Ο κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου «Μουσικοί Περίπατοι» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) επισκέπτεται για πρώτη φορά την Εθνική Πινακοθήκη εγκαινιάζοντας μια νέα εξαιρετική συνεργασία. Στη συναυλία θα εμφανιστεί το σύνολο εγχόρδων Athens Classical Players, το οποίο αποτελείται από μουσικούς της Ορχήστρας, που δημιουργήθηκε το 2020 και έκτοτε δραστηριοποιείται εντός και εκτός Αθήνας, με το ευρύ του ρεπερτόριο να εκτείνεται από τους κλασικούς έως και τον 20ό αιώνα.
Το πρόγραμμα της φετινής συναυλίας με την πρωτότυπη ιδέα της «Θεωρίας των Χορδών» προτείνει μια αντίστοιχα μεγάλη διαδρομή, από τη φυσικότητα και τη χαρά του Χάυντν και τον αθώο λυρισμό του Γκρηγκ, μέχρι και τον δραματικό ρομαντισμό του Βολφ και του Γιάνατσεκ.
Το πρόγραμμα με μία ματιά
ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732-1809)
Ντιβερτιμέντο για έγχορδα σε μι ύφεση μείζονα Hob.II:6
ΛΕΟΣ ΓΙΑΝΑΤΣΕΚ (1854-1928)
Σουίτα για έγχορδα
ΟΥΓΚΟ ΒΟΛΦ (1860-1903)
Ιταλική σερενάτα για έγχορδα
ΕΝΤΒΑΡΝΤ ΓΚΡΗΓΚ (1843-1907)
Σουίτα Χόλμπεργκ, έργο 40
Συμμετέχουν οι:
Γιώργος Μάνδυλας (Εξάρχων), Βασίλης Σούκας, Ιωάννης Πετράκης, Νικόλαος Μπέης, Τριαντάφυλλος Λούκας, Χριστόφορος Καραθανάσης, Ίρις Λουκά | βιολί
Πέτρος Βλάσσης, Αντίλοχος Τρανός | βιόλα
Αστέριος Πούφτης, Χριστίνα Κούτρου | βιολοντσέλο
Νίκος Τσουκαλάς | κοντραμπάσο
Πληροφορίες εισιτηρίων: Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στην ξενάγηση προϋποθέτει προκράτηση θέσης στο email [email protected] και την αγορά εισιτηρίου των 5€ από το ταμείο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
Περισσότερα εδώ
Σημείωμα των συντελεστών
Η θεωρία των χορδών προσφέρει τον πιο υποσχόμενο δρόμο προς μια ενοποιημένη περιγραφή των δυνάμεων της φύσης. Γι’ αυτό και εμείς, ένα σύνολο εγχόρδων χωρίς μαέστρο, με πολλές… χορδές, ιδέες, ανησυχίες, και πολλών ετών συνεργασία, την επιλέγουμε ως τίτλο της συναυλίας μας που συμβολίζει την ενότητα: την ένωση όλων των δυνάμεων, αντιθέτων, ομοίων, αμφισβητούμενων, και κατ’ επέκταση την ένωση των φωνών κάτω από μία μεγαλύτερη κοινή ιδέα, κάτω από μία μελωδική ουτοπία που όμως βρίσκει στα έργα του Haydn, του Janacěk, του Grieg και του Wolf την πραγμάτωση σε αληθινό χώρο και χρόνο.
Η πραγματική θεωρία χορδών (της φυσικής) μας προσφέρει μια ενοποιητική περιγραφή των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων στη φύση, δηλαδή της βαρύτητας, του ηλεκτρομαγνητισμού και των πυρηνικών δυνάμεων και καταφέρνει να συνδέσει την κβαντική μηχανική με τη θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν! Η βασική υπόθεση είναι ότι αντί για τα στοιχειώδη σωματίδια που είναι σημειακά, έχουμε μια παλλόμενη χορδή. Τα διαφορετικά σωματίδια στη φύση, τα ηλεκτρόνια, τα κουάρκ, τα φωτόνια, αντιστοιχούν εδώ σε διαφορετικές δονήσεις, άρα συχνότητες, της ίδιας παλλόμενης χορδής, σαν κάθε νότα να είναι ένα άλλο σωματίδιο και όλες μαζί να δημιουργούν πανέμορφα και πολυδιάστατα Σύμπαντα που διαρκούν όσο η συναυλία μας… Ίσως και λίγο παραπάνω!