Skip to main content

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της μουσικής θα χάσουν το ¼ των εσόδων τους λόγω AI τα επόμενα τέσσερα χρόνια

REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Η μελέτη προέβλεψε ότι μέχρι το 2028, η εκθετική ανάπτυξη της μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εσόδων στις παραδοσιακές πλατφόρμες ροής μουσικής και περίπου το 60% των εσόδων των μουσικών βιβλιοθηκών

Όσοι εργάζονται στον τομέα της μουσικής θα χάσουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους από την τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με παγκόσμια οικονομική μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της αναδυόμενης τεχνολογίας στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Όσοι εργάζονται στον στον οπτικοακουστικό τομέα θα έχουν απώλεια στο εισόδημά τους περισσότερο από 20%, καθώς η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται από 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 64 δισ. ευρώ -κατά εκτίμηση- έως το 2028.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο Παρίσι από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εταιρειών Συγγραφέων και Συνθετών (CISAC), που εκπροσωπεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια δημιουργούς σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα εμπλουτίσει ουσιαστικά τις γιγάντιες εταιρείες τεχνολογίας, τα δικαιώματα των δημιουργών μουσικής και οι ροές εισοδήματος θα μειωθούν δραστικά. Γι’ αυτό, ζητούν, άμεση παρέμβαση που μπορούν να κάνουν μόνο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα τρέχοντα ρυθμιστικά πλαίσια στις περισσότερες χώρες, οι δημιουργοί πρόκειται να χάσουν σε δύο μέτωπα. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση των έργων τους από παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει στην αμοιβή που κερδίζεται μέσω των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα οι ευκαιρίες εργασίας θα συρρικνωθούν καθώς τα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη γίνονται πιο ανταγωνιστικά έναντι των ανθρωπογενών έργων.

Η μελέτη προέβλεψε ότι μέχρι το 2028, η εκθετική ανάπτυξη της μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εσόδων στις παραδοσιακές πλατφόρμες ροής μουσικής και περίπου το 60% των εσόδων των μουσικών βιβλιοθηκών.

Οι πάροχοι τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία αναμένεται να κερδίσουν 4 δισ. ευρώ (από 0,1 δισ. ευρώ το 2023) ενώ οι προγραμματιστές και οι πάροχοι στον οπτικοακουστικό τομέα αναμένεται να κερδίσουν  5 δισ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο.

Πηγή: The Guardian