίλερ, του Τενεσί Ουίλιαμς, αλλά και του Χάρολντ Πίντερ και του Μπράιαν Φρίελ.

Με την ίδρυση του Απλού Θεάτρου και της Νέας Σκηνής του Απλού Θεάτρου, ο Αντώνης Αντύπας δημιούργησε σχήματα στα οποία συνεργάστηκε με καταξιωμένους ερμηνευτές και ανέδειξε νέους. Επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή του στην Τέχνη, που δεν περιορίστηκε στη σκηνοθετική διεύθυνση, αλλά επεκτάθηκε με επιτυχία στη σύνολη καθοδήγηση και τον πετυχημένο και διαρκή πειραματισμό με νέες τεχνικές, πρόσωπα και μεθόδους. Το ελληνικό θέατρο, στο οποίο κληροδοτεί αναγνωρισμένη και ενεργό επίδραση, του οφείλει πολλά.

Στη σύντροφό του Ελένη Καραΐνδρου, την οικογένειά του, τους πολλούς ομοτέχνους, φίλους και μαθητές του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

ΚΚΕ – Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Αντώνη Αντύπα, έναν προικισμένο σκηνοθέτη, που πλούτισε με την ποιοτική τέχνη του το θέατρο και τη γνώση μας γι’ αυτό και τους δημιουργούς του.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

Κ. Μάλαμα: Ο Αντώνης Αντύπας αφήνει το αποτύπωμά του στο θέατρο και στον σκηνοθετικό κόσμο 

Ο Αντώνης Αντύπας υπήρξε ένας σκηνοθέτης που αφήνει πίσω του ποιοτική παρακαταθήκη. Η τέχνη του χαρακτηρίστηκε από την αισθητική της υποκριτικής του συνόλου και της συστηματικής σκηνικής ανάγνωσης των σημαντικών θεατρικών έργων που μετέφερε στο θεατρικό σανίδι. Η πορεία του στο θέατρο είναι σημαντική όπως είναι κι η κληρονομιά που αφήνει στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό συνολικότερα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. 

Κυριακή Μάλαμα
Βουλευτής Χαλκιδικής – Τομεάρχης Πολιτισμού
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία