Skip to main content

Όλγα Βενέτη: «…η ζωή χωρίς μουσική είναι ένα τίποτα»

Η Δαλιδά υπήρξε μία από τις πιο αγαπημένες και επιτυχημένες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα, ως μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της γαλλοφωνίας

Με άξονα τα γνωστά σε όλους μας τραγούδια της καλλιτέχνιδας Δαλιδά, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Δαλιδά», την αισθαντική ερμηνεύτρια Όλγα Βενέτη, σε μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ,  στο Θέατρο Άλσος [Ευελπίδων 4, Πεδίον του Άρεως].

Μια ωδή στη γυναίκα-μύθο που σφράγισε την εποχή της με το έργο της και εξακολουθεί να σαγηνεύει το κοινό με ζωή της.

Με την Όλγα Βενέτη, η οποία μετράει ήδη μία δεκαετία παρουσίας στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της χώρας, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε.

Η παράσταση είναι αναφορά στη γυναίκα ή την καλλιτέχνιδα Δαλιδά;

«Γυναίκα και καλλιτέχνιδα είναι ΕΝΑ: η μια πτυχή συμπληρώνει την άλλη. Δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε την ερμηνεύτρια Δαλιδά αν δεν καταλάβουμε πρώτα τη γυναίκα. Ήταν αυτή η γεμάτη, ορμή, ένταση, σαγήνη αλλά και ρομαντισμό και μελαγχολία προσωπικότητα που ξεχώριζε μέχρι την τελευταία της πνοή. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα της εξακολουθεί να συγκλονίζει ακόμα και σήμερα τους πάντες με την αύρα της να καλύπτει όλο το μυθιστορηματικό ηχόχρωμα όχι μόνο της ερμηνείας αλλά της οντότητας της. Γιατί η Δαλιδά πάνω από όλα είχε ψυχή που ενεργοποιούσε κάθε της απόκριση, στα καλά και στα δύσκολα. Γι’ αυτό και η παράσταση αναφέρεται στη Δαλιδά ως ολότητα και ως μια διεθνή προσωπικότητα που συνεπήρε τα πλήθη και ήταν σημείο αναφοράς για χιλιάδες κόσμου. Ήξερε ταυτόχρονα να είναι απλή, απόλυτη αλλά και σταρ-γι’ αυτό δεν είναι απλώς μια παράσταση αλλά ένα έργο ψυχής.»

Τι σας συνδέει με τη Δαλιδά…Σκιαγραφείστε το πορτραίτο της

«Τολμώ να πω τα πάντα, με την άπειρη αγάπη που της έχω-και όχι μόνο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις συναρπαστικές πτυχές της προσωπικότητας της, το σθένος και την ξεσηκωτική της φύση αλλά και τη σκοτεινή της πλευρά. Ακόμα, όμως, και αυτή η μελαγχολική πτυχή ήταν άκρως γοητευτική για μένα, με έκανε να τη φροντίσω και να τη λατρέψω-ακριβώς γιατί τη νιώθω και την καταλαβαίνω. Φροντίζω, όμως, την ίδια στιγμή να την κάνω ερμηνευτικό εργαλείο ώστε να μπορέσω να αποδώσω με πάθος και αλήθεια όλο αυτό το βάθος των συναισθημάτων αφού νιώθω και εγώ, μέσα από αυτήν, ότι πεθαίνω και ανασταίνομαι την ίδια στιγμή. Γιατί παρά τις αμέτρητες επιτυχίες που είχε σπάζοντας όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και τη λατρεία του κόσμου, η ίδια καιγόταν για το διαρκές κενό στην καρδιά της, αγωνιούσε για τη σύνδεση με τα πραγματικά συναισθήματα που ήταν γι αυτήν το μόνο που μετρούσε.

Αυτή την πτυχή λοιπόν της γυναίκας που μπορεί να κέρδισε όλες τις τιμές, κατέκτησε τις μεγάλες σκηνές και βρέθηκε δίπλα σε κορυφαία ονόματα όπως ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Χούλιο Ινγκλέσιας και η Νάνα Μούσχουρη αλλά ήξερε ότι παραμένει μοναδική ακριβώς γιατί ήταν αυθεντική και αληθινή στα συναισθήματά της, νιώθω κάθε φορά που ερμηνεύω ένα τραγούδι της. Το πάθος της, τον έρωτα, τον ενθουσιασμό, τη ζωή την ίδια. Όλα αυτά που με κάνουν μέσα από τα τραγούδια της να ανασταίνομαι και βυθίζομαι ταυτόχρονα στην άβυσσο.  Η Δαλιδά εκφράζει κάθε πτυχή της ζωής μου γιατί βίωνε και αυτή τα πράγματα απόλυτα, παρότι γνώριζε ότι το τίμημα είναι μερικές φορές, πολύ ακριβό. »

Ποια θέματα πραγματεύεται η παράσταση; Γιατί φτιάχτηκε το έργο;

