Skip to main content

Johnny O: «…Η αγάπη μου για τον παλιό κλασικό κινηματογράφο μού δίνει έμπνευση…»

«Scarmface» στην Κεντρική Σκηνή τού Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή την παράσταση «Scarmface», που ξεχώρισε την περσινή χειμερινή θεατρική σεζόν.  Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Johnny O που, επίσης, πρωταγωνιστεί· μαζί του επί σκηνής θα βρίσκονται από τις 30 Σεπτεμβρίου οι ηθοποιοί  Γιώργος Ντούσης, Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής, Εύη Κολιούλη, Χριστίνα Δενδρινού [Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα].

Ν. Υόρκη, 1932. Ποτοαπαγόρευση…εποχή που το οργανωμένο έγκλημα και η δράση της Μαφίας είναι παγκοσμίως ξακουστή. Ο Toni Cazzo, ένας νεαρός Σικελός, με τις ευλογίες της μητέρας του θα μπλεχτεί στα πλοκάμια της Μαφίας, με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός της. Η αλαζονεία του και ένα.. σημάδι.. αρκεί να φέρει την καταστροφή. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει…

Ο Johnny O, εμπνευσμένος από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρωτότυπη ταινία «Ο Σημαδεμένος» του 1932, παρουσιάζει μια σατιρική παντομιμική παράσταση, με πρωτότυπο σενάριο, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση, την έκφραση και όχι στο λόγο. Πρωτότυπα δισδιάστατα σκηνικά, κοστούμια και μουσική εποχής, αναπαριστούν μοναδικά τη συγκλονιστική κινηματογραφική ιστορία που όλοι αγαπήσαμε, σε μια καταιγιστική θεατρική εμπειρία.

Ο Johnny O μίλησε μαζί μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση· και  πώς συνδέεται με τη γνωστή ταινία του 1983,  «Ο Σημαδεμένος»;

«Το έργο μου βασίζεται στην πρώτη ταινία του “Scarface” του 1932. Η αγάπη μου για τον παλιό κλασικό κινηματογράφο μού δίνει έμπνευση εδώ και αρκετά χρόνια. Η ταινία “Scarface” του 1932 ήταν η αφορμή για να διασκευάσω την ιστορία της στην αισθητική και τον ρυθμό του βωβού κινηματογράφου, ένα είδος που αγαπώ και υπηρετώ από το 2003. Η ιστορία είναι ίδια, όμως η εποχή που διαδραματίζεται είναι άλλη, επομένως έχει σημαντικές διαφορές».

Θεωρείτε απαραίτητο,  σημαντικό, να έχει κάποιος δει την ταινία για να παρακολουθήσει την παράσταση;

«Το έργο μου βασίζεται στο σωματικό θέατρο, όμως ο κώδικας που χρησιμοποιώ είναι αναγνωρίσιμος κι απόλυτα κατανοητός. Η πλοκή του έργου ξετυλίγεται απλά και πολύ καθαρά, όπως κι οι σχέσεις των ηρώων μεταξύ τους. Αυτό που επιτυγχάνεται με αυτήν την παράσταση, είναι πως οι θεατές στο τέλος, έχουν την αίσθηση πως υπήρχε πράγματι λόγος, ενώ δεν υπάρχει…»

«Scarface» ο τίτλος της πρωτότυπης ταινίας· στον δικό σας τίτλο παρεμβαίνει ένα Μ -ScarMface· πείτε μας κάτι για αυτή την προσθήκη.

«Στον τίτλο υπάρχει το γράμμα m για να τον διαφοροποιήσει καθώς πρόκειται για διασκευή και να υπογραμμίσει τις λέξεις: mute & mime».

Θα μπορούσαμε να πούμε πως στην παράστασή σας συναντιούνται επί σκηνής  η θεατρική και κινηματογραφική εμπειρία; Κι αν ναι, πώς επιτυγχάνεται αυτή η ατμόσφαιρα;

«Η αίσθηση που έχει ο θεατής, είναι πως διαπερνά το πανί της κινηματογραφικής οθόνης. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της εικαστικής παρέμβασης του σκηνογράφου μας Αντώνη Νομικού αλλά και της ταυτότητας αισθητικής που φέρει το σύνολο της παράστασης».

Η ιστορία μάς μεταφέρει στην Αμερική του 1932. Πού εστίασε η σκηνοθεσία σας; Κι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν εκείνη την εποχή με τη σημερινή;

«Η ταινία του 1983 είναι, πραγματικά, εμβληματική. Εμένα όμως με κέρδισε περισσότερο ο παλιός κλασικός αμερικάνικος κινηματογράφος. Η ταινία του 1932 μεταφέρεται στη σκηνή με την αισθητική και τον ρυθμό των ταινιών του μεγάλου Τσάρλι Τσάπλιν. Σίγουρα υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τις δύο εποχές, όπως η ματαιοδοξία, η προδοσία και φυσικά ο έρωτας».

