Skip to main content

Oasis: Για αισχροκέρδεια ερευνά η Βρετανική κυβέρνηση την Ticketmaster

PHOTO / AFP

Σάλος για το φιάσκο με τις τιμές εισιτηρίων

Η βρετανική κυβέρνηση θα ερευνήσει την πρακτική «δυναμικής τιμολόγησης» της ιστοσελίδας έκδοσης εισιτηρίων Ticketmaster, για την περιοδεία του Oasis reunion, καθώς οι τιμές παρουσιάστηκαν «φουσκωμένες».

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για να δει το κοινό live την επανένωση των Oasis και την επιστροφή των αδερφών Γκάλαχερ στην ίδια σκηνή, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου. Ο διαδικτυακός κολοσσός Ticketmaster, σύμφωνα με το Politico, συνέχιζε να ανεβάζει τις τιμές, όσο ο κόσμος περίμενε στην ουρά για ώρες.

PHOTO / AFP

Η «δυναμική τιμολόγηση» προσαρμόζει τις τιμές με βάση τη ζήτηση και ενώ αποτελεί μια τυπική μέθοδο στις ΗΠΑ για συναυλίες, που έχουν υψηλή ζήτηση, προσφάτως άρχισε να επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τις τιμές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, θα διερευνηθεί κατά πόσο έγινε ορθή χρήση του μέτρου της «δυναμικής τιμολόγησης». Οι πωλήσεις εισιτηρίων για την συναυλία των Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, αλλά η διαδικτυακή πλατφόρμα Ticketmaster συνέχιζε να ανεβάζει τις τιμές, ακόμα και ανά 5 λεπτά: Τα εισιτήρια αρχικά διαφημίστηκαν στις 148,50 λίρες Αγγλίας (176 Ευρώ), αλλά μετά από λίγες ώρες εκτινάχθηκαν στις 355,20 λίρες Αγγλίας (422 Ευρώ)!

Οι φαν των Oasis, αμέσως, δυσανασχέτησαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να επέμβει και να διερευνήσει την αμφιλεγόμενη πρακτική δυναμικής τιμολόγησης του Ticketmaster, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίζα Νάντι.

Reuters

Σε δήλωσή της η Νάντι, ανέφερε ότι «είναι απογοητευτικό να βλέπεις αρκετά διογκωμένες τιμές που αποκλείουν τους κλασικούς φαν» και ότι θέλει να τερματίσει τις «μεταπωλήσεις που εξαπατούν». Επίσης, επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι τα εισιτήρια πωλούνται σε «δίκαιες τιμές». Επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προετοιμάσει έκθεση για τις εκπτώσεις στα εισιτήρια και για την προστασία των καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει και τη δυναμική τιμολόγηση.

Η βουλευτής των Εργατικών Λούσι Πάουελ, θορυβήθηκε από το φιάσκο των εισιτηρίων. «Υπάρχει ουρά αναμονής για την ουρά αναμονής», έγραψε στο Χ, το πρωί του Σαββάτου. Τελικά, μπόρεσε να αγοράσει ένα εισιτήριο για τη συναυλία — αλλά σε υπερδιπλάσια τιμή από την αρχική.

Reuters

Το θέμα απασχόλησε και τις αρχές στη γειτονική Ιρλανδία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για σοκαριστικές τιμές σαν αποτέλεσμα των πρακτικών της πλατφόρμας. Κλήθηκε δε, η αρμόδια αρχή προστασίας των καταναλωτών να ερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες και να ερευνήσει την λήψη μέτρων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία δεν έδειξε καμία διάθεση απολογίας επιμένοντας πως το σύστημα της δυναμικής τιμολόγησης θα γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο και στις αγορές της Ευρώπης.

Reuters

Εξάλλου, παρά τις διαμαρτυρίες, τα εισιτήρια πουλήθηκαν αμέσως με όλες τις συναυλίες να είναι πλέον sold out.

Το πρόγραμμα της περιοδείας
Ιούλιος:

4/7- Κάρντιφ, Στάδιο Πριγκιπάτι

5/7- Κάρντιφ, Στάδιο Πριγκιπάτι

11/7- Μάντσεστερ, Χίτον Παρκ

12/7- Μάντσεστερ, Χίτον Παρκ

19/7- Μάντσεστερ, Χίτον Παρκ

20/7- Μάντσεστερ, Χίτον Παρκ

25/7- Λονδίνο, Στάδιο Γουέμπλεϊ

26/7- Λονδίνο, Στάδιο Γουέμπλεϊ

Αύγουστος:

2/8 – Λονδίνο, Στάδιο Γουέμπλεϊ

3/8- Λονδίνο, Στάδιο Γουέμπλεϊ

8/8- Εδιμβούργο, Στάδιο Σκωτίας Γκας Μάρεϊφιλντ

9/8- Εδιμβούργο, Στάδιο Σκωτίας Γκας Μάρεϊφιλντ

16/8- Δουβλίνο, Croke Park

17/8- Δουβλίνο, Croke Park