«Η παράσταση προσπαθεί να φωτίσει αυτό που ήταν η Δαλιδά στην ολότητά της: να παρακολουθήσει όλη της τη διαδρομή από τα πρώτα χρόνια στην Αίγυπτο μέχρι την αποθέωσή της στις μεγάλες σκηνές, να βιώσει τα προσωπικά της δράματα και να δει πως αυτά συνδέθηκαν με τραγούδια που γράφτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, να νιώσει τις αγωνίες, τον ενθουσιασμό και το φόβο της. Γι αυτό και το έργο, εκτός από τα διάσημα τραγούδια της όπως “Paroles, Paroles”, “Gigi in Paradiso”, “Malade”, θα προσπαθήσει να ανασυστήσει όλο αυτό το φαντασμαγορικό κλίμα της εποχής μας ώστε να μας μεταφέρει αυτούσια την εμπειρία Δαλιδά, χωρίς εκπτώσεις. Της ταιριάζει, άλλωστε, απόλυτα κάτι λαμπερό και ουσιαστικό, όπως ήταν η ίδια. Γι αυτό και θα φροντίσουμε να προσφέρουμε όλη την ολόπλευρη εμπειρία Δαλιδά με ένα πλήρες οπτικοακουστικό θέαμα, που εκτός από την ερμηνεία των τραγουδιών, θα πληροφορεί τον θεατή αναφορικά με κρίσιμα γεγονότα της ζωής της με σπουδαίους συντελεστές. Τα κείμενα που υπογράφει ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης είναι βασισμένα στη ζωή της και τα κουστούμια που σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη είναι ακριβή αντίγραφα αυτών που φορούσε η ντίβα. Αλλά και πάλι σκοπός μας δεν είναι να μιμηθούμε αλλά να ξαναζωντανέψουμε αυτό που ήταν η Δαλιδά και την έκανε αξέχαστη. Το έργο ήταν για μένα όνειρο ζωής, ένα στοίχημα που είδα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο νιώθοντας το χειροκρότημα του κόσμου μετά από εκείνη την αξέχαστη βραδιά στο κατάμεστο Παλλάς-και που τώρα αδημονώ να χαρώ και πάλι από τη σκηνή του Άλσους. »

Γιατί είναι επίκαιρη η Δαλιδά;

«Δεν ξέρω πραγματικά αν είναι επίκαιρη γιατί δεν ξεχάστηκε, ουσιαστικά, ποτέ. Η Δαλιδά είναι διαρκώς, χωρίς υπερβολή, παντού: είναι σε κάθε πρωινό, τώρα το φθινόπωρο, που μπορεί να σου θυμίζει εκείνη τη γλυκιά μελαγχολία από το “Love in Portofino”, είναι σε κάθε πόνο που μπορεί να νιώθεις για μια απώλεια ή έναν μεγάλο έρωτα όπως στο “Malade” είναι σε κάθε ξέφρενη, αποθεωτική σου στιγμή που σου θυμίζει ότι τελικά η ζωή χωρίς μουσική είναι ένα τίποτα.»

Τι είναι για εσάς ο έρωτας;

«Ο έρωτας με εκφράζει απόλυτα, σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου. Είναι η κινητήριος δύναμη και η αρχή των πάντων. Είναι ομορφιά. Είναι αυτό που σου καίει τα σπλάχνα, όπως έγραφε η λατρεμένη και αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη.  Όπως η Δαλιδά, έτσι και εγώ τσαλακώνομαι και πέφτω στα πατώματα χωρίς εγωισμό αλλά μόνο υπερηφάνεια και αυτό γιατί υπηρετώ τον έρωτα σε κάθε του έκφραση με τη ζωή, την τέχνη αλλά και τις σχέσεις με τους φίλους μου που είναι μεγάλη ευλογία για μένα. Γιατί όταν όταν αγαπάς τα δίνεις όλα άνευ όρων, δεν γίνεται αλλιώς και γιαυτό έρωτας σημαίνει πρωτίστως αφοσίωση και εμπιστοσύνη. Άλλωστε αγαπώ: από το Α ως το Ω, όλα ή τίποτα. Εκτός από τον έρωτα με τον άνθρωπο που έχεις στη ζωή σου, εκτός από αυτή την αγκαλιά, το νοιάξιμο, το άδειασμα στην ψυχή του άλλου με την άνευ όρων παράδοση ο έρωτας σχετίζεται με τη βαθιά βίωση όλων των πραγμάτων, με τη ανάσταση που νιώθεις κάθε φοράς που πετυχαίνεις την ψυχική συνεύρεση με τον άλλο άνθρωπο. Γι αυτό και πιστεύω ότι δεν μπορείς να ερμηνεύσεις χωρίς ερωτισμό και πάθος. Και αυτό το νιώθω, κάθε φορά που τραγουδώ αλλά και με το παιδί μου και με τους φίλους μου στους οποίους παραχωρώ τον εαυτό μου χωρίς όρους. Αλλιώς δε με χωράει η ζωή. Δεν χωράω εγώ στη ζωή.»

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

«Πάντα συνηθίζω να λέω πως κάνω όνειρα και ο Θεός μου τα πραγματοποιεί . Και είμαι τυχερή γιατί έρχονται πολύ όμορφες συνεργασίες. Είμαι ενθουσιασμένη που το Σάββατο 12/10 στο Παλλάς θα τραγουδήσω αξέχαστα τραγούδια του μοναδικού Μίμη Πλέσσα (ανήμερα των γενεθλίων του) στο πλαίσιο μουσικών παραστάσεων προς τιμήν του ανεπανάληπτου αυτού συνθέτη-ενορχηστρωτή και πρωτοπόρου στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας, με την υπογραφή του χαρισματικού σκηνοθέτη Γιώργου Βάλαρη. Αλλά έπονται και άλλες εμφανίσεις προς το τέλος Οκτωβρίου που θα θεωρηθούν ίσως η έκπληξη της χρονιάς! Εύχομαι να χαιρόμαστε με αυτές τις υπέροχες στιγμές και να μπορούμε να συζητάμε ουσιαστικά, όπως με εσάς τώρα.»