Skip to main content

11ο Φεστιβάλ Ελάτειας – Η κορυφαία μουσική γιορτή στην κεντρική Ελλάδα

Το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας αναμένεται να φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμου το τετραήμερο 1-4 Αυγούστου

Όλα έτοιμα είναι για την έναρξη του πολυαναμενόμενου 11ου Μουσικού Φεστιβάλ Ελάτειας, καθώς λίγες ημέρες απέμειναν ακόμα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (1/8) που θα σημάνει και η έναρξη της κορυφαίας μουσικής γιορτής στην κεντρική Ελλάδα.

Το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας αναμένεται να φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμου το τετραήμερο 1-4 Αυγούστου ενώ από τη σκηνή θα παρελάσουν σπουδαίοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, οι Locomondo, Χαρούλης, Μποφίλιου, Κανά, Ιωαννίδης, Ζαμάνη, Καραπατάκη κ.ά.

Ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας υπόσχεται τέσσερις μαγικές ημέρες στη φύση και τέσσερις ονειρεμένες νύχτες με μουσική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το μότο «Λίγο όνειρο ακόμα». 15 διαφορετικοί καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή που θα έχει στηθεί στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στα Πλατάνια.

Μάλιστα εκτός από το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, όσοι επιθυμούν να μείνουν στο χώρο του Φεστιβάλ, μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προσφέρει η φύση και η διοργάνωση.

Μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε οργανωμένα μονοπάτια, γυμναστική, ποδηλασία και άλλα που τα συντονίζουμε τις τελευταίες ημέρες.

Για τους λάτρεις του motocross υπάρχει μια οργανωμένη πίστα του Συλλόγου Μοτοσικλετιστών Ελάτειας στο Λευκοχώρι που θα είναι ανοιχτή για το κοινό το τετραήμερο που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ.

Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το χώρο του Φεστιβάλ, ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας έχει κρυμμένες ομορφιές και γραφικά χωριά με ιστορία και πολιτισμό.

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους, όπως το αρχαιολογικό μουσείο Ελάτειας.
Πόσο χρόνο απαιτεί η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου event;
«Όλο τον χρόνο. Κάνουμε πλάκα ο ένας στον άλλον, θυμόμαστε ιστορίες από τα προηγούμενα, γελάμε και κάνουμε όνειρα για τα επόμενα. Για το πως να δημιουργήσουμε, πως να γίνουμε καλύτεροι διορθώνοντας τα λάθη μας και τις τυχόν παραλήψεις μας. Λέμε τις ιδέες μας και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε όλοι μαζί», τονίζουν οι διοργανωτές.

Χαρακτηρίζουν τη διοργάνωση πολύ δύσκολη ενώ επισημαίνουν ότι απαιτεί καθαρό μυαλό, ομόνοια και γερά νεύρα. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με τον παράγοντα “άνθρωπο”. Είναι μέριμνά μας, οι κατασκηνωτές και οι θεατές να έρχονται και να φεύγουν καλά. Να μην πάθει κανείς κάτι κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και όλοι να φεύγουν γεμάτες με υπέροχες αναμνήσεις», αναφέρουν.
Σημαντικό κεφάλαιο της διοργάνωσης αποτελούν οι εθελοντές. Όπως λένε οι διοργανωτές «η παρέα μας, το Δ.Σ. του Συλλόγου και μερικοί φίλοι είναι ο πυρήνας, που ξεκινά να σχεδιάζει την οργάνωση του Φεστιβάλ. Η υλοποίηση όμως έρχεται από τους Εθελοντές. Μπορούμε να παρομοιάσουμε τους εθελοντές με ένα παζλ, που το κάθε κομμάτι του είναι ξεχωριστό. Έτσι, μαζί με τον πυρήνα συνδέεται αυτό το μεγάλο παζλ, που λέγεται “ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΤΕΙΑΣ”».

Ποιος είναι όμως ο ρόλος τους; «Ο καθένας έχει έναν ρόλο, ένα πόστο και το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να περάσουμε όμορφα με την εθελοντική μας δράση. Πριν από δύο χρόνια είχαμε εθελοντές μόνο από τον τόπο μας, πέρυσι όμως είχαμε εθελοντές και από άλλα μέρη. Κερδίσαμε το στοίχημα και από τον εθελοντισμό γεννήθηκαν καινούριες φιλίες, οπότε φέτος η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη σε αυτόν τον τομέα».

Οι λόγοι που αξίζει το Φεστιβάλ;
«Πολλοί. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε μερικούς είναι το υπέροχο line up. Τέσσερις ημέρες με την παρέα σου στη ξεγνοιασιά της φύσης. Τέσσερις νύχτες αγκαλιά με την παρέα σου σε συναυλίες. 15 καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής που αρέσουν στον κόσμο. 26 ώρες ατελείωτης μουσικής» συμπληρώνουν οι διοργανωτές.

