«Είναι υποχρέωση του δασκάλου να συμπαρασταθεί στον μαθητή του όταν έχει μια δυσκολία σοβαρή», δήλωσε εκτός άλλων στη Ναυτεμπορική TV, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κωστής Καπελώνης, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση των πτυχίων των θεατρικών σπουδών.
Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom με τον Μιχάλη Ψύλο και σχολιάζοντας το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, ο Κωστής Καπελώνης είπε πως «Τα προβλήματα είναι σύνθετα. Δεν είναι μόνο αυτό ένα προεδρικό διάταγμα. Υπάρχει μια συσσωρευμένη ιστορία αδιαφορίας, εχθρότητας – καμιά φορά – προς την τέχνη, που κάποια στιγμή οι νέοι άνθρωποι δεν αντέχουν».
«Οι νέοι άνθρωποι θίχτηκαν τώρα πάρα πολύ, επειδή υπήρχε και ένα κλίμα και το #metoo νομίζω προετοίμασε μια αντίδραση βάσιμη και στην κινητοποίηση που έγινε, φάνηκε από τον κόσμο ένα ενδιαφέρον που μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η τωρινή αντίδραση ξεκίνησε μεν από τα παιδιά των δραματικών σχολών, αλλά συμπαραστάθηκαν μαζί τους όλοι οι φορείς του θεάτρου και της τέχνης. Και έτσι έχει πάρει μια πολύ μεγάλη διάσταση», ανέφερε.
Σχετικά με το πρωτόγνωρο γεγονός της παραίτησης όλων των καθηγητών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα μιας παραίτησης καθόλου ανώδυνης καθώς οι άνθρωποι αυτοί χάνουν δικαιώματα ετών, ο κ. Καπελώνης τόνισε ότι «Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Και είναι μια ακύρωση, δηλαδή αν είσαι καθηγητής σε μία σχολή και διδάσκεις και παίρνουνε πτυχία οι φοιτητές σου τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα, ακυρώνεται και ο ρόλος σου ως καθηγητής».
«Υπάρχει στους ευαίσθητους ανθρώπους της διδασκαλίας αυτή η αίσθηση της κοροϊδίας, συμπληρώνουν έναν μισθό μεν, αλλά από την άλλη αισθάνονται και άσχημα ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύουν τους μαθητές τους, που είναι δεδομένο ότι η σχέση μαθητού και δασκάλου είναι ιδιαίτερη, αγαπητική, συναισθηματικά φορτισμένη», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των υπουργείων, ο κ. Καπελώνης είπε πως έχουν παρεξηγήσει την κατάσταση.
«Δεν θεωρούν πρόβλημα το Προεδρικό Διάταγμα διότι έτσι και αλλιώς ένας ηθοποιός για να δουλέψει θα κάνει μια οντισιόν. Δεν θα πάει το πτυχίο του για να δουλέψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα. Γιατί είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό. Είναι ένα πρόβλημα από το 2003 που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι «Το προεδρικό διάταγμα επιβεβαίωσε πια και νομοθετικά ότι το πτυχίο αυτό το ανώτερο είναι απολυτήριο Λυκείου. Και έτσι υπήρξε η μεγάλη αντίδραση. Δεν ξέρω αν έγινε με πρόθεση ως επίθεση προς τους καλλιτέχνες, ή ακούσια από τους αρμόδιους του υπ. Εσωτερικών που το επεξεργάστηκαν».
Σε ερώτηση για το εάν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο κ Καπελώνης επεσήμανε ότι «Είναι αποφασισμένος ο χώρος και του θέατρου και της μουσικής».
«Για πρώτη φορά αυτές οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει έχουν συνολική σχεδόν αποδοχή. Συμπαραστάθηκαν ακόμη και τεχνικοί όχι μόνο οι άμεσα θιγόμενοι. Επομένως έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο συμπαράστασης και ο παλμός δείχνει ότι δεν θα υποχωρήσει», εκτίμησε.
Τέλος, σημείωσε ότι «Όταν τα παιδιά θυσιάζουν μια χρονιά των σπουδών τους και δεν το σκέφτονται αυτό, που είναι το βασικό, οι άνθρωποι που συμπαρίσταται έχουν να χάσουν πολύ λιγότερα, επομένως θα συνεχίσουν να συμπαρίσταται».