Skip to main content

Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Είναι ωραίο να παίζεις με ‘’ταβάνι’’ τον ουρανό…»

Η παράσταση αντλεί το υλικό της από την συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Βασιλικού «Οι ρεμπέτες και άλλες ιστορίες» (1977)

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στο πλαίσιο του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Φρούριο Καβάλας, τη δεύτερη δική του παραγωγή, το έργο «Εντός και εκτός των τειχών» του Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Με τον Έλληνα σκηνοθέτη είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε.

Δώστε μας μια μικρή γεύση από όλα όσα πρόκειται να απολαύσει το κοινό στην παράσταση;

«Ο τίτλος είναι μια παράφραση από το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού “εκτός των τειχών”. Η παράσταση εκκινεί από μια ιδέα παρμένη από το διήγημα “το Μπαούλο”. Δύο ηθοποιοί βρίσκουν στην μέση της σκηνής ένα μπαούλο κι αρχίζουν να ψαχουλεύουν το περιεχόμενό του. Ξεκινούν ένα παιχνίδι μεταμφιέσεων αναζητώντας στοιχεία, φράσεις και αντικείμενα, για να συνθέσουν ήρωες και ηρωίδες από το παρελθόν και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Το ποίημα του Β. Βασιλικού  “Εισαγωγή”  μας εισάγει στην κύρια ιστορία της παράστασης που είναι το διήγημα “ο φίλος μου ο Ίνο” από την συλλογή διηγημάτων “οι ρεμπέτες και άλλες ιστορίες”. Ο Ίνο, ο παιδικός φίλος του συγγραφέα, την ημέρα που φεύγει για το Άουσβιτς, ζητάει από τον φίλο του να προσέχει το σπίτι του μέχρι να γυρίσει. Τα δυο παιδιά δεν μπορούν να διανοηθούν το αδιανόητο και ελπίζουν πως το ταξίδι αυτό, θα έχει γρήγορη επιστροφή.

Το έργο θίγει ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, που έχει να κάνει με τις εβραϊκές περιουσίες και την καταλήστευσή τους από τους ναζί και ντόπιες μαφίες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος του πολέμου.»

Τι σας έκανε να αποδεχθείτε την πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας και να σκηνοθετήσετε για την πόλη της Καβάλας;

«Κατά αρχήν, εκτιμώ την καλλιτεχνική διευθύντρια Εύα Βαμβακά Οικονόμου, και εκτιμώ το γεγονός  ότι μου έκανε την πρόταση χωρίς να είμαστε φίλοι, απλώς επειδή εκτιμάει την δουλειά μου. Η Καβάλα είναι αγαπημένη πόλη, και το αφιέρωμα στον Βασίλη Βασιλικό ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να εμβαθύνω λίγο στο έργο του.»

Τόσο η δική σας παράσταση, όσο και άλλες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, δεν ανεβαίνουν σε μια συμβατική θεατρική σκηνή. Αυτό ήταν πρόκληση για εσάς;

«Ο ανοιχτός χώρος το καλοκαίρι έχει μια γοητεία. Είναι ωραίο να παίζεις με ‘’ταβάνι’’ τον ουρανό. Αυτό το καλοκάιρι έτυχε να παίξω στο κάστρο της Λαμίας και τώρα η παραστασή μας θα παιχτεί στο φρούριο της Καβάλας. Νιώθω λίγο σαν ιππότης καλλιτέχνης!»

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η παράσταση «Οι Κάλπηδες», που σκηνοθετήσατε την άνοιξη στο Θέατρο Μπέλλος. Μ’ αυτή τη δουλειά, επιστρέψατε σ’ ένα είδος θεάτρου που σας ξεχώρισε από την αρχή στα θεατρικά δρώμενα και αφορούσε τη μέθοδο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων. Δουλεύοντας τώρα πάνω στο έργο του Βασίλη Βασιλικού ανακαλύψατε κάτι που δεν φανταζόσασταν για την γραφή του;

«”Οι Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη θα επαναληφθούν του χρόνου στο θέατρο Olvio, όπως και “ο μπαμπάς ο πόλεμος” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Είναι οι δύο φετινές παραγωγές της θεατρικής ομάδας μας “Πτωχαλαζόνες” οι οποίες πήγαν εξαιρετικά και οι δύο.

Σκηνοθετικά, έχω ασχοληθεί αρκετά με λογοτεχνικά κείμενα, και οι Κάλπηδες νομίζω πως συμπυκνώνουν ιδανικά όλη την ερευνιτική δουλειά που έχουμε κάνει με την ομάδα πάνω στην δραματοποίηση της λογοτεχνίας. Στον Β. Βασιλικό, μου αρέσει ο ρεπορταζιακός τρόπος που και γράφει και προσεγγίζει τα θέματά του, το πώς μπλέκει την μυθοπλασία με τα πραγματολογικά στοιχεία της ιστορίας. Επίσης είναι εντυπωσιακή η ευθύτητα, η τόλμη και η αιχμηρότητα του περιεχομένου του.»

Παρακολουθώντας κανείς τις παραστάσεις σας, θα βρει ελάχιστα έργα ξένων συγγραφέων. Υπάρχει προτίμηση στους Έλληνες συγγραφείς; Νιώθετε μεγαλύτερη οικειότητα καλλιτεχνικά;

«Δεν το έχω σκεφτεί. Προφανώς, μου είναι πιο εύκολο να βρω αυτά τα κείμενα. Ίσως και το ότι δεν μεσολαβεί μετάφραση, να τα κάνει πιο άμεσα σε εμένα. Έχω ανεβάσει πάντως έργα ξένων συγγραφέων. Σίγουρα, με ενδιαφέρουν τα ελληνικά κείμενα που μας βοηθούν να καταλάβουμε το κοινωνικό μας παρόν μέσα στην ιστορική του διαδρομή, που κοιτούν δηλαδή το χθες για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε στο σήμερα.»

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη νέα σεζόν;

«”Κάλπηδες” και “ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” στο θέατρο Olvio για 2η χρονιά,  τα μαθήματά μου στην δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και το 5μηνο σεμινάριο υποκριτικής που θα κάνω φέτος για 4η χρονιά. Και είμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τις θεατρικές επιχορηγήσεις της επόμενης χρονιάς.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά/Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα: Φιλάνθη Μπουγάτσου

ΔΙΑΝΟΜΗ: Σταύρου Έλενα, Μαριάννα Ντίρου

«Εντός και εκτός των τειχών» του Κώστα Παπακωνσταντίνου

Φρούριο Καβάλας

Δευτέρα 22 & Τρίτη 23 Ιουλίου, ώρα 21.30

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€, Μειωμένο: 8€

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/fortress-kavala-entos-kai-ektos-ton-teixon/

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της παράστασης.

Προπώληση στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από την Τρίτη 16 Ιουλίου (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του χώρου της εκδήλωσης από τις 19:30 το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10.00-14:00).