Skip to main content

Ανθή Γουρουντή:«…κάθε στείρα αντίληψη για το metal συνετρίβει»

Η μαέστρος Ανθή Γουρουντή είδε το όνειρό της να παίρνει σάρκα και οστά

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η Ανθή Γουρουντή, Μουσικός, Υπεύθυνη Πολιτιστικών ΔΔΕ Πειραιά, απολαμβάνει ακόμη τη γεύση της συνεργασίας της με το διεθνές συγκρότημα Septicflesh στο Ηρώδειο.

Αίφνης το όνομα του Πειραϊκού φωνητικού σχήματος Libro Coro που δημιούργησε πριν 10 περίπου χρόνια φιγουράριζε δίπλα στο όνομα του φοβερού συγκροτήματος και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) αφού επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην πολυαναμενόμενη συναυλία.

Το Libro Coro – Πειραϊκό Φωνητικό σύνολο είναι γεγονός ότι δουλεύει με αγάπη και πίστη στα μουσικά μονοπάτια της εγχώριας σκηνής. Και η Ανθή Γουρουντή ψυχή του σχήματος αλλά και της ιδέας που το ακολουθεί γράφει τις δικές της μουσικές ιστορίες.

Στο Ηρώδειο το σχήμα έντυσε στην κυριολεξία με τις φωνές του Libro Coro τα μουσικά ακούσματα της και η μαέστρος Ανθή Γουρουντή είδε το όνειρό της να παίρνει σάρκα και οστά.

Η εμπειρία στο Ηρώδειο στο πλευρό των Septicflesh;

«Η πρώτη επικοινωνία με τον Χρήστο Αντωνίου των Septicflesh  γίνεται στα τέλη του 2019, το 2020 συμμετέχουμε στην ηχογράφηση του άλμπουμ Modern Primitive με το παιδικό τμήμα,  ακολουθούμε τον Χρήστο στα Made in Vain  και Mandragora και ως φυσική συνέχεια φτάνουμε μαζί τους  στο Ηρώδειο. Δεν τραγουδάμε απλά τη μουσική τους, την εκτιμούμε καλλιτεχνικά και την αγαπάμε… Η εμπειρία της παράστασης στο Ηρώδειο ήταν συγκλονιστική… στην κυριολεξία το Libro Coro συμμετείχε στο γράψιμο μια νέας σελίδας στη μουσική της χώρας… κάθε στείρα αντίληψη για το metal συνετρίβει, οι Septicflesh με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών άλωσαν τα τείχη του συντηρητισμού και οι φωνές του Libro Coro ανέμιζαν αυτή την νίκη!!! Το κοινό της metal συγκινητικά συγκλονιστικό με τον όγκο και την πειθαρχία του.»

Τι είναι το Libro Coro;

«Το Libro Coro είναι μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική κολεκτίβα για τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες. Από το 2013 υπάρχουμε μουσικά με δικές μας παραγωγές στα πλαίσια των διεθνών Φεστιβάλ Αθηνών, Πάτρας, σε παραγωγές του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Από το 2016 είμαστε στεγασμένοι στην Εταιρεία Τεχνών Πειραιά ΕΝΤΡΟΠΙΑ η οποία δραστηριοποιείται και με παραγωγές θεατρικών Παραστάσεων.»

Θεατρικές μουσικές περιπέτειες

«Στην παράσταση “Το σπίτι με τα δώρα” των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα  στο θέατρο 104,  έχω “φτιάξει” τη μουσική η οποία υποστηρίζεται επί σκηνής από την τσελίστα Κλεοπάτρα Δαρδάλη και τις ηθοποιούς Δανά Μικαέλα, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Παρισσινού, και πραγματικά έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να την παρακολουθήσετε.»

Η ζωή την επόμενη ημέρα και το αύριο του Libro Coro

«Αυτό το διάστημα, μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις “et lux perpetua” με το Ρέκβιεμ του Λουίτζι Κερουμπίνι και “Η μουσική που κάνει τη σιωπή και κλαίει” του εξαιρετικού συνθέτη Δημήτρη Μαραμή (Χαρτογραφώντας τον Πειραιά, ΔΘΠ Πειραιά) θα συνεχίσουμε το ταξίδι παρουσιάζοντάς τες τόσο στην Αττική όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα την τρέχουσα καλλιτεχνική χρονιά είχα τη χαρά να συνεργαστώ με το δημοτικό σχολείο Σεληνίων Σαλαμίνας, ανανεώνοντας το παιδικό Libro Coro, και έτσι τα μικρά μου τραγουδάνε μελοποιημένο Lorca στις συναυλίες με τη μουσική του Δημήτρη Μαραμή ενώ παράλληλα συμμετείχαν στη ηχογράφηση τραγουδιών του Κώστα Βλαχούτσικου.»

Ποια είναι εν τέλει η Ανθή Γουρουντή;

«Αρκετοί ρωτούν για το ποια είμαι, ας συστηθώ λοιπόν : Γεννήθηκα και ζω στον Πειραιά, σπούδασα μουσική εδώ και στο εξωτερικό, αγαπώ τη μουσική μπαρόκ, το ροκ και το metal, λιγώνεται η ψυχή μου με τα σμυρνέικα, τα θρακιώτικα και τα βαριά παλιά λαϊκά, εργάζομαι στη Μέση εκπαίδευση και πιστεύω πως ο πολιτισμός είναι τροφή και ως τροφή αποτελεί μια βαθιά και εξόχως πολιτική πράξη.»