Skip to main content

Χριστίνα Κουλουμπή: Τα παιδιά αξίζουν τον καλύτερό μας εαυτό

Photo: Μάνος Γαμπιεράκης

Η παράσταση «Το Μαγικό Κλειδί» σε καλοκαιρινή περιοδεία

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Το Μαγικό Κλειδί», η επιτυχημένη παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη που μάγεψε μικρούς και μεγάλους όλο τον χειμώνα, ετοιμάζεται για καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει  μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα, που προσφέρει τροφή για σκέψη καθώς θίγει ζητήματα όπως η Αφοσίωση, η Αλληλεγγύη, η Χαρά της Προσφοράς, η Αγάπη για την Πατρίδα και την Οικογένεια, ο Θάνατος, η Ευτυχία, η Δυστυχία, η Λύπη, η Χαρά, όλες εκείνες τις έννοιες δηλαδή που ο καθένας θα συναντήσει στη ζωή του μεγαλώνοντας.

Πρόκειται για μια οπτικοακουστική πανδαισία γεμάτη χρώματα, χορούς, κοστούμια εμπνευσμένα από παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας, με καλόγουστα σκηνικά και υπέροχους φωτισμούς, πλαισιωμένη από παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της κάτω Ιταλίας.

Η Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία εκτός από τα σκηνικά – κοστούμια υπογράφει την σκηνοθεσία μαζί με την Κάρμεν Ρουγγέρη και ερμηνεύει μαζί με τους Ελίνα Γιαννάκη, Άρη Δελαγραμμάτικα, Μαρία Καμακάρη, Στέφανο Κορρέ, Ελένη Μπουκουβάλα, Γιάννη Νικολάου και Αλεξάνδρα Σκένδρου, μίλησε μαζί μας.

Πώς συνδέονται όλα και τι ρόλο έχει παίξει ότι είστε κόρη της κυρίας Ρουγγέρη;

«Όλες οι ιδιότητες μου, συγκροτούν την ολότητα μου! Νιώθω ότι είμαι μια ηθοποιός που ερωτεύομαι να φτιάχνω κοστούμια για το θέατρο, σκηνικά για τις παραστάσεις μας, που αγαπώ να ζωγραφίζω εικόνες για τα βιβλία και μαθητεύω σκηνοθετώντας στο πλάι της μητέρας μου. Ξεκινήσαμε -σχεδόν από την αρχή, μαζί το μαγικό ταξίδι του θεάτρου για παιδιά και συνδημιουργήσαμε την δική μας ιστορία. Είμαι περήφανη για το παρελθόν και αισθάνομαι υπεύθυνη για το μέλλον της ‘’Παιδικής σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη ‘’!»

Τι σας εμπνέει στην δημιουργία των πάντα παραμυθένιων κουστουμιών και σκηνικών που δημιουργείτε;

«Τα πάντα ξεκινούν από το κείμενο και τους χαρακτήρες που έχω το δώρο να αποφασίζω την εικόνα τους και την σκηνική συμπεριφορά τους! Είναι καθοριστικό το ότι είμαι ηθοποιός, μπορώ να αντιληφθώ την δύναμη του ρούχου και πόσο αυτό οδηγεί τον ήρωα στην δράση! Είναι σαν να ψυχογραφώ και να κατευθύνω το ήθος του ρόλου! Εργαλεία μου, τα χρώματα, η υφή των υφασμάτων, ο σχεδιασμός των κοστουμιών. Τα σκηνικά αντικείμενα αλλά και το περιβάλλον (ο σκηνικός χώρος που διαδραματίζεται το έργο) μου χαρίζει τις αφορμές για την τελική συνολική εικόνα.»

Από ποια ηλικία διαπιστώσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το θέατρο;

«Η αποκάλυψη της ισχυρής μου επιθυμίας να ασχοληθώ με το θέατρο έγινε στην αρχή της εφηβείας μου. Ήμουν μέλος της ‘’Θεατρικής συντροφιάς του Δήμου Νέας Σμύρνης’’ που αργότερα μετονομάστηκε σε ‘’Ρακοσυλλέκτες’’! Πρωτεργάτρια και δασκάλα μας (είμασταν μια παρέα 20 περίπου παιδιών όλων ηλικιών) η μανούλα μου! Το θεατρικό παιχνίδι μαζί με την συνεργασία, την αυτοπεποίθηση, την σημαντική επίδραση της δημιουργίας, την ανακάλυψη όλων των δεξιοτήτων μας, τους πρώτους έρωτες, την κατανόηση της ιδιαίτερης ταυτότητας του καθενός μας, με οδήγησε αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση να δώσω εξετάσεις και να πετύχω στην Δραματική του Εθνικού Θεάτρου όπως και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.»