Τι άλλο μπορούν να απολαύσουν οι κατασκηνωτές και οι θεατές στην ευρύτερη περιοχή;
Όσοι επιθυμούν να μείνουν στο χώρο του Φεστιβάλ, μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προσφέρει η φύση και η διοργάνωση.

Τι μπορούν όμως να απολαύσουν;
Μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε οργανωμένα μονοπάτια, γυμναστική, ποδηλασία και άλλα που τα συντονίζουμε τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους, όπως το αρχαιολογικό Μουσείο Ελάτειας.
Η Τιθορέα (Βελίτσα) είναι ένα γραφικό χωριό με τα γέρικα πλατάνια του, απ’ όπου μπορεί κάποιος να πάει στον καταρράκτη της Τρύπης (Διπόταμα), άλλα κοντινά χωριά που μπορεί να επισκεφτεί και να απολαύσει ομορφιές είναι η Κάτω Τιθορέα, η Αμφίκλεια με τον περίφημο σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ και τα μονοπάτια που καταλήγουν μέχρι την κορυφή του Παρνασσού (Λιάκουρα).
Η Αγόριανη, η Πολύδροσος και η Γραβιά είναι επίσης όμορφα γειτονικά χωριά. Πολύ κοντά παρομοίως βρίσκεται και το γνωστό παρκάκι της Παύλιανης.

Για τους λάτρεις της θάλασσας μιας και το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην καρδιά του καλοκαιριού πολλές κοντινές παραλίες της Φθιώτιδος βρίσκονται 30′ με 40′ απόσταση από την Ελάτεια (Καμμένα Βούρλα, Αρκίτσα, Λιβανάτες κ.ά.).

Το χωριό της Ελάτειας επιπλέον διαθέτει ένα μαγαζί με πισίνα για εκείνους που δεν θέλουν να μετακινηθούν, όπως και άλλα μικρά μαγαζάκια σε όλο το χωριό καθώς και στην πλατεία και στον πεζόδρομο με πολλές επιλογές φαγητού και καφέ.

Τα έσοδα του Φεστιβάλ για καλό σκοπό
«Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν τεράστια έξοδα και το κόμιστρο του εισιτηρίου δεν πρέπει να ξεφεύγει με την εποχή που διανύουμε. Οπότε τα έσοδα μερικές φορές μπορεί να είναι περιορισμένα. Εμείς αρχίζουμε και λέμε πάμε πρώτα να αποφύγουμε την φυλακή και μετά βλέπουμε (γέλια)» θα πουν αρχικά.

«Πέρυσι έμειναν κάποια έσοδα τα οποία τα πρώτα διατέθηκαν με μέριμνα στον άνθρωπο. Ο Σύλλογος Νεολαίας βοήθησε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, ορφανοτροφεία, έκανε προμήθεια τροφίμων και επιπλέον ενίσχυσε όσο μπορούσε τον τόπο μας με μικρές δράσεις και εκδηλώσεις που όλα ήταν δωρεάν για το κοινό. Φέτος, από την προπώληση εισιτηρίων, από το εισιτήριο κατασκήνωσης που αγοράζουν για την σκηνή τους οι επισκέπτες μας, το ποσό δεσμεύεται και πηγαίνει αποκλειστικά στο Σύλλογο Λάμψη (Σύλλογος Γονέων με παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες). Είμαστε λίγο ευαίσθητοι και ανήσυχοι σαν σύλλογος απέναντι στα νέα παιδιά που έρχονται μετά από εμάς. Αυτά είναι η συνέχεια μας, αυτά είναι η Ελπίδα. Πέρα του ανθρώπινου παράγοντα θέλουμε, να συμβάλουμε στον τόπο μας, με ό,τι μπορούμε.» συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Όπως εκείνοι λένε θα συνεχίσουν να τα παίρνουν στην πλάκα και να ζουν την τρέλα τους ενώ ευελπιστούν να παρασύρουν και άλλους νέους.

«Λίγο όνειρο ακόμα»: Πως προέκυψε αυτό το σλόγκαν;
«Για εμάς τους νέους, αυτό το Φεστιβάλ ήταν ένα όνειρο που μετά από κόπο πολλών χρόνων πραγματοποιήθηκε ολοκληρωτικά πέρυσι. Φέτος λοιπόν θέλουμε “ Λίγο όνειρο ακόμα”… Για όσα ζήσαμε και για όσα θέλουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε. Για όσους αγάπησαν αυτό το Φεστιβάλ και δεν θέλουν να τελειώσει. Για όσους μας εμπόδισαν και θέλουν να σκοτώσουν τα όνειρα μας. Πέσαμε, σηκωθήκαμε, είμαστε με το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε στις ιδέες και στα όνειρα μας», τονίζουν οι διοργανωτές.