Skip to main content

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών θα τιμήσει τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

Η τιμητική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην έδρα της Λέσχης στον Κεραμεικό (Ψαρομηλίγκου 29-31)

Τον καταξιωμένο μουσικό Δρα Ματθαίο Τσαχουρίδη θα βραβεύσει η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών για τη διεθνή ανάδειξη της ποντιακής λύρας και κατ’ επέκταση του Ποντιακού Πολιτισμού.

Ο σπουδαίος Πόντιος καλλιτέχνης έπαιξε μεταξύ άλλων στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD, WOMEX, ROSKILDE και London Jazz Festival, στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, ενώ ερμηνεύει μελωδίες του Hollywood με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας στην Όπερα της Γενεύης.

Εμφανίστηκε με την ποντιακή του λύρα στο Talar Vahdat Hall της Τεχεράνης στο Ιράν και στο Art Pallace στη Σουλεϊμανία του Ιρακινού Κουρδιστάν. Οι διεθνείς συνεργασίες του, με πρωταγωνίστρια πάντα την απόγονο του μυθικού μουσικού οργάνου του Ορφέα, τη λύρα, είναι αμέτρητες και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι ο μόνος Πόντιος καλλιτέχνης που μπορεί να επιδείξει τέτοια εξωστρέφεια και ζήλο για τη διάδοση του Ποντιακού Πολιτισμού.

Η τιμητική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00, στην έδρα της Λέσχης στον Κεραμεικό (Ψαρομηλίγκου 29-31), όπου στον αύλειο χώρο, στη σκιά της Ακρόπολης, θα παρακολουθήσουμε μέσα από ένα ειδικά επιμελημένο αφιερωματικό βίντεο το ταξίδι του Ματθαίου και της λύρας του ανά τον κόσμο. Οι Πυρριχιστές της Ευξείνου Λέσχης θα παρουσιάσουν τον θρυλικό χορό «Σέρρα» συνοδευόμενοι από τον κορυφαίο λυράρη, τον τιμώμενο Ματθαίο Τσαχουρίδη, ο οποίος επίσης θα αποδώσει εκλεκτά παραδοσιακά τραγούδια αλλά και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του καλλιτέχνη θα κάνει ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης Χάρης Πασβαντίδης.

Είσοδος ελεύθερη.