Πώς είναι η Χριστίνα Κουλουμπή στην προσωπική της ζωή;

«Είμαι μια γυναίκα που με θρέφει η αγάπη των δικών μου ανθρώπων αλλά και του εαυτού μου. Με το που ξυπνάω το πρωί ανοίγω διάπλατα τα παράθυρα να μπει φως και αέρας στο σπίτι! Μου αρέσει η ομορφιά στον χώρο που ζώ και αυτό είναι αντιφατικό με την ευκολία που ανακατεύω τα πάντα αφού η φύση μου είναι να είμαι ακατάστατη! Το καταπολεμώ όμως με μια συνειδητή προσπάθεια να τακτοποιώ και να παλεύω να οργανώνομαι!  Διαθέτω μπόλικη στοργή και συγχωρώ τις αδυναμίες τις δικές μου αλλά και των άλλων όμως θυμώνω όταν ακούω το ‘’έτσι είμαι εγώ και δεν μπορώ ούτε και θέλω να αλλάξω’’. Γοητεύομαι όταν διακρίνω στους ανθρώπους αναγνώριση των ελαττωμάτων τους και σχεδιασμό βελτίωσης τους. Αυτό είναι εξυπνάδα για εμένα!»

Στην παράσταση «Το Μαγικό Κλειδί» που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, συν σκηνοθετείτε με την κυρία Ρουγγέρη, υπογράφετε τα σκηνικά και τα κοστούμια και παίζετε παράλληλα… Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να έχεις τόσες ευθύνες;

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο το να έχεις την ευθύνη για όλα αυτά μαζί, χρειάζεται μια οργάνωση και πάρα πολλή δουλειά, τίποτα δεν χαρίζεται αλλά με αποζημιώνει το τελικό αποτέλεσμα που φέρνει η συλλογική μας προσπάθεια! Το λατρεμένο μας κοινό, τα παιδιά, αξίζουν να βάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε δράση, γι’ αυτά!

Δυστυχώς για εμένα (δεν μπορώ να κλωνοποιηθώ ακόμα), δεν ακολουθώ την περιοδεία μας σε όλους τους τόπους της υπέροχης Ελλάδας μας πλην λίγων εξαιρέσεων, αφού μένω στην δημιουργική μου βάση στην Αθήνα και κατασκευάζω με τους άξιους συνεργάτες τα σκηνικά, κοστούμια, φροντιστήρια κα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στα επόμενα έργα που θα ακολουθήσουν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο ,και πρέπει να φροντίζω γι’ αυτό.»

Τι ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν;

«Τα ίδια τα παιδιά αποφάσισαν το ρεπερτόριο (μετά από ‘’ψηφοφορία’’ που κάνουμε) με χειροκρότημα -σαν παιχνίδι- στο τέλος των παραστάσεων μας τον χειμώνα! ”Μοzart Μαγικός Αυλός” στο Θέατρο Κιβωτός  από την παιδική μας σκηνή, αλλά και μυθολογία ”Η Αργοναυτική Εκστρατεία” μια υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια στο Christmas Theatre στο Γαλάτσι. Λίγο πιο μετά, θα συνεργαστούμε με το μοναδικό ‘’Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου ‘’στην λατρεμένη Κρήτη ανεβάζοντας την ‘’Οδύσσεια‘’ το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε, χαρά και εργασία που μας περιμένει!»

Θα θέλατε να ασχοληθείτε με την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο;

«Θεωρητικά μιλώντας, θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να συνεργαστώ με ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και σενάρια που θα μου έδιναν την ευκαιρία να ερμηνεύσω αλήθειες και ρόλους που σφύζουν από ζωή!Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει χρόνος, αλλά δεν βάζω ‘’τελεία’’ σε αυτό, μόνο αποσιωπητικά… και χαμόγελο.»

