Skip to main content

Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία ανεβαίνει στη Νέα Υόρκη

Θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον πόλεμο, στο οποίο πρωταγωνιστεί μια ομάδα με ρίζες από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα κάνει ντεμπούτο στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Το έργο, με τίτλο «Hell Dialogues» (Διάλογο της Κόλασης) δημιουργήθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ντάνιελ Βέκσλερ, μεταφραστής και δημοσιογράφος που μετανάστευσε από τη Σοβιετική Ένωση ως παιδί το 1989, προσάρμοσε το σενάριο από «Το No Exit» του Ζαν Πολ Σαρτρ και τους «Διαλόγους» του Πλάτωνα. Παραγωγοί της παράστασης είναι η Άννα Ζινένκο από το Κίεβο και η Λούσι Παλαμάρτσακ της Locus29, μη κυβερνητικής οργάνωσης που διοργάνωσε την προβολή της ταινίας του βωβού κινηματογράφου «Zemlya» του 1930 του Ουκρανού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο στη γκαλερί Fridman στο Μανχάταν πέρυσι.

«Εν μέσω μιας ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, μια ομάδα καλλιτεχνών βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι κατά την παραγωγή του No Exit του Ζαν Πολ Σαρτρ» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η θεατρική ομάδα της Locus29, μη κυβερνητικής οργάνωσης, που εστιάζει σε κινηματογραφικά και θεατρικά πρότζεκτ.

«”Αντί να εγκαταλείψουν το έργο τους, επέλεξαν να διοχετεύσουν τις ανησυχίες τους στην τέχνη τους. Για να εμβαθύνουν στην εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης εν μέσω αναταραχής, αποφάσισαν να ενσωματώσουν θραύσματα από τους “Διαλόγους” του Πλάτωνα, μετονομάζοντας το έργο “Διάλογοι της Κόλασης”».

Το θεατρικό σκηνοθετεί η Μάσα Κότλοβα, μαθήτρια του διάσημου Ρώσου θεατρικού σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ. Η παραγωγή χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζει «μοναδική τεχνική ψυχο-σωματικής υποκριτικής» που αναπτύχθηκε από την Κότλοβα.


«Μέσω της ενσωμάτωσης του σωματικού και λεκτικού αυτοσχεδιασμού, η διασκευή στοχεύει να φέρει τα θέματα του έργου στην παρούσα στιγμή τόσο για το κοινό, όσο και για τους ηθοποιούς, δημιουργώντας μια νέα εκδοχή της ιστορίας σε κάθε πρόβα και παράσταση» ανέφεραν οι παραγωγοί.

Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τη Σάσα Μαζάρα από την Ουκρανία που αναγκάστηκε να φύγει όταν εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις πέρυσι» διευκρίνισαν οι παραγωγοί δείχνοντας τη σύνδεση της παράστασης με τον πόλεμο.

«Αυτή η επιλογή προήλθε από την επιθυμία να εμβαθύνουμε στα διαχρονικά θέματα του πολέμου, της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της ανθρώπινης κατάστασης» είπαν οι παραγωγοί για την απόφαση να διασκευάσουν το έργο. «Για αυτούς τους καλλιτέχνες, το θέατρο έγινε το καταφύγιό τους, ο μοναδικός χώρος για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα στην εξελισσόμενη κρίση» ανέφεραν.

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις Νοεμβρίου στο θέατρο The Sheen Center for Thought & Culture, στη Νέα Υόρκη.