Skip to main content

Καίτη Γκρέυ: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο»

Eurokinissi

Μετά το λαϊκό προσκύνημα, φίλοι, συγγενείς και πλήθος κόσμου από τον χώρο της μουσικής συνόδευσαν την αγαπημένη τραγουδίστρια στην τελευταία της κατοικία

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 100 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, ενώ από τις 12, η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε θαυμαστές και φίλοι να αποτίσουν φόρο τιμής.

Αγγελική Ηλιάδη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως είχε ζητήσει η ίδια, η τελετή πλασιώθηκε από δύο τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της, το «Βουνό» και τα «Ξένα χέρια», τα οποία την καθιέρωσαν ως μία από τις πιο σημαντικές φωνές της εποχής της. Τα συγκεκριμένα τραγούδια είχαν ιδιαίτερη σημασία για την Καίτη Γκρέυ.

Φίλιππος Ηλιάδης (κέντρο) / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η μεταστροφή της μεγάλης ερμηνεύτριας στο λαϊκό τραγούδι έγινε το 1953, όταν την συνάντησε ο ρεμπέτης Λουκάς Νταράλας και ερμήνευσε στο ραδιόφωνο το τραγούδι του «Το βουνό», σε στίχους του Ευάγγελου Πρέκα, ενώ τα «Ξένα χέρια» του Βασίλη Τσιτσάνη ηχογραφήθηκαν το 1962.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν από νωρίς στο κοιμητήριο, κρατώντας λουλούδια, για να τιμήσουν την ερμηνεύτρια που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγός του Άννα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ανάμεσα τους και ο γιος της Καίτης Γκρέι, Φίλιππος Ηλιάδης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, η εγγονή της, Αγγελική Ηλιάδη και η βαφτιστήρα της, Κωνσταντίνα Μάμου. Το «παρών» έδωσαν και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγός του Άννα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο συνθέτης Μανώλης Καραντίνης και πολλοί ακόμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην κηδεία έδωσε το «παρών» και η Χάρις Αλεξίου, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τη μεγάλη ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού. «”Πάτησα” πάνω της, προσπάθησα να τραγουδήσω σαν αυτή. Υπήρξε ένας θρύλος, μια μεγάλη κολώνα για το λαϊκό τραγούδι. Αθάνατη θα είναι, αθάνατη θα μείνει η Καίτη.  Γίναμε σαν κόρες της, και εγώ και η Δήμητρα Γαλάνη. Μας είχε σαν παιδιά της», είπε σε δηλώσεις της.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο γνωστός συνθέτης Μανώλης Καραντίνης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάσαμε την πολύτιμη Καίτη Γκρέυ. Μας έδωσε πολλά, έδωσε πολλά στον ελληνικό πολιτισμό με το τραγούδι της. Εύχομαι καλό ταξίδι. Θα τη θυμόμαστε πάντα. Θα παίζουμε τα τραγούδια της γιατί ήταν μία σημαντική ιστορία για την Ελλάδα».

Η τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, δήλωσε: «Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτίνουμε φόρο τιμής στη σπουδαιότερη λαϊκή τραγουδίστρια. Τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 υπήρξε ένα αστέρι πολύ λαμπερό, ένα αστέρι που εκτός, του ότι έχει μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, είναι για εμάς μία τραγουδίστρια που πατήσαμε πάνω σε αυτή. Τη φέρουμε μέσα μας, όσο μπορούμε την έχουμε μέσα στα τραγούδια μας».
Η Καίτη Γκρέυ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών. Η θρυλική τραγουδίστρια, που άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, μετά και το εγκεφαλικό που είχε υποστεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Με την αυθεντική λαϊκή φωνή και το ανεπανάληπτο ταμπεραμέντο της, η Καίτη Γκρέυ σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Οι μοναδικές ερμηνείες της σε διαχρονικές επιτυχίες, όπως «Το μαράζι», «Το βουνό», «Πήρα την στράτα και έρχομαι», «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια», «Άνοιξε, άνοιξε», «Καλέ μάνα δεν μπορώ», «Αγγελοκαμωμένη μου», «Θέλω να είναι Κυριακή», «Τα ξένα χέρια», «Το πες και το ‘κανες», «Άναψε το τσιγάρο», «Μια γυναίκα μόνο ξέρει», άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ελληνικό τραγούδι.

Δημήτρης Παπάζογλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους συνθέτες και στιχουργούς της χρυσής εποχής του λαϊκού και του ελαφρού τραγουδιού, ενώ οι ζωντανές της εμφανίσεις έγιναν σημείο αναφοράς.

Η Αθανασία Γκιζίλη (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου στις 14 Μαΐου 1924. Η οικογένειά της -είχε άλλα τρία αδέλφια- ήταν τόσο φτωχή που αναγκάστηκε να δώσει εκείνη και έναν αδελφό της για υιοθεσία.

Αρχικά έγινε ηθοποιός -συνολικά θα παίξει σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Μετά την επιτυχία της ως ηθοποιός, θα πιάσει δουλειά στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα όπου έπαιζε την “Γκόλφω”, ενώ αργότερα θα τραγουδήσει ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα και με άλλους καλλιτέχνες του είδους.

Ο πρώτος δίσκος και η επιτυχία δεν θα αργήσουν να έρθουν, το ίδιο και οι συνεργασίες με όλους τους σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής.

Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού (Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία), όπου συνάντησε διασημότητες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Τζίμι Χέντριξ, η Ρίτα Χέιγουορθ, η Μπέτυ Ντέιβις και ο Ρεξ Χάρισον. Γνώρισε επίσης τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα.

Η ζωή της υπήρξε μυθιστορηματική. Από τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τους δυο γάμους και τα δυο παιδιά, έως τους διάσημους έρωτές της. Η Καίτη Γκρέυ παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία. Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά. Παντρεύτηκε δύο φορές: Με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950-2021), και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.