Skip to main content

Grandson: «…θα τα δώσουμε, πραγματικά, όλα!»

Ο Grandson θα βρεθεί στη σκηνή του Gagarin 205 για μια μοναδική εμφάνιση, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου

H μουσική του εκρηκτικού καλλιτέχνη δε γνωρίζει όρια και ο ίδιος δε διστάζει να δανειστεί στοιχεία από οποιοδήποτε είδος. Συνδυάζει rock, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική,  προσφέροντας ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο ηχητικό αποτέλεσμα το οποίο εμπλουτίζει με στίχους που καταπιάνονται με τον εθισμό, τα θέματα ψυχικής υγείας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους αγώνες της καθημερινής ζωής. Είναι ένας ατρόμητος καλλιτέχνης, που δε διστάζει να θίξει σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τόσο μέσω της μουσικής του, όσο και μέσω της ακτιβιστικής του δράσης.

Η ηχητική του εξέγερση ξεκίνησε στο τέλος τις προηγούμενης δεκαετίας, όταν συστήθηκε στο κοινό με δυο EPs  -το «Α Modern Tragedy Vol. 1-2» – και το πλατινένιο σινγκλ «Blood // Water», ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «Death of an Optimist».

Με το καλλιτεχνικό του έργο να αποσπά διθυραμβικές κριτικές από σύσσωμο τον μουσικό Τύπο -καθώς μέσα όπως το Rolling Stone, το Variety και το Billboard έχουν αποθεώσει τις κυκλοφορίες του-, ο Grandson συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το τοπίο της εναλλακτικής μουσικής και υπόσχεται πολλές εκπλήξεις για το μέλλον.

Σε αναμονή της αθηναϊκής του βραδιάς, μιλήσαμε μαζί του.

Μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ σας «I Love you I’m Trying». Μιλήστε μας για την επιλογή του τίτλου.

«Ο τίτλος του άλμπουμ παραπέμπει στην απόγνωση που νιώθεις όταν κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό· όταν φτάνεις σε οριακό σημείο και χρειάζεσαι συγχώρεση και κατανόηση· κάτι που αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βρισκόμουν πριν έναν χρόνο».

Αυτό το άλμπουμ είναι πολύ πιο προσωπικό και εξομολογητικό, σε σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά σας. Μιλήστε μας για τη διαδρομή, για τη διαδικασία που οδήγησε στα νέα  τραγούδια σας.

«Απλώς προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και να γράφω από την εμπειρία μου. Αυτό το άλμπουμ διαφοροποιείται στιχουργικά από το προηγούμενο, καθώς δεν ήθελα να αποσπάσω την αφήγησή μου από την πραγματικότητα που ζούσα».

Αυτά τα τραγούδια αντιπροσωπεύουν το πού βρίσκεστε στη ζωή αυτή τη στιγμή;

«Σίγουρα αντιπροσωπεύουν το πού βρισκόμουν στη ζωή όταν τα έγραφα…· αλλά τα πάω πολύ καλύτερα τώρα από ό,τι όταν έγραψα αυτό το άλμπουμ».

Σκέψεις, συναισθήματα, μηνύματα που θα θέλατε ή που πιστεύετε ότι δημιουργούνται σε  όσους ακούνε αυτές τις δημιουργίες σας;  

«Ελπίζω η ειλικρίνεια αυτών των τραγουδιών, να τους δώσει το θάρρος να ασχοληθούν με τις δυσκολίες της δικής τους ζωής».

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση με το κοινό σας;

«Είναι μια βαθιά σύνδεση, όχι μόνο μέσω της μουσικής, αλλά και ιδεολογικά. Νομίζω ότι είναι ένας πραγματικός δεσμός και είμαι ευγνώμων που έχω γνωρίσει τόσους υπέροχους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η μουσική σας ενσωματώνει στοιχεία πολλών ειδών -όπως ροκ, χιπ-χοπ και EDM. Τι ενέπνευσε αυτή τη μουσική κατεύθυνση;

«Είμαι λάτρης πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών, αλλά δεν θέλω να γράφω μουσική που να εμπίπτει σε ένα από αυτά τα είδη. Αντιθέτως, προσπαθώ η μουσική μου να προσφέρει μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση. Εναλλακτική σε κάτι που ήδη υπάρχει».

Έχει αλλάξει η σχέση σας με τη μουσική, από τότε που ξεκινήσατε να κυκλοφορείτε μουσική ως «grandson»; Παραμένετε, ακόμα, λάτρης της μουσικής;

«Οπωσδήποτε. Γι’ αυτό νιώθω εξαιρετικά ευγνώμων. Θα είμαι πάντα θαυμαστής πρώτα, ανεξάρτητα από το πόσο σε αλλάζει η εμπειρία του επαγγελματία καλλιτέχνη».

Μερικά από τα αγαπημένα σας μουσικά άλμπουμ;

«“Ready To Die” του Notorious B.I.G.,  “The Battle Of Los Angeles” από τους Rage Against The Machine,  “Swimming” του Mac Miller,  “2014 Forest Hills Drive” του J Cole,  “Sweet Baby James” του James Taylor,  “No Thank You” της Little Simz,  “Voodoo” του D’Angelo».

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

«Μετά την περιοδεία θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα. Και στη συνέχεια περισσότερο από όλα, ταυτόχρονα».

Στις 21 Οκτωβρίου έρχεστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια εμαve φάνιση στο club Gagarin 205. Τι να περιμένουμε από τη συναυλία;

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Είναι η τελευταία συναυλία της περιοδείας· οπότε θα τα δώσουμε, πραγματικά, όλα!»