Skip to main content

Οι Έλληνες σκηνογράφοι από την Πράγα στην Πειραιώς 260

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή 60 Ελλήνων δημιουργών και 10 πανεπιστημιακών τμημάτων στη 15η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space- PQ) τον Ιούνιο, όπου τα περίπτερα της αποστολής συγκέντρωσαν το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και θετικά σχόλια από τους ειδικούς.

Μετά την Πράγα, δείγμα της δουλειάς των δημιουργών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη σημαντική διεθνή συνάντηση με θέμα τη σκηνογραφία και τον παραστασιακό χώρο, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην Πειραιώς 260.

Συγκεκριμένα, στο φουαγέ του Χώρου Ε αλλά και στην Πλατεία του βιομηχανικού χώρου του Φεστιβάλ, έχουν στηθεί δύο περίπτερα, το ένα με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην έκθεση και το δεύτερο με τη φοιτητική συμμετοχή, τα οποία και μπορούν να επισκεφτούν οι θεατές καθημερινά, από τις 19:00 μέχρι τις 23:30.

Η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα φέτος είχε τη μεγαλύτερη έως τώρα συμμετοχή της στην PQ, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Κουαντριενάλε της Πράγας αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση προβολής της πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο θέατρο, το χορό, την όπερα, την περφόρμανς.

Με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), η ελληνική σκηνογραφία ταξίδεψε από την Πράγα σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης επέλεξαν και πήραν μαζί τους από το ελληνικό περίπτερο τις καρτ ποστάλ που απεικονίζουν έργα των Ελλήνων σκηνογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική συμμετοχή της Κύπρου «Spectators In A Ghost City», που εμπνέεται από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, διακρίθηκε με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το Χρυσό Τρίιππο (Golden Triga).

Η ιστορία της έκθεσης

Οι 60 Έλληνες δημιουργοί και τα 10 πανεπιστημιακά τμήματα βρέθηκαν στην Κουαντριενάλε της Πράγας στα μέσα του Ιουνίου. Η PQ διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε τέσσερα χρόνια από το 1967 και είναι η σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση για τις παραστατικές τέχνες.

Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί έξι φορές (1991, 1995, 2003, 2007, 2011, 2015), αποσπώντας σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις. Ζητούμενο της ελληνικής εκπροσώπησης στην PQ23 ήταν η διευρυμένη προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας – ενδυματολογίας στην Ελλάδα, με την παρουσίαση έργων της τελευταίας εξαετίας. Συμμετείχαν δημιουργοί ευρέος φάσματος των παραστατικών τεχνών από διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές. Η επιμελητική ομάδα της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση της Πράγας αποτελείται από τους δημιουργούς Αντώνη Βολανάκη, Κωνσταντίνο Ζαμάνη, Μαρία Κονομή, Εύα Νάθενα, Σοφία Παντουβάκη και Ανδρέα Σκούρτη.

Περισσότερα για την ελληνική αποστολή στη σελίδα του Φεστιβάλ: https://aefestival.gr/a-rare-gathering-mia-spania-synathroisi/