Ποιο είναι το πιο «τρελό» σας όνειρο;

«Το πρώτο που μου έρχεται είναι να υπάρχει ειρήνη, αλλά επειδή αυτό φαντάζει ακατόρθωτο λέω το δεύτερο όνειρο. Θέλω να έχει η μέρα 48 ώρες έτσι ώστε να περνάω τον καιρό ταξιδεύοντας με τους ανθρώπους που λατρεύω, να ονειρεύομαι σκηνικά και κοστούμια για τις δικές μας παραστάσεις (τρεις) και άλλες τόσες με ενδιαφέροντες συνεργάτες, να ερμηνεύω ρόλους  χαρακτήρες σε σήριαλ που να προσφέρουν χαρά και ελπίδα, να συμμετέχω σε ταινία που θα πάρει Όσκαρ, να (ξανά)παίξω Σαίξπηρ, να κάνω έκθεση ζωγραφικής που θα μοσχομυρίζει ‘’παραμύθι’’, να βγάζω βόλτες το σκυλάκια μου σε μαγικά πάρκα!….χμμμ…είπα 48; Σύμπαν, θέλω 72 ώρες την μέρα!»

Πείτε μας μια φράση που θα θέλατε να απευθύνετε στην μητέρα σας.

«Είναι αυτό που της λέω κάθε μέρα! Ευχαριστώ για όλα! Είναι η μήτρα που με γέννησε  και μου χάρισε πολλά! Μαζί με τον πατέρα μου Ανδρέα Κουλουμπή είναι τα πρότυπα που θαυμάζω, αμφισβητώ, σέβομαι, εμπιστεύομαι, αναζητώ τα κοινά μας γνωρίσματα και αποδέχομαι τα διαφορετικά! Τους λατρεύω και μαζί με τον υπέροχο αδερφό μου Βίκτωρ, τους ευγνωμονώ για τις αξίες που μας μετέδωσαν με το παράδειγμα τους!»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή – Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση –: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι και Επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής

Διδασκαλία – Προσαρμογή τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα

Διεύθυνση παραγωγής – Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση

Φωτογραφίες παράστασης: Ευάγγελος Callow

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ελίνα Γιαννάκη, Άρης Δελαγραμμάτικας, Μαρία Καμακάρη, Στέφανος Κορρές, Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Μπουκουβάλα, Γιάννης Νικολάου, Αλεξάνδρα Σκένδρου

Διάρκεια έργου: 1:40 χωρίς διάλειμμα

Γενική είσοδος: 13 euro

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/children/to-magiko-kleidi-periodeia/

Πρόγραμμα καλοκαιρινής περιοδείας : https://www.karmenrouggeri.gr/el/events/active/to_magiko_kleidi

SAMSUNG CSC

Για τις παραστάσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα και δεν υπάρχουν στην σελίδα www.more.com θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αντίστοιχους Δήμους.

·  ΚΥΡΙΑΚΉ 11.8.2024 / 21:00 ΔΙΟΝ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ

·  ΔΕΥΤΈΡΑ 12.8.2024 / 21:00 ΜΟΥΔΑΝΙΑ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

·  ΤΡΊΤΗ 13.8.2024 / 21:00 ΦΑΡΣΑΛΑ

·  ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 16.8.2024 / 21:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

·  ΚΥΡΙΑΚΉ 18.8.2024 / 21:00 ΚΑΒΑΛΑ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

·  ΔΕΥΤΈΡΑ 19.8.2024 / 21:00 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,ΠΑΡΚΟ ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ

·  ΤΡΊΤΗ 20.8.2024 / 21:00 ΞΑΝΘΗ, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

·  ΤΕΤΆΡΤΗ 21.8.2024 / 21:00 ΣΕΡΡΕΣ, ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΙ

·  ΠΈΜΠΤΗ 22.8.2024 / 21:00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

·  ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 23.8.2024 / 21:00 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

·  ΣΆΒΒΑΤΟ 24.8.2024 / 21:00 ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

·  ΚΥΡΙΑΚΉ 25.8.2024 / 21:00 ΒΟΛΟΣ, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

·  ΔΕΥΤΈΡΑ 26.8.2024 / 21:00 ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞ

·  ΤΕΤΆΡΤΗ 28.8.2024 / 21:00 ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

·  ΠΕΜΠΤΗ 29.8.2024 / 21:00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ

·  ΔΕΥΤΈΡΑ 2.9.2024 / 21:00 ΝΙΚΑΙΑ, ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

·  ΤΕΤΆΡΤΗ 4.9.2024 / 21:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ “ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ”

·  ΠΈΜΠΤΗ 5.9.2024 / 21:00 ΘΗΒΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

·  ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 6.9.2024 / 21:00 ΧΑΛΚΙΔΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

·  ΣΆΒΒΑΤΟ 7.9.2024 / 21:00 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

·  ΚΥΡΙΑΚΉ 8.9.2024 / 21:00 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΑΘΗΝΑ

·  ΔΕΥΤΈΡΑ 9.9.2024 / 21:00 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