Ο Roberto Alagna και η Aleksandra Kurzak θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως τη σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Nayden Todorov.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και εντάσσεται στις δράσεις του «Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας». Έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023.
Σκοπός της συναυλίας η αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας, που ανοίγει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023 σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως 44, στην «καρδιά» της Αθήνας. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό.
Η Λιάνα Σκουρλή -Πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας», μίλησε μαζί μας.
Μιλήστε μας για τη βραδιά της 17ης Ιουνίου· τι θα απολαύσει το κοινό;
«O Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας προσκάλεσε τον υπέροχο διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak, με σκοπό να τιμήσει την αθάνατη ντίβα. Οι δύο καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους σε ένα πρόγραμμα με άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες που σφράγισε η φωνή της Μαρίας Κάλλας με την ξεχωριστή ένταση και τον φωνητικό πλούτο της· με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Nayden Todorov, διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας.
Είμαι βέβαιη πως η ατμόσφαιρα θα είναι φορτισμένη από τη συγκίνηση των 4.500 περίπου θεατών, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους το μεγάλο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Το κοινό θα απολαύσει αυτή τη μοναδική βραδιά, η οποία θα κρύβει και ένα ξεχωριστό φινάλε, με τη Μαρία Κάλλας να τραγουδά την άρια “Vissi d’arte” (έζησα για τέχνη, έζησα για τον έρωτα…) από την όπερα “Τόσκα” του Πουτσίνι, τιμώντας τη μνήμη της σημαντικότερης υψιφώνου στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023. Πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός του Φεστιβάλ, που αξίζει να απολαύσετε όλοι».
Ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» ιδρύθηκε το 2012· έντεκα χρόνια μετά, πόσοι στόχοι σας έχουν επιτευχθεί;
«Το 2012, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος, το όραμά μας ήταν η λειτουργία και ο εμπλουτισμός της συλλογής του Μουσείου Μαρία Κάλλας, καθώς και η προβολή της ελληνικότητας της Μαρία Κάλλας και η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της, χωρίς να γνωρίζουμε τα ανυπέρβλητα εμπόδια που είχαμε να ξεπεράσουμε.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμό των αντικειμένων του Μουσείο Μαρία Κάλλας· όπως είναι η αγορά της συλλογής παρτιτούρων της Μαρία Κάλλας από τον οίκο Christie’s με την υποστήριξη του ΙΣΝ, που φιλοξενούνται στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την λειτουργία του Μουσείου, η δωρεά προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική μου συλλογή με σκοπό τον εμπλουτισμό των αντικειμένων του Μουσείου. Παράλληλα, στην εξεύρεση σημαντικών χορηγών που ενισχύουν το έργο του Συλλόγου μας, όπως οι EFA Group, Ασφάλειες Μινέττα, Εrnst &Young κ.ά., τη διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την ασφάλεια των αντικειμένων της συλλογής, την οικονομική κάλυψη μελετών και αδειών για το κτήριο της οδού Μητροπόλεως 44, κ.ά.
Σήμερα, το 2023 είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη λειτουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας, που θα ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023 και στον εμπλουτισμό της συλλογής του. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια Μαρία Κάλλας, με την πρωτοβουλία του Συλλόγου μας το νομισματικό πρόγραμμα για το 2023, τιμά τη Μαρία Κάλλας με ένα χρυσό νόμισμα και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ, ενώ θα κυκλοφορήσει και γραμματόσημο. Παράλληλα, το ERTFLIX παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της· πρόκειται για μία συνεργασία της Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο. Το αφιέρωμα αυτό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Συνεπώς, ναι πραγματοποιήσαμε τους στόχους μας· και είμαστε εδώ για να συνεχίζουμε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση».
Πόσα μέλη έχει το Σωματείο σας; Μπορεί όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος;
«Το Σωματείο μας έχει 200 μέλη και όλα τα μέλη μας είναι ενθουσιασμένα που το όραμά μας για το Μουσείο γίνεται πραγματικότητα. Φυσικά και μπορεί καθένας να γίνει μέλος, με ετήσια συνδρομή 30€ και εφάπαξ εγγραφή 20€. Συνήθως, υπάρχουν δύο μέλη που προσυπογράφουν για κάθε νέο μέλος. Θέλουμε νέα μέλη και ανθρώπους με όραμα και αγάπη για την όπερα και τον πολιτισμό».
Πώς αισθάνεστε που μετά από τόσες καθυστερήσεις το καλοκαίρι τελικά θα ανοίξει το Μουσείο «Μαρίας Κάλλας»;
«Είμαι πολύ συγκινημένη που μετά από τόσα χρόνια σκληρής προσπάθειας και δικής μου προσωπικής και όλων των μελών του Δ.Σ. και του Συλλόγου μας, τελικά θα ανοίξει το Μουσείο Μαρία Κάλλας, σ’ αυτό το εμβληματικό κτήριο της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας. Η ομάδα του Μουσείου είναι εξαιρετική και είμαι σίγουρη πως παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους και επιτέλους θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη Μαρία Κάλλας, με αντικείμενα και στοιχεία για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας του 20ού αιώνα».
Είχατε την τύχη να γνωρίσετε την Μαρία Κάλλας. Τι θυμάστε από εκείνη;
«Ήμουν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο του 1973, όταν ήλθε στο Kennedy Center να τραγουδήσει και υπήρξα για δύο ημέρες, ας πούμε, βοηθός και γραμματέας της. Με αγκάλιασε και ήταν πολύ τρυφερός άνθρωπος. Κανένας βεντετισμός· και διέκρινα μία μεγάλη καρδιά. Την πήγα για ψώνια και για καφέ… και γνώρισε το Georgetown και το Πανεπιστήμιό μου. Ήταν για μένα μια αξέχαστη και πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Θα τη θυμάμαι σ’ όλη μου την ζωή. Μια άλλη σύμπτωση ήταν πως στον θάνατό της βρισκόμουν στο Παρίσι. Έτσι ξεκίνησα να συλλέγω προσωπικά της αντικείμενα».