Skip to main content

Εύα Οικονόμου – Βαμβακά: «…Ελπίζω […] όλα όσα πετύχαμε πέρυσι, να συμβούν και φέτος»

«Συνάντηση με τον ήλιο» στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, έχει επιστρέψει για 67η χρονιά, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύας Οικονόμου- Βαμβακά.

Έως τις 7 Σεπτεμβρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς· ξεχωριστές παραστάσεις, που με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα απλωθούν και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (1972), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Σήμερα 7 και αύριο 8 Αυγούστου, στο Παλιό Υδραγωγείο Καβάλας στα Αμισιάνα θα ανέβει η παράσταση «Το Πέταγμα» σε κείμενο και σκηνοθεσία Εύας Οικονόμου – Βαμβακά· για όλα αυτά, μιλήσαμε μαζί της.

Αυτή την περίοδο λαμβάνει χώρο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, μ’ εσάς για δεύτερη φορά στο τιμόνι, ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι;

«Νομίζω ότι οι φετινοί στόχοι συνοψίζονται στη λέξη: εξωστρέφεια. Αφού δοκιμάσαμε πέρυσι τις δυνάμεις μας, και το Φεστιβάλ πήγε ανέλπιστα καλά, τώρα ήρθε η σειρά της επικοινωνίας με τους υπόλοιπους θεσμούς της χώρας και του εξωτερικού. Με μια πανελλήνια πρεμιέρα μιας παράστασης (“Όρνιθες” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη), έξι νέες δικές του παραγωγές (η μια με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού δικτύου EFFEA) και τη φιλοξενία 11 ξεχωριστών παραστάσεων, το Φεστιβάλ Φιλίππων διεκδικεί δυναμικά τον χώρο του στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της χώρας».

Τι σας «δίδαξε» η περσινή σας εμπειρία;

«Να έχω πίστη στις δυνάμεις μας, να εμπιστεύομαι νέους ανθρώπους και να μη φοβάμαι να τολμάω. Το περσινό Φεστιβάλ είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στις παραστάσεις του και πολύ ωραίο υλικό στις δικές του παραγωγές -δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που δύο από αυτές συνέχισαν την πορεία τους και μετά το Φεστιβάλ. Ελπίζω, λοιπόν, όλα όσα πετύχαμε πέρυσι, να συμβούν και φέτος».

Αφιερώσατε το φετινό Φεστιβάλ στον Βασίλη Βασιλικό· πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

«Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας  που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην πόλη της Καβάλας. Οπότε, η απώλειά του, τον Νοέμβριο του 2023, έστριψε το τιμόνι μας αλλιώς, δίνοντάς μας αφορμή να τοποθετήσουμε στον πυρήνα της δικής μας σποράς το έργο του και να εμπνευστούμε από αυτό. Έτσι ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μέσα από τη φρέσκια ματιά επτά νέων σκηνοθετών, έξι νέες πρωτότυπες παραστάσεις που θα συνομιλούν συνολικά -με τον τρόπο τους- μαζί του».

Υπάρχει κάποιο έργο του Βασιλικού που, προσωπικά, σας έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά; 

«Ναι. Η τριλογία της δυστοπίας (Το Φύλλο, Το Πηγάδι, Το Αγγέλιασμα) έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο μέσα μου που συχνά ξυπνάει, καθώς αν και γραμμένα το 1961, είναι σαν στιγμιότυπα από το μέλλον μας. Για αυτό και η δική μας παράσταση για φέτος, “το Πέταγμα”, προσπαθεί να συνομιλήσει μαζί τους, να αποτελέσει με κάποιον τρόπο τη συνέχειά τους».

Η φετινή παραγωγή που σκηνοθετήσατε παρουσιάστηκε και στην Αθήνα από το Εθνικό Θέατρο· τέτοιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι δίνουν μεγαλύτερο κίνητρο στους καλλιτέχνες που δουλεύουν στην επαρχία ή χρειάζεται κάτι πιο δραστικό; 

«Ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου και του Γιάννη Μόσχου να καλέσει ΔΗΠΕΘΕ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην πρώτη σκηνή της χώρας. Και για αυτό από την πρώτη στιγμή κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τη στηρίξουμε και να ανταποκριθούμε αντάξια σε αυτή. Μετά από 19 μήνες σε Περιφερειακό θέατρο μπορώ με βεβαιότητα να πω,  πως και στην επαρχία υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι, ικανότατοι θεατρικοί μηχανισμοί και μπορούν να γίνουν πραγματικά σπουδαία έργα. Και, φυσικά, πάντα θα είναι κίνητρο η προβολή τους και η συνομιλία τους με άλλους σημαντικούς θεσμούς της χώρας. Οπότε, ελπίζουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες να μην αφήνονται απλώς στην έμπνευση πρωτοπόρων μυαλών αλλά να μπορέσουν να θεσμοθετηθούν και επίσημα. Και να λέμε ότι η δική μας κατάβαση στην πρωτεύουσα ήταν μόνο η αρχή…»

Στις 7 και 8 Αυγούστου θα ανέβει το «Πέταγμα». Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτή τη δουλειά σας.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά τόσο ως προς τα υλικά της -συμμετέχουν σε αυτή τρεις επαγγελματίες ηθοποιοί, μια δίγλωσση performer, δύο έφηβοι μουσικοί και ένας ράπερ-  όσο και ως προς το αποτέλεσμά της. Μετά από πολλές δημιουργικές αναζητήσεις, συνθέσαμε όλοι μαζί μια “οντολογική κωμωδία” που αναρωτιέται μεγαλόφωνα αλλά με ειλικρινή απορία αν μόνος τρόπος για να μπορέσεις να επιβιώσεις στην Ελλάδα του μέλλοντος, είναι να γίνεις κι εσύ γλάρος».

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Εικαστική Επιμέλεια – Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σκηνικός Χώρος & Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Κινησιολογία: Φωτεινή Μελετιάδου
Πρωτότυπη μουσική: Η Ομάδα

Διανομή: Κωνσταντίνα Βέρρου, Ιάσονας Παπαματθαίου, Παύλος Σταυρόπουλος, Φωτεινή Μελετιάδου

Συμμετέχουν: Σοφία Γιαννακάκη, Φυλαχτός Παλιόγλου, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου κ.ά.

«Το Πέταγμα» της Εύας Οικονόμου- Βαμβακά

κτήριο Πρώην

Τετάρτη 7 & Πέμπτη 8 Αυγούστου, ώρα 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€, Μειωμένο: 8€

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/depethe-kavalas-to-petagma/

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της παράστασης.

Προπώληση στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από την Τρίτη 2 Ιουλίου (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του χώρου της εκδήλωσης από τις 19:00 το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10.00-14:00).