Σενάριο και σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή σας και, επίσης, ερμηνεύετε τον Toni Cazzo -τον κεντρικό ρόλο. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτόν τον συνδυασμό ιδιοτήτων;

«Το να δημιουργείς ένα θεατρικό έργο είναι για μένα πηγή ζωής. Γράφοντας τις σκηνές ενός έργου μου, που κατά κύριο λόγο αναφέρεται και υπογραμμίζει τη σωµατικότητα και την έκφραση των ηθοποιών, αυτόματα γίνομαι και σκηνοθέτης, καθώς οι σκηνές παίρνουν σάρκα και οστά ήδη στο μυαλό μου. Ο ρόλος τού Toni είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μου ρόλος από όσους έχω, μέχρι σήμερα, υποδυθεί. Η δυσκολία να κάνεις και τα τρία σωστά, ξεπερνιέται όταν έχεις συνεργάτες που εμπιστεύεσαι, γιατί γνωρίζουν τον στόχο και τον κώδικα της κάθε σκηνής· και, βέβαια, τη μεγαλύτερη βοήθεια, μου τη δίνει η χορογράφος μου Ιωάννα Καμπυλαυκά που επιμελείται των σκηνών που εγώ δε μπορώ να δω».

Μιλήστε μας για τη «σχέση» σας με την εμβληματική ερμηνεία του Αλ Πατσίνο· θα βρούμε στοιχεία της στη δική σας προσέγγιση;

«Ο σκοπός μου ήταν να διαφοροποιηθώ από τον θρύλο Αλ Πατσίνο, δε νομίζω ότι θα κέρδιζα αν του έμοιαζα. Η διαφορετική εποχή όπως και η υποκριτική του Πολ Μιούνι  (Scarface) της ταινίας του 1932, με οδήγησαν σε άλλους δρόμους υποκριτικά».

Η παράσταση είναι σατιρική παντομιμική· μιλήστε μας για αυτά τα χαρακτηριστικά και την  επιλογή σας να την ανεβάσετε σε αυτό το  ύφος.
«Ο “Scarmface” είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου με αρκετά στοιχεία παντομίμας. Είμαι θαυμαστής του βωβού κινηματογράφου, συνεπώς ο στόχος μου είναι να αναδείξω τους ρόλους και τις σχέσεις τους μέσα από την εκφραστικότητα των ηθοποιών. Ενεργά, δυναμικά σώματα και εκφράσεις, που δίνουν απόλυτα αναγνωρίσιμες σχέσεις.

Το σωματικό θέατρο για μένα πρέπει να υπηρετεί έναν παγκόσμιο κοινό κώδικα επικοινωνίας ώστε να είναι το ίδιο κατανοητό από όλον τον πλανήτη.

Ο βωβός κινηματογράφος είναι μια κοινή γλώσσα».

Να κλείσουμε με κάποια μελλοντικά σας σχέδια; Και συμπεριλαμβάνετε, ίσως, σε αυτά και η ενασχόληση με  κάποια άλλη εμβληματική ταινία;

«Υπάρχει πλήθος κλασσικών ταινιών που αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης για να τις διασκευάσω και να τις μεταφέρω στη θεατρική σκηνή μ’ αυτόν τον κώδικα. Αρκεί να αναφέρω μερικές που ήδη δουλεύω: “Framkenstein”, “Joan of arc”, “Jack the ripper”… Να είμαστε καλά να δημιουργούμε!»

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O
Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός
Μουσική επιμέλεια: Johnny O
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Φωτισμοί:  Η ομάδα
Βίντεο: Παναγιώτα Καντιάνη
Φωτογραφίες: Eleftheria IKE/Photography www.photosfaira.gr
Social media: Δανάη Γκουτκίδου
Υπεύθυνοι επικοινωνίας παράστασης: Cont Act – Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Βοηθός Παραγωγής: Νανώ Μπόμπορη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

Ερμηνεύουν:
Toni Cazzo: Johnny O
Pippo / Εκτελεστής: Γιώργος Ντούσης
Giuseppe: Αλέξης Βιδαλάκης
Betty: Μαρία Μπαλούτσου
Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese : Βασίλης Καζής
Μάνα Toni: Εύη Κολιούλη
Αδερφή Toni: Χριστίνα Δενδρινού