© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η Άννα Χρυσάνθου ανεβαίνει στη σκηνή του Faust για μια μοναδική βραδιά, την Τετάρτη 5 Ιουνίου [Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα].
Με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών επί σκηνής, μαζεύει στις αποσκευές της τα προσωπικά της τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν και τα παρουσιάζει σε ένα δυναμικό πρόγραμμα, επιλέγοντας να κλείσει τη σεζόν με ένα άκρως ανεβαστικό live!
Με τίτλο «Αν|Να», το άλμπουμ της χαρακτηρίζεται ως ένα τετράδιο ιδεών και αποτελείται από δέκα τραγούδια μέσα από τα οποία η Άννα Χρυσάνθου συστήνεται ως τραγουδοποιός· γράφει τους στίχους και τη μουσική στα οκτώ από τα δέκα τραγούδια του δίσκου.
Από τη βραδιά δε θα λείπουν και διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια αγαπημένων δημιουργών, όπως επίσης και όλα όσα αποτελούν μουσικές επιρροές για την πορεία της ερμηνεύτριας.
Η Άννα Χρυσάνθου μίλησε μαζί μας.
Πώς νιώθει μια δημιουργός όταν, επιτέλους, κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ;
«Καμαρώνω σίγουρα· ήθελε πολλή επιμονή και πείσμα για να ολοκληρώσω δέκα τραγούδια και για πρώτη φορά να τα κυκλοφορήσω σε μια ενότητα ως το πρώτο μου προσωπικό άλμπουμ. Αυτή ήταν η πρόκληση και ως ερμηνεύτρια αλλά και ως τραγουδοποιός· να επιλέξω με καθαρότητα αυτά που εκφράζουν εμένα. Τα οκτώ από τα δέκα είναι σε δικούς μου στίχους και μουσική, ενώ τα άλλα δύο είναι του Νίκου Φραγκάκη –“Να ’ρθεις να με βρεις”, και του Γιάννη Χαριλάου –“Μια Καινούρια Αγάπη”. Οπότε δοκιμάζομαι διπλά και τριπλά και όταν πια το είδα να κυκλοφορεί, ήταν και είναι μια μεγάλη ευτυχία. Ο δίσκος μου έχει τίτλο “Αν|Να”· κάπως έτσι, χαίρομαι που εν τέλη δε δείλιασα στα “Αν”, και προχώρησα στο “Να” ολοκληρώσω και “Να” καταφέρω αυτά που έβαλα στόχο».
Κάθε τραγούδι σας είναι και μια ιστορία. Σας αρέσει να γράφετε τις δικές σας ιστορίες ή και φανταστικές;
«Φανταστικές όχι! Το μυαλό μου λειτουργεί με εικόνες γνώριμες από ιστορίες που έχω ζήσει ή βίωσα μέσω των ανθρώπων μου, ή στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί κοινωνικά. Κάπως έτσι εκφράζομαι με τις ιστορίες των τραγουδιών, είτε για να διακωμωδήσω μια κατάσταση που με βασανίζει, ή να την ξορκίσω, ακόμα και για να την αναβιώσω».
Κάνατε σπουδές μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ένα πέρασμα και από το φημισμένο Berklee. Ήταν χρήσιμα τα εφόδια ή μήπως η ελληνική αγορά είναι λιγότερο απαιτητική -μιας και οι περισσότεροι ερμηνευτές είναι αυτοδίδακτοι;
«Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για μας –είτε είσαι αυτοδίδακτος είτε όχι. Η ουσία είναι στο να προσεγγίζεις τα θέματα με τον σεβασμό που απαιτείται· αλλιώς, κάνουμε μισές δουλειές και είναι κρίμα.
Δε ζυγίζω την προσωπική μου εξέλιξη με τις απαιτήσεις οποιασδήποτε αγοράς. Τα εφόδια που πήρα από τις σπουδές μου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με έκαναν καλύτερη και ως μουσικό και ως άνθρωπο.
Όλα αυτά ήταν ταξίδια που μου έδωσαν πολύ ωραίες στιγμές και με γέμισαν από πολύ νωρίς με εμπειρίες».
Πείτε μας μερικές από τις σημαντικές στιγμές που σας έχει χαρίσει η μουσική.
«Λοιπόν, θα επιλέξω τρεις στιγμές που σκέφτομαι τώρα, γιατί πραγματικά μπορώ να γράψω έκθεση!
Προφανώς, το πρώτο που θα πω είναι τη διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου μου προσωπικού δίσκου, “αν Ι να”, με μια καταπληκτική παρέα μουσικών με παλιούς και νέους φίλους.
Δεύτερο, θα πω τη συναυλία με τους Πυξ Λαξ στην Αθήνα· δε θα ξεχάσω τον πρώτο μήνα που ήρθα στην Αθήνα από Κύπρο, ακριβώς μετά τις σπουδές μου, και με κάποιο τρόπο από το πουθενά κατάφερα να παίξω μαζί με τους Πυξ Λαξ· μαγική στιγμή.
Και τελευταίο, θα πω τη συνεργασία με απίστευτους μουσικούς. Στο Berklee δούλεψα με τη δασκάλα μου της φωνητικής από το Λίβανο, την Christiane Karam αλλά και τον Vinx De’Jon Parrette που μου άλλαξαν πολλές πεποιθήσεις που είχα. Στην Ελλάδα, η μουσική συνάντηση με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου ήταν, επίσης, σημείο καμπής, επηρεάζοντας θετικά την πορεία μου».
Αν μπορούσατε να καλέσετε σε γεύμα πέντε μουσικές προσωπικότητες από κάθε εποχή ποιες θα ήταν; Μόνο 5!
«Beethoven, Kurt Weill, Janis Joplin, Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης. Θα μπορούσα, βέβαια, να γράψω κι άλλους!!!»
Τι ακούτε αυτή την εποχή;
«Ορέστη Ντάντο, Μαρία Παπαγεωργίου, Lewis Capaldi και, πάντα, Radiohead».
Συντελεστές συναυλίας
Άννα Χρυσάνθου
Παρασκευάς Κίτσος – μπάσο
Ηλιάνα Κορέτση – τσέλο
Γρηγόρης Ντάνης – ηλεκτρική κιθάρα
Αλέξης Στενάκης – κλαρίνο/σαξόφωνο/πιάνο
Βαγγέλης Τσιμπλάκης – drums